Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ανταλλακτήριο (Betting Exchange)

Tι είναι το ανταλλακτήριο στοιχήματος και πώς λειτουργεί? Είναι μία απορία που απασχολεί πολλούς από τους νέους παίκτες του στοιχήματος, καθώς η βασική θεωρία διαφέρει αρκετά από αυτή των παραδοσιακών μπουκμέϊκερ. Στο παρακάτω κείμενω θα αναλύσω την αγορά του ανταλλακτηρίου και θα παραθέσω και παραδείγματα για να γίνει η ερμηνεία του πιο κατανοητή.

Η τοποθέτηση στοιχημάτων σε ανταλλακτήριο έχει γίνει πολύ δημοφιλής, καθώς ποντάρεις εναντίον άλλων παικτών, όχι απέναντι στις εταιρείες. Μπορείς να επιλέξεις στο να είσαι εσύ ο μπουκμέϊκερ (προσφέροντας αποδόσεις σε ένα γεγονός για να ποντάρουν οι άλλοι), είτε ένας συνηθισμένος παίκτης (ποντάροντας σε ένας γεγονός για το οποίο άλλοι έχουν προσφέρει τις αποδόσεις). Για να εφαρμοστεί όμως αυτή η διαδικασία, απαιτείται ένας χώρος, μία "πλατφόρμα" που θα συγκεντρώνει όλους τους παίκτες και τους "μπουκμέϊκερς" σε μία αγορά, το ανταλλακτήριο. Λειτουργεί όπως το χρηματιστήριο.
Ουσιαστικά το ανταλλακτήριο στοιχημάτων λειτουργεί σχεδόν με παρόμοιο τρόπο. Tα ανταλλακτήρια διαθέτουν κάποιο λογισμικό το οποίο συγκεντρώνει με σειρά όλα τα "lays" και backs".


H πιο κοινή ορολογία είναι "lay" και "back" (ή για να γίνει πιο κατανοητό πουλάω και αγοράζω). Εάν αποφασίσουμε να συμμετέχουμε ως bookmaker θα κάνουμε "lay" (θα πουλήσουμε ή αλλιώς θα θέσουμε) μία προσφορά (απόδοση) στο ανταλλακτήριο ώστε κάποιος άλλος να στοιχηματήσει. Αυτό είναι ο τρόπος συμπεριφοράς των συνηθισμένων μπουκμέϊκερ. , καθώς τοποθέτουν στοιχήματα στις ιστοσελίδες τους (lay) ώστε να ποντάρουν οι παίκτες (back).

Όπως θα περίμενες, η ιστοσελίδα του ανταλλακτηρίου θα χρεώσει ένα καθορισμένο ποσοστό ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες της. Το ποσοστό μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά τα κορυφαία ανταλλακτήρια όπως η betfair, χρεώνει μόλις 5% στα κερδισμένα στοιχήματα (οι νικητές πληρώνουν 5% των κερδών). Βέβαια το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο από τους παραδοσιακούς μπουκμέϊκερ, των οποίων η κλίμακα κερδών κυμαίνεται συνήθως στο 10% με 20%.




Ανταλλακτήριο στοιχημάτων...είναι αυτό το μέρος για σένα;

ΜΗ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Βεβαιώσου ότι διάβασες και κατανόησες τους κανόνες πριν λειτουργήσεις ως μπουκμέϊκερ. Τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων, όπως η betfair, είναι εταιρείες που δεν δέχονται οι ίδιες στοιχήματα, αλλά παρέχουν "διευκολύνσεις" στους παίκτες ώστε να τοποθετούν στοιχήματα μεταξύ τους. Το ανταλλακτήριο αφαιρεί το συντελεστή περιθωρίου κέρδους, το οποίο συνήθως λειτουργεί υπέρ των εταιρειών. Γι'αυτό συνήθως οι αποδόσεις που βρίσκουμε στα ανταλλακτήρια είναι συνήθως μεγαλύτερες.

Εάν αποφασίσεις να λειτουργήσεις ως bookmaker, θα πρέπει να λάβεις υπ'όψιν σου ότι πιθανόν να χάσεις κάποια χρήματα, γι'αυτό το λόγο θα πρέπει να διαθέτεις ανάλογα αποθέματα στο λογαριασμό σου για να μπορεί να καλύψεις ενδεχόμενες απώλειες όταν κάνεις "lay".
Ωστόσο, εάν επιθύμεις να στοιχηματίζεις σαν ένας συνηθισμένος παίκτης, συνήθως θα βρεις βελτιωμένες αποδόσεις από τους παραδοσιακούς book για το λόγο που προαναφέραμε.

Oι αποδόσεις στα περισσότερα ανταλλακτήρια "ανοίγουν" στο 101% σε σχέση με τους bookmakers, ποσοστό που φθάνει σαν συνολική εικόνα στο 105% - 110% στα σημαντικά αθλητικά γεγονότα.

Oι τιμές για back/lay καθορίζονται από τους ίδιους τους παίκτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν να στοιχηματίσουν σε όποια απόδοση επιθυμούν να στοιχηματίσουν, όμως η τελική απόδοση που θα πάρουν (ή τιμή ισορροπίας) εξαρτάται από τους νόμους αγοράς-ζήτησης.
Eπειδή η προμήθεια στα ανταλλακτήρια χρεώνεται στα καθαρά κέρδη , οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν τις θέσεις και κερδίζουν ή χάνουν ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς.

Για παράδειγμα έαν παίκτης ποντάρει στην Μπαρτσελόνα με απόδοση 1,83 και η τιμή υποχωρήσει στο 1,80, ο παίκτης μπορεί να πουλήσει ("lay") το στοίχημα του, κλειδώνοτας κέρδος, εάν όμως η τιμή ανέβει στο 1,90 και θέλει να λειτουργήσει ως book, θα εχει κάποιοες απώλειες.

Εναλλακτικά, εάν ένας παίκτης αλλάξει γνώμη για ένα στοίχημα που τοποθέτησε μπορεί εύκολα να "ελιχθεί" αλλάζοντας στρατόπεδο και λειτουργώντας ως book να μειώσει τις απώλειες του ή να αυξήσει το κέρδος του.

Γενικότερα η αγορά του ανταλλακτηρίου είναι δυσνοητή στην αρχή αλλά πολύ αποδοτική στη συνέχεια, ακολουθώντας βέβαια κατάλληλη στρατηγική. Οι νέοι παίκτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή, ποντάροντας μικρά ποσά μέχρι να εξοικειωθούν πλήρως με το χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου