Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τους έκαψαν οι... λουκουμάδες

Μια μεγάλη εφημερίδα της Χιλής, η La Tercera, θα αποζημιώσει 13 αναγνώστες της, οι οποίοι κάηκαν ακολουθώντας κατά γράμμα μια εκρηκτική συνταγή για... λουκουμάδες.


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και καταδίκασε τον εκδοτικό όμιλο Copesa, που εκδίδει την εφημερίδα, σε καταβολή αποζημιώσεων, από 1.500 μέχρι και 20.000 ευρώ, στους 13 αναγνώστες. Η συνταγή για τους εκρηκτικούς λουκουμάδες, που προκάλεσαν σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο των επίδοξων μαγείρων, είχε δημοσιευτεί στο ένθετο έντυπο "Γυναίκες" της εφημερίδας.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο στη Χιλή το 2004, όταν 15 άτομα κατέφυγαν στη δικαιοσύνη γιατί υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα μπράτσα και το στήθος, προσπαθώντας να φτιάξουν τη συνταγή "τσούρος (λουκουμάδες) με κρέμα αμυγδάλου βήμα προς βήμα".

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, του 2008, το πρόβλημα της συνταγής βρισκόταν στην ισορροπία που έπρεπε να πετύχουν οι μάγειρες μεταξύ της θερμοκρασίας του λαδιού, των διαστάσεων των τσούρος και των συστατικών τους. Οι σεφ που είχαν ρωτηθεί τότε υποστήριξαν ότι η συνταγή από μόνη της ήταν καλή, όμως απευθυνόταν σε επαγγελματίες και όχι σε ερασιτέχνες και για αυτό απαιτούσε επαγγελματικά σκεύη, κατάλληλα για την παρασκευή λουκουμάδων και όχι ένα απλό τηγάνι.

"Ακολουθώντας πιστά τη συνταγή που δημοσίευσε η εφημερίδα ήταν αδύνατον να αποφευχθεί η έκρηξη", έκρινε το δικαστήριο υποχρεώνοντας την εφημερίδα να αποζημιώσει με το ποσό των 125.000 ευρώ συνολικά τους 13 αναγνώστες της.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου