Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

FC Saint Pauli …εκεί που το ποδόσφαιρο είναι γιορτή

Η εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» βρέθηκε στο Αμβούργο και έζησε από κοντά τη ζωή των φίλων της FC Saint Pauli.

Η «Π» βρέθηκε σ’ ένα παιχνίδι της πιο επαναστατικής ομάδας του πλανήτη και διαπίστωσε τη διαφορετικότητα στον τρόπο αντίληψης του παιχνιδιού, αλλά και της γενικότερης κουλτούρας των οπαδών και των παικτών της.

Εκεί που χτυπά η καρδιά του Αμβούργου. Σ’ ένα …γαλατικό χωριό ή πιο σωστά προάστιο της πλούσιας πόλης του γερμανικού βορά, το Σεντ Πάουλι, υπάρχει μία ομάδα που αντιστέκεται με νύχια και με δόντια στις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η FC Saint Pauli ή αλλιώς η πιο επαναστατική και αντισυμβατική ομάδα του πλανήτη, φροντίζει να υπενθυμίζει σε όλους ότι το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και να κρατάει ζωντανή τη μαγεία που μας έκανε να αγαπήσουμε το ποδόσφαιρο.


Η FC Saint Pauli είναι το καμάρι της πόλης, αφού όλοι οι κάτοικοι του προαστίου ζουν και αναπνέουν γι’ αυτήν. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την πρώτη στιγμή που κάποιος πατήσει το πόδι του στην περιοχή που αποτελεί το κέντρο της νυχτερινής ζωής, όχι μόνο του Αμβούργου, αλλά ολόκληρης της βόρειας Γερμανίας. Η σημαίες της ομάδας κοσμούν τα μπαλκόνια των σπιτιών, οι κάτοικοι όλων των ηλικιών κυκλοφορoύν περήφανα με τα χρώματα της ομάδας στους δρόμους του Σεντ Πάουλι και ολόκληρη η περιοχή ζει κυριολεκτικά στους ρυθμούς της FC Saint Pauli.



Πλούσια κοινωνική δράση

Χάρη στην τεράστια αντιρατσιστική και ανθρωπιστική δράση του, ο σύλλογος έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα στενά όρια της πιο κακόφημης περιοχής του Αμβούργου και να γίνει παγκόσμιο σύμβολο κατά κάθε μορφής ρατσισμού. Η FC Saint Pauli αποτελεί μέσο έκφρασης προοδευτικών και εμπνευσμένων ανθρώπων, λανσάρει άλλα ήθη και έθιμα στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Η δυναμική που έχει καταφέρει να αποκτήσει η ομάδα, μετουσιώνεται σ’ ένα ρεύμα προσφοράς προς κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Η παγκόσμια προβολή που αγγίζει τα όρια του μύθου, λειτουργεί ως μοχλός για ακόμα μεγαλύτερη προσφορά και όχι ως ευκαιρία για εμπορευματοποίηση.  Οι παίκτες, η διοίκηση και φυσικά οι οπαδοί, διοργανώνουν δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων και επιτελούν μεγάλο κοινωνικό έργο μέσα από το άρμα της ομάδας.

Δράσεις όπως το “viva con agua” μέσω της οποίας εξασφαλίζεται πόσιμο νερό σε χώρες του τρίτου κόσμου, φιλανθρωπικούς εράνους, αλλά και συλλαλητήρια υπέρ όσων δεν έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους καθιστούν την FC Saint Pauli ίσως τον κορυφαίο σύλλογο παγκοσμίως σε τέτοιου είδους προσφορά.




Μία μέρα στο Millerntor

Για τους οπαδούς της, που πλέον υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη από την Νέα Υόρκη, μέχρι την Αθήνα η FC Saint Pauli είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα. Κάθε αγώνας της είναι γιορτή, ποδοσφαιρική γιορτή. Το αποτέλεσμα περνάει σε δεύτερη μοίρα και όσοι περνούν τις πύλες του θρυλικού «Μillerntor»  απολαμβάνουν κάθε δευτερόλεπτο του αγώνα. Όταν οι «καφέ» σκοράρουν ακολουθεί πανδαιμόνιο. Το τραγούδι των Blur “song 2” συνοδεύει το γκολ και ο κόσμος …τινάζεται στον αέρα ακόμα και αν η ομάδα βρίσκεται πίσω στο σκορ με 5 γκολ. Κάθε γκολ για τους φίλους της FC Saint Pauli είναι «ιερό» και πανηγυρίζεται όπως του αξίζει. Άλλωστε αυτή είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου και όχι απαραίτητα η νίκη ή ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα.



Γνήσιο ποδοσφαιρικό πάρτι

Η «Π» βρέθηκε σ’ ένα παιχνίδι της ομάδας που φέτος αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού Πρωταθλήματος και διαπίστωσε τη διαφορετικότητα στον τρόπο αντίληψης του παιχνιδιού, αλλά και της γενικότερης κουλτούρας των οπαδών και των παικτών της.

Κυριακή πρωί, λίγο μετά τις 10. Οι δρόμοι του Σεντ Παούλι, που οδηγούν στο γήπεδο Millerntor αρχίζουν και γεμίζουν. Το παιχνίδι της Saint Pauli με τη Δυναμό Δρέσδης ξεκινάει στη 1 το μεσημέρι, ωστόσο δύο ώρες νωρίτερα ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου σφύζει από κόσμο. Άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, πρόσωπα χαμογελαστά, ντυμένα στα καφέ,  κατακλύζουν τις μπυραρίες στα πέριξ του γηπέδου και το κλίμα θυμίζει γιορτή.

Οι κερκίδες του γηπέδου αρχίζουν να γεμίζουν περίπου μία ώρα πριν τη σέντρα. Στο γήπεδο βρίσκονται φίλοι της Δυναμό Δρέσδης, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της δεν πήρε εισιτήρια για το ματς. Οι οπαδοί των δύο ομάδων κάθονται μαζί, χωρίς φυσικά να δημιουργείται το παραμικρό. Μάλιστα, οι οργανωμένοι οπαδοί της FC Saint Pauli σε μια κίνηση που καταδεικνύει τη διαφορά νοοτροπίας έχουν αναρτήσει ένα πανό σχετικά με την απαγόρευση της μετακίνησης των ομολόγων τους της Δυναμό που αναφέρει: «το ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδας, είναι σαν να εκτελείς πέναλτι χωρίς τερματοφύλακα».


Μοναδική χημεία

Οι παίκτες της FC Saint Pauli μπαίνουν για ζέσταμα και από τα πρώτα δευτερόλεπτα καταλαβαίνεις ότι η χημεία με τον κόσμο είναι μοναδική. Όλοι όσοι αγαπούν και αγωνίζονται για την ομάδα είναι μια μεγάλη οικογένεια και αυτό φαίνεται αμέσως.

Η ώρα είναι 1 μ.μ ο αγώνας ξεκινάει και το γήπεδο παίρνει φωτιά. Ο κόσμος τραγουδάει ακατάπαυστά και προσπαθεί να σπρώξει την ομάδα στη νίκη. Το ημίχρονο ολοκληρώνεται με το σκορ στο 0-0. Φυσικά, η ανάπαυλα βρίσκει τους φίλους των «καφέ» στα κυλικεία του γηπέδου για τον απαραίτητο …ανεφοδιασμό μπύρας.


Ανατροπή και …γλέντι

Το δεύτερο ημίχρονο δεν ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο, καθώς η Δυναμό παίρνει το προβάδισμα. Αυτό ωστόσο δεν πτοεί σε καμία περίπτωση τον κόσμο που έχει γεμίσει ασφυκτικά το γήπεδο. Το τραγούδι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και οι οπαδοί αποζημιώνονται. Στο 71’ ο Μπολ ισοφαρίζει για τους γηπεδούχους και το Millerntor ξεσπά. Δύο λεπτά αργότερα έρχεται ο αγαπημένος παίκτης της εξέδρας, Ντενίζ Νάκι βάζει μπροστά στο σκορ τους «καφέ» και ακολουθεί πανδαιμόνιο. Η μεγάλη ανατροπή, που συνδυάζεται με μία απίστευτη γιορτή στην εξέδρα ολοκληρώνεται στο 85’ με το γκολ του Μάριους Έμπερς, που ομόρφυνε ακόμα περισσότερο το κυριακάτικο απόγευμα των φίλων της  FC Saint Pauli.


Σφύριξε …άλλα δεν έληξε

Η λήξη του αγώνα βρίσκει όλους του παίκτες να περνούν και από τις τέσσερις πλευρές τις εξέδρας και να υποκλίνονται στον κόσμο, τραγουδώντας συνθήματα μαζί τους. Απίστευτες, στιγμές. Το ποδόσφαιρο, όπως πρέπει να είναι παντού… Το υπερθέαμα ολοκληρώνεται με μία συμβολική κίνηση του «αρχηγού» Νάκι. Ο Γερμάνος μέσος μπαίνει στο κέντρο του γηπέδου και σκίζει μία χάρτινη μπανάνα, κίνηση με σαφές  μήνυμα κατά του ρατσισμού. Αυτό άλλωστε, είναι ότι σημαντικότερο  πρεσβεύει η ομάδα, αλλά και ολόκληρη η πόλη.

Το παιχνίδι έχει τελειώσει αλλά το πάρτι συνεχίζεται. Οι μπυραρίες γύρω από το γήπεδο γεμίζουν και πάλι και η μπυροπωσία συνεχίζεται για πολλές ώρες.

Η τρέλα του να ζεις ένα παιχνίδι της FC Saint Pauli στο Millerntor είναι ασύγκριτη…



Παντού υπάρχει ένας Έλληνας

Φυσικά, σ’ αυτόν τον μοναδικό για παγκόσμια ποδοσφαιρικά δεδομένα σύλλογο, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει ένας Έλληνας. Άλλωστε, όπως συνηθίζουμε να λέμε …παντού υπάρχει ένας Έλληνας. Ο λόγος για το νεαρό ποδοσφαιριστή Θοδωρή Γανίτη,  οποίος αγωνίζεται στην Κ-20  ομάδα της FC Saint Pauli.

Ο 19χρονος Σερραίος στην καταγωγή, γεννημένος στο Αμβούργο, Θοδωρής, φοράει συνολικά τέσσερα χρόνια τη φανέλα της ομάδας. Η «Π» τον εντόπισε σχεδόν τυχαία έξω από το «Μillerntor»  λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης με τη Δυναμό Δρέσδης και τον ρώτησε για το μύθο της FC Saint Pauli.

«Είναι μοναδική ομάδα σε όλο τον κόσμο Ακόμα και τα χρώματα της, είναι μοναδικά. Είναι η μόνη ομάδα στον κόσμο που φοράει καφέ εμφανίσεις» λεέι Αρχικά και συνεχίζει «εδώ ο κόσμος αγαπάει πραγματικά την ομάδα, ανεξάρτητα από τα αποτέλεσμα που φέρνει. Όλη η πόλη είναι περήφανη για την FC Saint Pauli. ‘Ολοι ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο και το αποτέλεσμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική δράση της FC Saint Pauli, στην οποία η ομάδα Νέων έχει ενεργή συμμετοχή. «Οι άνθρωποι του συλλόγου διοργανώνουν συνέχεια δράσεις μέσω από τις οποίες βοηθούν τον κόσμο. Σ’ αυτές συμμετέχουν οι παίκτες της πρώτης ομάδας, ο κόσμος, αλλά και εμείς. Είναι σπάνιο αυτό που γίνεται εδώ».

Όσον αφορά στα δικά του όνειρα, ο Θοδωρής που δηλώνει φανατικός φίλος της FC Saint Pauli μας λέει: «στόχος μου είναι να αγωνιστώ στην Μπουντεσλίγκα. Βέβαια, δεν θα έλεγα όχι σε πιθανή πρόταση από ομάδα της Ελλάδας».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου