Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Με την ελπίδα να ζήσουν τ’ όνειρο

Όλοι αναζητούν το τυχερό δελτίο που θα τους βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Στο εύκολο κέρδος λίγοι μπορούν ν’ αντισταθούν. Πόσω μάλλον όταν προέρχεται από τη θεά τύχη!

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δοκίμασαν μια ή περισσότερες φορές την τύχη τους στα διάφορα εβδομαδιαία ή καθημερινά παιχνίδια, που δελεάζουν τον καθένα από μας να επιλέξει μερικούς αριθμούς οι οποίοι υπόσχονται αμύθητα κέρδη. Η πρόκληση που προσφέρει από μόνο του το παιχνίδι είναι αρκετή για να μας παρασύρει στο δικό της χορό των αριθμών, των χρημάτων, των ονείρων. Πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι κυνηγούσαν τ’ όνειρο είτε για να ζήσουν πιο άνετα, είτε για να ξεκινήσουν με γερά εφόδια τη ζωή τους.

Ποσοστό αύξησης φαίνεται να παρουσιάζει η γυναικεία προσέλευση στο «άθλημα» των τυχερών παιχνιδιών.




Σήμερα όλοι παίζουν συστηματικά για να κερδίσουν έστω και λίγα χρήματα που θα τους βοηθήσουν να καλύψουν τα χρέη τους. Τα εβδομαδιαία και τα καθημερινά τυχερά παιχνίδια κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς, που θέλουν να πάρουν το οικονομικό έπαθλο. Μια επίσκεψη σε πρακτορεία στοιχημάτων είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι όλοι ανεξαιρέτως -Κύπριοι, αλλοδαποί, νεαροί, παιδιά, οικογενειάρχες, ηλικιωμένοι- κυνηγούν τ’ όνειρο!



«Παίζω για να έχω»

Ο κ. Γιώργος επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά το πρακτορείο της γειτονιάς του. Είναι συνταξιούχος και τον ελεύθερό του χρόνο τού αρέσει να «ποντάρει», όπως είπε, σε διάφορους αριθμούς. Δεν του αρέσει να χάνει και γι‘ αυτό η τύχη δεν τον εγκαταλείπει. «Μπορεί να κερδίζω 10 ευρώ τη μια μέρα, 20 την άλλη, 50 την άλλη. Δεν έχει σημασία. Εγώ και 50 λεπτά να κερδίσω, σημασία έχει ότι κέρδισα». Στην ερώτησή μας γιατί παίζει καθημερινά, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. «Ό,τι κερδίζω, το φυλάω και δίνω λίγα στη γυναίκα για το σούπερμαρκετ. Η ζωή είναι πολύ ακριβή για να τα βγάλουμε πέρα μόνο με μια σύνταξη».

Ο 35χρονος Γιάννης επισκέφτηκε το πρακτορείο αμέσως μετά τη δουλειά του. Συχνός πελάτης των πρακτορείων, θεωρεί ότι μερικές χιλιάδες ευρώ θα του κάνουν τη ζωή του πολύ πιο εύκολη. «Φυσικά και έχω δάνεια. Σπίτι και αυτοκίνητο. Προσπαθώ να τα βολέψω όπως μπορώ». Η τύχη, όμως, δεν φαίνεται να είναι με το μέρος του. Δεν έχει κερδίσει ποτέ μεγαλύτερο ποσό από 20 ευρώ, όμως το παλεύει. Ελπίζει πως κάποια μέρα τα πολλά χρήματα θα έρθουν εκεί που δεν το περιμένει.

Οι αλλοδαποί δεν λείπουν από τη διεκδίκηση του χρηματικού επάθλου. Δύο φιλαράκια από το Πακιστάν βρήκαν ευκαιρία να το «σκάσουν» από τις οικοδομές και να τρέξουν στο πρακτορείο της γωνίας. «Είμαστε φτωχοί, αλλά μας αρέσει να στοιχηματίζουμε. Πού ξέρεις; Μπορεί και να φανούμε τυχεροί». Δεν τους περισσεύουν χρήματα, αλλά καταφέρνουν να δίνουν λίγα ευρώ για πετύχουν περισσότερα, όπως ελπίζουν.

Είναι θέμα τύχης, όπως όλοι δήλωσαν στη «Σ». Με την επίτευξη του στόχου, που είναι η απόκτηση του χρηματικού επάθλου, αμέσως όλοι βαπτίζονται ως τυχεροί της βραδιάς, της κλήρωσης, της ίδιας της ζωής. Η λέξη τύχη πλέον συμπορεύεται με αυτόν που έχει χρηματικό κέρδος.



Γυναίκες στο κυνήγι της τύχης

Ποσοστό αύξησης φαίνεται να παρουσιάζει η γυναικεία προσέλευση στο «άθλημα» των τυχερών παιχνιδιών. Είτε με τη συνοδεία του συζύγου, είτε μόνες τους επιχειρούν να εξασφαλίσουν μια θέση στον παράδεισο, συμπληρώνοντας όχι μόνο ένα αλλά πολλά δελτία, βάζοντας τυχαίους αριθμούς ή αυτούς που σημαδεύουν τη ζωή τους, όπως ημερομηνίες γέννησης, γάμου και διάφορες άλλες επετείους.

Η Ειρήνη είναι μόλις 18 χρονών και κάθε βδομάδα «μαυρίζει» 6 αριθμούς στο ειδικό έντυπο, ώστε να κερδίσει πολλές χιλιάδες ευρώ. Ξέρει ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο για την ίδια. «Κάθε παραμονή της κλήρωσης η ώρα 5 το απόγευμα είμαι εδώ. Κάθε φορά επιλέγω διαφορετικούς αριθμούς και παίζω δυο-τρία δελτία». Αν γινόταν το ποθητό, θα ήθελε να φύγει στο εξωτερικό για να συνεχίσει τις σπουδές της και ενδεχομένως ν’ άνοιγε τη δική της δουλειά.

Η κ Σωτηρούλα ήρθε γι’ ακόμη μια φορά στο πρακτορείο θέλοντας να ελέγξει τα παλιά της δελτία. Η 69χρονη μαυροφορεμένη γυναίκα, με εμφανή σημάδια σκληρής δουλειάς και κόπωσης στο πρόσωπό της, ζήτησε τη βοήθεια από τον ιδιοκτήτη του πρακτορείου για να ελέγξει αν κέρδισε έστω κι ένα ελάχιστο ποσό από την προσπάθειά της. Η χαρά στο πρόσωπό της φάνηκε όταν της ανακοινώθηκε ότι ένα κουπόνι της κέρδιζε 10 ευρώ. «Εν πειράζει κόρη μου, ας είναι και τούτα». Τι ελπίζει από τα παιχνίδια; «Να σάσω τα εγγόνια μου, κόρη μου.

Τούτα θα τα δώσω για κανένα παιχνίδι τους». Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όχι μόνο η κ Σωτηρούλα, αλλά και πολλοί άλλοι σαν την κ. Σωτηρούλα, οδηγούν ακόμη και στο «κυνήγι» του χαμένου θησαυρού μέσα από τα διάφορα τυχερά παιχνίδια που προσφέρονται πια εύκολα, είτε γίνονται με την κλήρωση έξι αριθμών, είτε με λαχεία, είτε με τόμπολα, είτε με ηλεκτρονικά μέσα. Στόχος είναι να πετύχεις τους τυχερούς αριθμούς που θα φέρουν τη λύτρωση.

Η 28χρονη Μαρία παραπονέθηκε στον ιδιοκτήτη του πρακτορείου γιατί η τύχη δεν της χτύπησε ποτέ την πόρτα. «Ας είναι και 100.000 ευρώ», είπε χαριτολογώντας. «Θέλω ν’ αποκτήσω σπίτι. Δεν ήμουν από τους τυχερούς των οποίων οι γονείς θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν μια στέγη, σπουδές, αυτοκίνητο κλπ. Δεν ζητάω πολλά. Έστω την προκαταβολή», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι σήμερα οι νέοι δυσκολεύονται πολύ να ξεκινήσουν τη ζωή τους, αν δεν έχουν τα εχέγγυα από τους προγόνους τους. «Η κατάσταση είναι πλέον δραματική.

Το μηνιαίο εισόδημα που μου προσφέρει η δουλειά μου δε μου επιτρέπει να μπω σε δάνεια για ν’ αποκτήσω μια μικρή, έστω, κατοικία». Γνωρίζει ότι λύση δεν είναι τα τυχερά παιχνίδια, αλλά «δίνουν κάποιες ελπίδες, ίσως κάποτε ο τροχός γυρίσει και σε μας».

Η Σταύρη, που ήρθε με τον γιο της, ρωτούσε την υπεύθυνη του πρακτορείου πώς μπορεί να συμπληρώσει το κουπόνι. Δεν έτυχε να παίξει ξανά μόνη της και ήθελε να σιγουρευτεί ότι θα το συμπλήρωνε σωστά. Ο γιος της, όμως, φαίνεται να γνώριζε περισσότερα από την ίδια, αφού, όπως μας εξήγησε, έρχεται συχνά με τον πατέρα του. «Δεν ξέρω γιατί ήρθα», μας εξήγησε. «Ίσως επειδή το ποσό το οποίο αναγράφεται έξω για την κλήρωση είναι πολύ μεγάλο. Είπα να δοκιμάσω κι εγώ την τύχη μου, πού ξέρεις, μπορεί να ισχύει αυτό που λένε για τους πρωτάρηδες».



Πολλοί παίζουν, αλλά τα πρακτορεία σημειώνουν τεράστια πτώση 


Ο ιδιοκτήτης ενός από τα πρακτορεία στοιχημάτων που επισκεφθήκαμε, ο κ. Γιάννης Μάρος, επιβεβαίωσε ότι όλους τους έχει αγγίξει η οικονομική κρίση, σε σημείο ν’ αναζητούν τρόπους ν’ αποκτήσουν γρήγορα και εύκολα κέρδος. «Δυστυχώς η κρίση μπορεί να έσπρωξε πολλούς στα τυχερά παιχνίδια, όμως τα πρακτορεία στοιχημάτων σημειώνουν τεράστια πτώση σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια». Ο λόγος, όπως μας εξήγησε ο κ. Μάρος, είναι η λειτουργία των αναρίθμητων ηλεκτρονικών καζίνων και των παράνομων πρακτορείων που υπάρχουν, και προσελκύουν το κοινό με τα διαφορετικού είδους παιχνίδια που προσφέρουν. Όσο για τους επίμονους κυνηγούς της θεάς τύχης, ο κ. Μάρος εξήγησε ότι οι πιθανότητες να βρει κάποιος όλους τους αριθμούς που χρειάζεται συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ελάχιστες.

Μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν στο να σε χτυπήσει κάποιος μετεωρίτης παρά να σε βρει ο πρώτος λαχνός, όλοι όμως ζουν με την ελπίδα να πραγματοποιηθεί αυτό τ’ όνειρο». Στην εμπειρία των τόσων χρόνων που διατηρεί πρακτορείο ο κ. Μάρος είδε κόσμο να κερδίζει μικρά ποσά, αλλά και μεγάλα. «Είτε κερδίζουν μικρά είτε μεγάλα, πάλι επιστρέφουν εδώ». Πέρα από τα οικονομικά κίνητρα, η ικανοποίηση που νιώθει ο «τυχερός», όταν οι μαρκαρισμένοι στο χαρτί του αριθμοί είναι αυτοί που κληρώνονται, είναι πολύ μεγάλη ώστε να επιθυμεί να παίξει ξανά και ξανά.

Την πιο μπάνω άποψη επιβεβαίωσε η ψυχολόγος Χριστίνα Πέτα, η οποία ανέφερε στη «Σ» ότι «η ψυχολογία που δημιουργείται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως αυτήν που διανύουμε τώρα, όπου υπάρχουν πολλά αδιέξοδα και πιέσεις, μας οδηγεί στην αναζήτηση μαγικών λύσεων, όπως είναι αυτές των τυχερών παιχνιδιών. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο ελπίζουμε στο οικονομικό κέρδος». Σύμφωνα με την κ. Πέτα, ο άνθρωπος, όταν βρίσκεται υπό πίεση, ψάχνει εναλλακτικές λύσεις που θα τον βγάλουν από το αδιέξοδο εύκολα. Από την άλλη μεριά, επεσήμανε τον κίνδυνο που κρύβει η συνήθεια των τυχερών παιχνιδιών. «Η αδρεναλίνη αυτού που παίζει ανεβαίνει, όταν προσπαθεί να βρει τους σωστούς αριθμούς για να κερδίσει, έτσι αντλεί μια δόση ικανοποίησης. Το πόσο θα επηρεάσει τον κάθε άνθρωπο εξαρτάται από τον ίδιο. Όταν το παιχνίδι γίνεται πολύ συχνά, χωρίς να μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό, τότε μιλάμε για εθισμό».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου