Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Όταν η ΑΕΚ απείλησε τη Μαρσέιγ του Ταπί

Το... αλά Πανένκα πέναλτι του Σαβέβσκι δεν στάθηκε αρκετό για να αποκλείσει η ΑΕΚ την πανίσχυρη Μαρσέιγ του Ταπί, την 1η Νοεμβρίου 1989.

Το 2-0 με το οποία είχε χάσει η ΑΕΚ στη Μασσαλία, για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, δεν ήταν εύκολο να ανατραπεί σαν σήμερα, οπότε διεξήχθη η ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας. Κι όμως, η «Ένωση» έφτασε κοντά.
Κόντρα σε μία ομάδα που δεν ήταν απλώς η πρωταθλήτρια Γαλλίας, αλλά η ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Με τον Μπερνάρ Ταπί να σκορπάει αφειδώς το χρήμα, η Μαρσέιγ διέθετε στις τάξεις της αρκετούς "αστέρες" του διεθνούς ποδοσφαιρικού στερεώματος της εποχής. Τον Ουρουγουανό Έντσο Φραντσέσκολι, τον Άγγλο Κρις Γουόντλ και μερικούς από τους κορυφαίους άσους της Εθνικής Γαλλίας (Παπέν, Τιγκανά, Αμορός, Σοζέ και τον νεανία Ντιντιέ Ντεσάν, ο οποίος έμεινε στον πάγκο).
Κι όμως, η ΑΕΚ το πάλεψε. Στο "Βελοντρόμ" έχασε με 2-0, αφού όμως πρώτα ο διαιτητής Σαντόζ είχε ακυρώσει αδίκως καθαρό γκολ του Πατίκα. Και στη ρεβάνς, υπερείχε από το ξεκίνημα και για λίγα λεπτά βρέθηκε κοντά στο θαύμα. Στο 78' κέρδισε πέναλτι, σε ανατροπή του Πατίκα από τον Βραζιλιάνο Μόζερ και ο Τόνι Σαβέβσκι με ένα σκαφτό χτύπημα που θύμισε τη θρυλική εκτέλεση του Τσεχοσλοβάκου, Άντονιν Πανένκα, στον τελικό του Euro '76, έγραψε το 1-0. Όμως, έξι λεπτά αργότερα ο μεγάλος σκόρερ που άκουγε στο όνομα Ζαν Πιερ Παπέν, πέτυχε την ισοφάριση και έβαλε τέλος στα όνειρα για τη μεγάλη ανατροπή.
Δυστυχώς, η σπουδαία προσπάθεια των παικτών της ΑΕΚ αμαυρώθηκε από τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί της, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. Και επειδή η ΟΥΕΦΑ δεν είναι ΕΠΟ, ο πέλεκυς έπεσε βαρύς: ετήσιος αποκλεισμός από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα...


ΑΕΚ - Μαρσέιγ 1-1
(78' πέν. Σαβέβσκι - 84' Παπέν)
ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής (77' Πεππές), Κούτουλας, Μανωλάς, Παπαϊωάννου, Πατίκας, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Οκόνσκι (46' Χριστοδούλου), Σαββίδης.
Μαρσέιγ (Μισέλ Ινταλγκό): Ιάρ, Αμορός, Ντι Μεκό, Φέρστερ, Μόζερ, Ρος, Γουόντλ (87' Βερκρίς), Τιγκανά, Παπέν, Σοζέ, Φραντσέσκολι (46' Ερό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου