Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μπάνε Πρέλεβιτς: Ένα όνομα, μια ιστορία


To όνομα του έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων του ΠΑΟΚ και... όχι άδικα βάσει της προσφοράς του στον "Δικέφαλο".

Ο λόγος για τον Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος πήρε από το χεράκι τους "ασπρόμαυρους" και τους οδήγησε σε τίτλους ευρωπαϊκούς αλλά και εγχώριους.




Ο "τίγρης" την Δευτέρα (19/12) κλείνει τα 45 χρόνια ζωής, πολλά εκ των οποίων έχει αφιερώσει στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ (τον οποίο έχει υπηρετήσει ως παίκτης, βοηθός προπονητή, πρώτος προπονητής, τζένεραλ μάνατζερ και τώρα ως πρόεδρος), ενώ κάποια άλλα τα έχει περάσει και εκτός "Δικεφάλου".

Με αφορμή τα γενέθλιά του, το Sport24.gr θυμάται 24 στιγμές του προέδρου του ΠΑΟΚ που τον έχουν σημαδέψει. Ιδού...

1. Το ρεκόρ τριπόντων


Το 1990 ο ΠΑΟΚ κερδίζει τον Ηρακλή με 124-106 με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να είναι ασταμάτητος. Ο "τίγρης" σταματά στους 40 πόντους με 10/14 τρίποντα, επίδοση που μέχρι και σήμερα αποτελεί το ρεκόρ περισσότερων εύστοχων σουτ 3 πόντων στην ιστορία της Α1.

2. Ο καβγάς με τον Γκάλη


Ηταν το 1991 όταν ο Αρης κερδίζει τον ΠΑΟΚ με 81-80 και λίγο μετά τα πανηγύρια των παικτών και των φίλων των "κιτρίνων", το παρκέ γίνεται... ρινγκ. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Νίκος Γκάλης πιάνονται στα χέρια και "πέφτουν" μπουνιές στην κυριολεξία.

3. Κυπελλούχος Ευρώπης


Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του ΠΑΟΚ είναι γεγονός. Ο "Δικέφαλος" "γονατίζει" την Σαραγόσα με 76-72, στέφεται Κυπελλούχος Ευρώπης το 1991, με τον νυν πρόεδρο των "ασπρόμαυρων" να κάνει μια "μαγική" εμφάνιση και να πετυχαίνει 31 πόντους "μιλώντας" στα κρίσιμα σημεία.

4. Το απίστευτο τρίποντο κόντρα στον Αρη


Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1991, το ντέρμπι με τον Αρη οδηγείται στην παράταση και κρίνεται στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο Πρέλεβιτς στη τελευταία επίθεση του αγώνα παίρνει την μπάλα, σηκώνεται από το κέντρο και με ταμπλό πετυχαίνει ένα αλησμόνητο καλάθι κάνοντας το 99-96 υπέρ του ΠΑΟΚ που πανηγυρίστηκε έξαλλα όπως ήταν φυσικό. Χαρακτηριστική στιγμή το τελευταίο τάιμ άουτ στο οποίο ο Ντούσαν Ιβκοβιτς δίνει οδηγία η μπάλα να πάει στο Μπάρλοου και ο Μπάνε "πετάγεται" και λέει "αν δεν μπορεί ο Κεν, να πάρω την μπάλα εγώ;"

5. Το κλάμα του μετά τον χαμένο τελικό με τη Ρεάλ


Ο ΠΑΟΚ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φτάνει στον τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο Μπάνε κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση, με δικό του τρίποντο ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει με 63-63, αλλά μετά από λάθος πάσα του Φασούλα, ο Ρίκι Μπράουν διαμορφώνει το τελικό 65-63 και ο Πρέλεβιτς πεσμένος στο παρκέ ξεσπά σε κλάματα.

6. Πρωταθλητής Ελλάδας


Ο Πρέλεβιτς το 1992 οδηγεί τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας. Στις 22 Απριλίου, ο ΠΑΟΚ παίζει στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, κερδίζει 97-82, με τον "τίγρη" να πετυχαίνει 20 πόντους και το πρόσωπο του να λάμπει αυτήν τη φορά.

7. Η πρώτη χαμένη ευκαιρία για το Κύπελλο Πρωταθλητριών


Ο Πρέλεβιτς έχει κερδίσει το Κύπελλο Κυπελλούχων και Κόρατς, αλλά δεν γεύεται τη χαρά να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο φάιναλ φορ της Αθήνας το 1993. Με την πολύτιμη βοήθεια του ίδιου, ο εκπληκτικός τότε ΠΑΟΚ φτάνει έως εκεί, όμως, στον ημιτελικό χάνει από την Μπενετόν με 77-79, με ένα καλάθι του Ραγκάτσι.

8. Οι 30 πόντοι εναντίον της Στεφανέλ


Αλλος ένας ευρωπαϊκός τίτλος για τον ΠΑΟΚ το 1994 με τη σφραγίδα του Πρέλεβιτς. Ο "Δικέφαλος" όχι μόνο υπερασπίζεται το +9 (75-66) του πρώτου τελικού, αλλά κερδίζει και στην Ιταλία τη Στεφανέλ Τεργέστης με 100-91 κατακτώντας το Κύπελλο Κόρατς. Σε εκείνο το ματς ο νυν πρόεδρος του "Δικεφάλου" είχε πετύχει 30 πόντους με 3/3 τρίποντα.

9. Κυπελλούχος Ελλάδας


Το 1995 ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να παίρνει αυτόν τον τίτλο... μόνος του. Στον ημιτελικό πετυχαίνει 29 πόντους στο 80-63 κόντρα στον Άρη και στον τελικό 27 πόντους στο 72-53 με τον Πανιώνιο του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο "τίγρης" έτσι ανακηρύσσεται MVP.

10. Η συγκινητική εμφάνιση με Ταουγκρές


Την επόμενη χρονιά (1996) ο Πρέλεβιτς οδηγεί τον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Ο ίδιος κάνει τα πάντα για να κατακτήσει ο "Δικέφαλος" άλλον έναν ευρωπαϊκό τίτλο, πετυχαίνει 34 πόντους, αλλά αυτό δεν φτάνει μιας και η γηπεδούχος Ταουγκρές κερδίζει με 88-81. Να σημειωθεί πως σε εκείνο το ματς, ο τεχνικός των Ισπανών, Μανουέλ Κομάς, άλλαζε συνεχώς τον προσωπικό αντίπαλό στον Πρέλεβιτς προκειμένου να τον σταματήσει.

11. Το... σοκ της φυγής του


Ο κόσμος του ΠΑΟΚ μετά το τέλος της σεζόν 1995-96 αγωνιά αν ο αγαπημένος παίκτης της κερκίδας θα παραμείνει. Οι συζητήσεις για την παραμονή του δεν καταλήγουν σε συμφωνία και έτσι πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση πως ο Πρέλεβιτς αποτελεί παρελθόν από τον "Δικέφαλο".

12. Κυπελλούχος Ιταλίας και MVP


Αλλος ένας τίτλος για τον Πρέλεβιτς που το 1997, όντας πλέον παίκτης της Βίρτους Μπολόνια, κατακτά το Κύπελλο Ιταλίας, στο φάιναλ φορ του οποίου μάλιστα κερδίζει τον τίτλο του MVP.

13. "Eστειλε" την ΑΕΚ στον τελικό, αλλά...


Ένα λεπτό και 23 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, με ισόπαλο σκορ (63-63) ο Μπάνε πετυχαίνει ένα μεγάλο τρίποντο στην νίκη της ΑΕΚ επί της Μπενετόν στον ημιτελικό με 69-66. Στον τελικό όμως η "Ενωση" χάνει από την Κίντερ με 58-44 και έτσι ο Πρέλεβιτς την ευκαιρία να στεφτεί πρωταθλητής Ευρώπης.

14. Το κλείσιμο της καριέρας του στον ΠΑΟΚ


Το 1999 έρχεται η ώρα της επιστροφής... Ο Πρέλεβιτς φορά ξανά τα ασπρόμαυρα σε μια χρονιά που ταλαιπωρείται από αρκετούς τραυματισμούς. Ετσι στο τέλος αυτής αποσύρεται από την ενεργό δράση όντας παίκτης του αγαπημένου του ΠΑΟΚ.

15. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του "Δικεφάλου"


Ο ίδιος έχει "φορτώσει" με ουκ ολίγα καλάθια τους αντίπαλους του ΠΑΟΚ όσο ήταν σε αυτόν και μάλιστα είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 4.427. Για την ιστορία ακολουθούν οι Κόρφας (3.611) Φασούλας (2.414). Eπίσης είναι δεύτερος στα εύστοχα τρίποντα (522) μετά τον Κόρφα (532) και δεύτερος στα κλεψίματα (300) μετά τον Μπουντούρη (314).

16. Βοηθός προπονητή


Τη σεζόν 2001-02 ο Πρέλεβιτς υπηρετεί τον ΠΑΟΚ από άλλο πόστο. Συγκεκριμένα αναλαμβάνει χρέη βοηθού προπονητή αρχικά του Σλόμπονταν Σούμποτιτς και στην συνέχεια του Βαγγέλη Αλεξανδρή, για να γίνει την επόμενη χρονιά πρώτος προπονητής της ομάδας.

17. Ο μακροβιότερος τεχνικός του ΠΑΟΚ


Για τρεις σερί σεζόν (2002-05) είναι στο τιμόνι της ομάδας, ξεκινά και την επόμενη (2005-06) και στην πορεία τον αντικαθιστά ο Σούλης Μαρκόπουλος. Πάντως καταφέρνει να γίνει ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου.

18. Τζένεραλ μάνατζερ στον "Δικέφαλο"


Μία ακόμη θέση από την οποία υπηρετεί τον ΠΑΟΚ είναι αυτή του τζένεραλ μάνατζερ την σεζόν 2006-07. Η οποία κατά σειρά είναι η τέταρτη ιδιότητα που έχει υπηρετήσει τον "Δικέφαλο".

19. Προπονητής στον Ιωνικό Λαμίας


Στις 11/6/2007 οι δρόμοι του χωρίζουν φιλικά με τον ΠΑΟΚ και πλέον στην συνέχεια αναλαμβάνει χρέη προπονητή του Ιωνικού Λαμίας στην Α2.

20. Μάνατζερ στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας


Ο Μπάνε εκτελεί το 2008 χρέη μάνατζερ στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας στην οποία πρόεδρος είναι ο φίλος του, Γιώργος Στεργιανόπουλος. Μέσω του Πρέλεβιτς ξεκινούν συζητήσεις ώστε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας να αναλάβει τον ΠΑΟΚ, αλλά η υπόθεση δεν προχωρά.

21. Υποψηφιότητα για πρόεδρος


Το 2009 ο Μπάνε Πρέλεβιτς πρωταγωνιστεί σε συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΟΚ. Τελικά η δική του υποψηφιότητα δεν προτιμήθηκε.

22. Μπάνε και στην πολιτική


Το 2010 ο Πρέλεβιτς εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας με αρμοδιότητες στον αθλητισμό.

23. Στη διοίκηση της ΠΑΕ


Στις 1/5/2011 ο Μπάνε ανήκει πλέον στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ καθώς συμμετέχει στην διευρυμένη διοίκηση της ΠΑΕ.

24. Πρόεδρος στο τμήμα μπάσκετ


Η σημαία στον ιστό της... Ο Μπάνε Πρέλεβιτς αναλαμβάνει χρέη προέδρου του μπασκετικού ΠΑΟΚ στις 19/6/2011.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου