Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ο άνθρωπος και το κοφίνι

Σε κάποια στιγμή του αριστουργήματος του Ερνεστ Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η θάλασσα», ο Σαντιάγκο, ο ήρωας του βιβλίου του Αμερικανού συγγραφέα, λέει: «Τώρα είναι η ώρα να σκεφτώ ένα και μόνο πράγμα. Αυτό για το οποίο γεννήθηκα».

Ο Χέμινγουεϊ έγραψε το έργο αυτό το 1951. Περίπου 60 χρόνια πριν, όμως, ένας άλλος άνθρωπος είχε σκεφτεί ακριβώς έτσι. Ο Τζέιμς Νέισμιθ στις 15 Δεκεμβρίου του 1891 αποφάσισε να σκεφτεί ένα και μόνο πράγμα. Αυτό για το οποίο είχε γεννηθεί.


Ο 30χρονος τότε καθηγητής φυσικής αγωγής του Πανεπιστημίου YMCA Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης πήρε εντολή από τον Δρ. Λούθερ Γκούλικ, διευθυντή του τμήματος φυσικής αγωγής του Κολεγίου, να βρει ένα άθλημα για να μπορούν να παίζουν οι μαθητές - αθλητές μέσα στο γυμναστήριο και να μην παγώνουν έξω από το κρύο.

Ο Τζέιμς Νέισμιθ ήθελε να βρει κάποιο σπορ που να μην είναι επικίνδυνο και να οδηγήσει σε τραυματισμούς τους αθλητές.


Ο μύθος λέει πως σημείωνε τις ιδέες του σε ένα χαρτί. Τελικά δεν του άρεσε αυτό που έγραφε.
Τσαλάκωσε το χαρτί και το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Ως άλλος Αρχιμήδης ίσως να αναφώνησε: «Εύρηκα»! Ο,τι κι αν έγινε, πάντως, μόλις είχε βρει την ιδέα για το μπάσκετ.

 Οταν μάζεψε για πρώτη φορά του μαθητές στο κλειστό γυμναστήριο, ζήτησε από τον επιστάτη να του φέρει δυο καλάθια και μια μπάλα του ποδοσφαίρου. Ο Ποπ Στάμπινς δεν έβρισκε καλάθια και του έφερε δυο κοφίνια που χρησίμευσαν για να μαζεύουν τα ροδάκινα. Τα κρέμασε ψηλά.

Το μπάσκετ μόλις είχε γεννηθεί και ήταν έτοιμο να κατακτήσει σιγά σιγά τον αθλητικό «Ολυμπο». Ο Νέισμιθ έβγαλε και τους πρώτους κανόνες του αθλήματος που είχε ανακαλύψει. Ηταν 13 όλοι κι όλοι. Ο 13λογος ενός αθλήματος που θα συνάρπαζε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ο Νέισμιθ μόλις είχε γράψει Ιστορία και πήρε μια θέση στην Ιστορία. Οσο για τη δική του ιστορία, η ζωή του πατέρα του μπάσκετ δεν ήταν μεν πολυτάραχη, αλλά είχε πολλές δύσκολες, περίεργες και αμφιλεγόμενες στιγμές.



Ξανά γαμπρός στα 78

Εκανε δύο γάμους. Τον πρώτο το 1894 με τη Μοντ Σέρμαν, με την οποία απέκτησε 5 παιδιά. Η σύζυγός του πέθανε το 1937 και δύο χρόνια μετά (11 Ιουνίου 1939) σε ηλικία 78 ετών παντρεύτηκε την κατά 18 χρόνια νεώτερή του Φλόρενς Κινσέιντ. Ο Νέισμιθ έφυγε από τον κόσμο λίγο καιρό μετά τον γάμο του (Νοέμβριο του 1939) από εγκεφαλική αιμορραγία.


Φήμες ότι ήταν μασόνος 

Ο θείος του και η γιαγιά του που τον μεγάλωσαν ήταν βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι. Μάλιστα, η θρησκεία τον... άγγιξε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και δεν είναι τυχαίο ότι σπούδασε και θεολογία. Παρ' όλα αυτά φήμες τον ήθελαν να είναι μασόνος!

Η άλλη του μεγάλη... θρησκεία ήταν ο ο αθλητισμός. Μπήκε από νωρίς στη ζωή του. Από μικρός άρχισε να ασχολείται με πολλά σπορ. Ασχολήθηκε αρχικά με τη γυμναστική, αλλά στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ έπαιξε και ποδόσφαιρο. Μάλιστα, η πρώτη μπάλα που χρησιμοποίησε για να βάλει τους μαθητές του εκείνο το κρύο απόγευμα του Δεκέμβρη στο Σπρίνγκφιλντ ήταν μπάλα ποδοσφαίρου!

Ο Νέισμιθ γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1861 στην πόλη Ράμσεϊ Τάουνσιπ του Καναδά. Ηταν το πιο μικρό παιδί δυο Σκωτσέζων μεταναστών, του Τζον και της Μάργκαρετ Νέισμιθ. Οι γονείς του πέθαναν από τυφοειδή πυρετό όταν ο πατέρας του μπάσκετ ήταν μόλις 9 ετών και τον μεγάλωσαν η γιαγιά του και ο θείος του.



«Ανακάλυψα ένα... μικρό άθλημα»

Ο Νέισμιθ δεν είχε πιστέψει ότι είχε ανακαλύψει κάτι μεγάλο. Θεωρούσε -και το έλεγε- ότι είχε ανακαλύψει ένα «μικρό» άθλημα. Αλλαξε γνώμη μόλις το 1936, όταν είδε το μπάσκετ να μπαίνει και επίσημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Οταν άρχισε να σκέφτεται πώς θα ονομάσει το νέο άθλημα, ένας μαθητής του, ο Φρανκ Μέιχαν, του είπε να το βαφτίσει με το όνομά του και να το βγάλει: «Νέισμιθ - μπολ». Ο πατέρας του μπάσκετ αρνήθηκε και αποφάσισε να ακολουθήσει τη δεύτερη ιδέα που είχε ο Μέιχαν. Ετσι το ονόμασε «Μπάσκετ - μπολ» από το... κοφίνια που έγιναν τα πρώτο καλάθια της ιστορίας.

Μετακόμισε από μικρός στις ΗΠΑ, αλλά την αμερικανική υπηκοότητα την πήρε μόλις το 1925 σε ηλικία 64 ετών!



Αποτυχημένος κόουτς

Φαντάζει ειρωνικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το μπάσκετ και έβγαλε τους κανόνες του (στη φωτό οι αυθεντικοί 13 κανόνες που ο ίδιος έγραψε) ήταν ένας αποτυχημένος προπονητής! Δούλεψε ως κόουτς στο Πανεπιστήμιο του Κάνας από το 1898 έως το 1907 και ο απολογισμός του ήταν αρνητικός, καθώς είχε 55 νίκες και 60 ήττες!


Η... πάπια και το κράνος

Ο μύθος λέει ότι ο Νέισμιθ εμπνεύστηκε το μπάσκετ από ένα παιχνίδι που έπαιζε μικρός με τους φίλους του και το έλεγαν: «Πάπια σε μια πέτρα». Οι παίκτες του παιχνιδιού είχαν πέτρες στα χέρια και η ιδέα ήταν να τις ρίξουν, να χτυπήσουν τη μεγάλη πέτρα στο δέντρο και να τη ρίξουν κάτω.
Ο Νέισμιθ είχε πολλές καινοτόμες ιδέες. Λέγεται ότι ήταν ο πρώτος παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου που φόρεσε προστατευτικό κράνος.

Δεν έριχνε, πάντως, μόνο... πέτρες ή σουτ με την μπάλα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Εριχνε και σφαίρες, καθώς πολέμησε (είχε τον βαθμό του λοχαγού) στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου