Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Φρουτάκια: Μόνο "τυχερό" παιχνίδι δεν είναι!

Εκτός από στοιχηματική θεωρία, σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να προσθέσουμε και μερικά άρθρα γενικότερου ενδιαφέροντος, με θέματα γύρω από το τζόγο. Αφορμή για το σημερινό άρθρο, αποτέλεσε ένα video του James Johnson, επαγγελματία τζογαδόρου (ναι, υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι!) που εξηγεί στην κάμερα πως λειτουργούν τα φρουτάκια! Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στα slot machines και να δούμε πράγματα που σίγουρα οι περισσότεροι δε γνωρίζετε!






Φρουτάκια: Ιστορική Αναδρομή

Η ιστορία των slot machines (γνωστά στην ελληνική ως "φρουτάκια") ξεκινά το 1895, όταν ο Charles Fey, μηχανικός αυτοκινήτων στο Σαν Φρανσίσκο, δημιούργησε τον Liberty Bell. Αυτή ήταν και η ονομασία του πρώτου κουλοχέρη, που είχε τρεις τροχούς πάνω στους οποίους υπήρχαν ζωγραφισμένα τα σύμβολα της τράπουλας αλλά και ένα ακόμη σύμβολο, που σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Fey. Αυτός που θα κατάφερνε να πετύχει τρία bells κέρδιζε το μέγιστο έπαθλο, που ήταν 50 cents.

Το 1910 τα φρουτάκια κάνουν την εμφάνισή τους σαν σύμβολα στον Operator Bell, το δεύτερο slot machine που κατασκευάζει ο Charles Fey και αποτελεί παραλλαγή του Liberty Bell. Το μηχάνημα είχε μια σχισμή για κέρματα και πάνω στους τροχούς υπήρχαν τα φρουτάκια, που διατηρούνται μέχρι και σήμερα στα περισσότερα slot machines.

Το 1930 η Mills Novelty Company κατασκευάζει τα λεγόμενα "silent bells", τα οποία ήταν πολύ πιο "ήσυχα" από τους προκατόχους τους. Οι παραλλαγές πλέον δίνουν και παίρνουν, με τα slot machines να αποκτούν περισσότερα χρώματα και πιο όμορφα σχήματα.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Πλέον υπάρχουν φρουτάκια με πολλαπλές γραμμές κερδών και πολλούς τροχούς, αλλά και φρουτάκια μέσω ίντερνετ που προσφέρουν γενναιόδωρα jackpots σε όσους γοητεύονται από την ομορφιά των.. φρούτων.


Κατ'αρχας, στο video ο James αναφέρεται στο διαφορετικό payout (το ποσό που ένα slot machine "επιστρέφει" στους παίκτες ως κέρδος) που έχουν αυτά τα μηχανήματα, ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Αν ένα slot machine έχει 79% payout, αυτό δε σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ που βάζουμε μέσα, θα μας επιστρέφει τα 79. Το payout αναφέρεται σε μια μακροχρόνια περίοδο.

Αυτό που ξεκαθαρίζει είναι ότι σε αυτά τα μηχανήματα τίποτα δεν είναι τυχαίο, όπως λανθασμένα οι περισσότεροι πιστεύουν, "δοκιμάζοντας" την τύχη τους στα φρουτάκια. Τα slot machines είναι "προγραμματισμένα" να βγάλουν κάποιο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα με το πότε ο χρήστης θα πατήσει τα κουμπιά. Ένας εσωτερικός υπολογιστής είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα που βλέπουμε στην οθόνη τους και ουσιαστικά η μόνη "επέμβαση" του παίκτη στο τελικό αποτέλεσμα είναι τα χρήματα με τα οποία "ταίζει" το μηχάνημα και η στιγμή που πατάει τα κουμπιά. Αυτό που θα δει, είναι προκαθορισμένο.

Στη συνέχεια ο James ανοίγει (με ένα πρώτο κλειδί) το μηχάνημα και χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο, καταφέρνει να προγραμματίσει το μηχάνημα όπως εκείνος θέλει. Υπάρχουν 6 επίπεδα "δυσκολίας". Στο πρώτο, ο παίκτης πολύ σπάνια θα καταφέρει να κερδίσει κάτι και θα προσφέρει απλόχερα στο μηχάνημα όλα του τα "ψιλά". Όσο ανεβαίνουν τα επίπεδα, το παιχνίδι γίνεται πιο "εύκολο" και οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος αυξάνονται.

Σημαντικό: Ο James τονίζει ότι αν το μηχάνημα δε συγκεντρώσει το απαιτούμενο (και προκαθορισμένο) ποσό, δεν πρόκειται να επιστρέψει στους παίκτες ούτε cent! Όταν όμως το ποσό αυτό συγκεντρωθεί, κάπου εκεί έρχεται και η σειρά του slot machine να πληρώσει. Το πότε θα έρθει αυτή η στιγμή, βέβαια, δε το ξέρει κανείς.

Συμβουλή: Καταλαβαίνω πως πολλοί από εσας μπορεί να γοητεύονται από μηχανήματα όπως τα φροουτάκια, θα σας συμβούλευα όμως να τα αποφύγετε, εκτός αν έχετε λεφτά για πέταμα. Το video αποδυκνείει με τον καλύτερο τρόπο ότι τα slot machines μόνο "τυχερό" παιχνίδι δεν είναι. Τα πάντα είναι προκαθορισμένα και οι πιθανότητες να κερδίσετε κάτι είναι ελάχιστες. Γι' αυτό και υποστηρίζω συνεχώς πως το στοίχημα δεν είναι (στις περισσότερες περιπτώσεις) τζόγος (εκτός αν παίζετε ακριβές σκορ, πρώτο σκορερ κλπ). Και είναι -ίσως μαζί με το poker- ο μόνος τρόπος για να βγει κάποιος κερδισμένος μακροχρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου