Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Η γκανιότα στο στοίχημα

Η γκανιότα είναι ένας παράγοντας τον οποίο δεν πρέπει να αγνοείτε όταν παίζεται στοίχημα, καθώς επηρεάζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την πορεία του κεφαλαίου που θα διαθέσετε για ποντάρισμα. Ο ρόλος της γκανιότας δεν δείχνει σημαντικός για τον παίκτη, αφού δικαιολογημένα ρίχνει το βάρος του στον προβλεπτικό τομέα και δεν τον ενδιαφέρει αν παίζει εκτεθειμένος σε υψηλή γκανιότα. Όμως όποιος αγνοεί τη γκανιότα βγαίνει χαμένος στο βάθος του χρόνου. Ερωτήσεις όπως τι είναι η γκανιότα, πώς να την υπολογίζετε και ποιες μεθόδους θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για να την αντιμετωπίσετε, βρίσκουν απάντηση στις παρακάτω γραμμές.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΚΑΝΙΟΤΑ

Τι είναι λοιπόν αυτή η περίφημη γκανιότα; Με απλά λόγια, είναι το ποσοστό του καθαρού κέρδους των μπουκμέικερς και ποικίλει ανάλογα με τη σημασία του γεγονότος που προσφέρουν για ποντάρισμα. Σε μια παρτίδα πόκερ μεταξύ φίλων, η γκανιότα είναι μηδενική αφού δεν υπάρχει διοργανωτής.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΚΑΝΙΟΤΑΣ

Aν δεν υπήρχε γκανιότα από τις εταιρίες, σε ένα απόλυτα ισορροπημένο αγώνα με τα τρία σημεία να έχουν τις ίδιες πιθανότητες επαλήθευσης σύμφωνα με τους μπουκμέικερς, θα έπρεπε να έχουν απόδοση 3,00. Σε αυτή την περίπτωση όποιος έπαιζε ένα ευρώ στον άσο, ένα ευρώ στο χι και ένα στο διπλό, θα πόνταρε σύνολο τρία ευρώ και σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα έπαιρνε το κεφάλαιο του πίσω. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει ποτέ και ας δούμε με ένα παράδειγμα πως θα υπολογίσετε τη γκανιότα.  Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν αγώνα στον οποίο οι τιμές είναι 2,65 για τον άσο, 3,05 για το χι και 2,25 για το διπλό. Διαιρούμε το 3,00 με κάθε μία από τις παραπάνω τιμές. Οι αριθμοί που προκύπτουν είναι 1,13 (στη διαίρεση του 3,00 με την απόδοση του άσου), 0,98 στη διαίρεση του 3,00 με την απόδοση της ισοπαλίας και 1,33 στη διαίρεση του 3,00 με την τιμή του διπλού. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τρία νούμερα (1,13+0,98+1,33) και διαιρούμε το άθροισμα που προκύπτει (3,44 στη συγκεκριμένη περίπτωση) με το τρία. Όσοι κάνατε τον κόπο και πιάσατε το κομπιουτεράκι, θα βγάλατε το 1,146 στην οθόνη του. Μεταφέρουμε την υποδιαστολή δύο θέσεις προς τα δεξιά και βρίσκουμε τη γκανιότα που στον παραπάνω αγώνα έφτασε το 14,6%. Αυτό το 14,6% είναι το καθαρό κέρδος του μπουκ αν στο σύνολο των χρημάτων που παίχτηκαν το ένα τρίτο των παικτών πόνταρε στον άσο, το δεύτερο τρίτο στο χι και το υπόλοιπο στο διπλό.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Ας υποθέσουμε ότι σε ένα κουπόνι η γκανιότα είναι η ίδια για όλα τα ματς και φτάνει στο 15%. Όποιος ποντάρει σε αγώνα που παίζει μονός, έχει να αντιμετωπίσει τη γκανιότα του 15%. Αυτό σημαίνει ότι ένας παίκτης που ποντάρει 1.000 ευρώ ετησίως σε μονούς αγώνες, θεωρητικά θα πρέπει να χάνει 150 ευρώ σε ουδέτερη πρόβλεψη. Άρα για να κερδίσει θα πρέπει να έχει πρόβλεψη υψηλότερη κατά 15% σε σχέση με τις πιθανότητες εμφάνισης ενός σημείου. Αν δηλαδή ένας παίκτης παίξει σε έναν χρόνο 100 μονούς αγώνες με σημεία του 1,70 και επαληθευθούν τα 50, τότε θα πάρει πίσω το 85% του κεφαλαίου του (1,50Χ50) ή 850 ευρώ από τα 1000 που ανέφερα παραπάνω αν προτιμάτε. Για να μην χάσει θα πρέπει να έχει ποσοστό επαλήθευσης 59%, ενώ με επιτυχία μεγαλύτερη του 60% θα αρχίσει να έχει κέρδη. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τους παίκτες που παίζουν παραπάνω από έναν αγώνα. Η γκανιότα του 15% σε μονό ποντάρισμα, γίνεται 33% στις δυάδες (15+15=30+10%=33%), 49,5% στις τριάδες, 66% στις τετράδες, 82,5% στις πεντάδες και 99% στις εξάδες. Δηλαδή ο παίκτης που θα ποντάρει 1.000 ευρώ ετησίως, θα χάσει 330 ευρώ με ουδέτερη πρόβλεψη στις δυάδες, 495 ευρώ στις τριάδες, 660 ευρώ στις τετράδες, 825 στις πεντάδες και 990 ευρώ στις εξάδες. Να σημειώσω για να μην παρεξηγηθώ ότι ανεβάζω τη γκανιότα, ότι για κάθε ποσοστό άνω του ενός σημείου, προσθέτετε και ένα 10% επί του συνόλου.

ΠΕΝΤΕ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΚΑΝΙΟΤΑΣ
Πως λοιπόν θα αντιμετωπίσετε το θηρίο που ακούει στο όνομα γκανιότα; Στις παρακάτω γραμμές θα σας παραθέσω τις μεθόδους που χρησιμοποιούν μερικοί από τους επαγγελματίες παίκτες. Δεν παίζουν σε όλα τα κουπόνια, παρά μόνο επιλέγουν αγώνες στους οποίους η τιμή των σημείων που βλέπουν είναι ελκυστική με βάση την αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους. Κατά μέσο όρο σε ένα κουπόνι τριημέρου, ο αριθμός των σημείων που θα ποντάρουν δεν ξεπερνάει τα δέκα, τα οποία προκύπτουν από διάφορα φιλτραρίσματα. Για να εκμηδενίσουν τις τριάδες ή και τις δυάδες, χρησιμοποιούν ένα ισχυρό στάνταρ με τιμή από 1,10 έως 1,20, αυστηρά και μόνο από διοργανώσεις με μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των κορυφαίων ομάδων με τις ασθενέστερες. Αποφεύγουν να επιλέξουν στάνταρ από πρωταθλήματα όπως η πρώτη και η δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας, η πρώτη και η δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας ή δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, όπου η στατιστική δείχνει επαλήθευση αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με τις χαμηλές τιμές που δίνονται στα φαβορί. Στο παραπάνω στάνταρ, προσθέτουν το σημείο ή τα σημεία που βλέπουν.

Ορισμένοι κορυφαίοι τζογαδόροι επιλέγουν τη μέθοδο του διπλασιασμού σε δύο σημεία του 1,50 που δίνουν σύνολο 2,25. Αν δεν περάσει η δυάδα, διπλασιάζουν μέχρι τρεις φορές.  Με βάση τις πιθανότητες, αν ο παίκτης βρει πέντε σημεία στο σύνολο των οκτώ αγώνων έχει σίγουρα μια δυάδα, ενώ αν κάνει δύο διπλασιασμούς σε τρία στοιχήματα των δύο αγώνων πρέπει να περάσει τέσσερα σημεία από τα έξι, χωρίς να αποκλείεται η επιτυχία και με επαλήθευση λιγότερων σημείων.
Η γνώση της γενικής στατιστικής είναι απαραίτητη σε όλους τους επαγγελματίες παίκτες. Αν ένα πρωτάθλημα έχει χαμηλό μέσο όρο επαλήθευσης των φαβορί σημείων (με τιμές έως 1,80), τότε οι παίκτες αυτοί αποφεύγουν να παίζουν φαβορί σημεία από αυτά τα πρωταθλήματα. Με αυτό τον τρόπο η γκανιότα μειώνεται αισθητά και μπορεί να πέσει μέχρι και στο 50%! Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι αγώνες των κυπέλλων, στους οποίους οι επαγγελματίες σχεδόν πάντα παίζουν εκπλήξεις, αφού ο συντελεστής απόδοσης είναι πολύ υψηλός. Με αυτή τη μέθοδο η γκανιότα σχεδόν εξουδετερώνεται.

Σε αρκετά πρωταθλήματα διεξάγονται αγώνες με μεγάλη διαφορά ώρας ή και με διαφορά μιας ημέρας. Αν διεξαχθούν πέντε από τους δέκα αγώνες ενός πρωταθλήματος και δεν έχει εμφανιστεί φαβορί σημείο κάτω του 2,40 είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση του στα πέντε παιχνίδια που απομένουν. Αν όμως στους πέντε πρώτους αγώνες έχουν περάσει τέσσερα ή πέντε φαβορί, τότε για τη συνέχεια είναι πιθανότερη η εμφάνιση εκπλήξεων. Όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμώνται με την γενική εμφάνιση των φαβορί σημείων της κάθε διοργάνωσης. Είναι σπάνιο να έρχονται πολλές εκπλήξεις σε τρεις-τέσσερις συνεχόμενες αγωνιστικές ή να περνάνε όλα τα φαβορί στο ίδιο διάστημα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου