Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

O ΠΑΟ έπεσε στο κάστρο της βασίλισσας


Διαβάστε για το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Κόντρα σε ποιά ομάδα οι «πράσινοι» άρχισαν να γράφουν ιστορία.


Στις 1960 ο Παναθηναϊκός παίζει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στο Χράντετς Κράλοβε της Βοημίας αντιμετωπίζει τη πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας Σπάρτακ.
Η «πράσινοι» το καλοκαίρι του 1960 έπειτα από πολλά χρόνια έφτασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος  και πήραν το «εισιτήριο» για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το «τριφύλλι» πέρασε στο β΄ γύρο χωρίς αγώνα και  η ομάδα με τον Άγγλο, Χάρι Γκέιμ στο πάγκο της ήταν έτοιμη να συστηθεί στην Ευρώπη.

Χωρίς καμία επίσημη εμπειρία εκτός συνόρων ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε για την Τσεχοσλοβακία αντιμετωπίζοντας την Χράντετς  Κράλοβε (που σημαίνει κάστρο της βασίλισσας). Ο Γκέιμ τόνισε στους παίκτες του πως πρέπει να προσέξουν στην άμυνα, κι εκείνοι άντεξαν, σχεδόν ως το τέλος. Στο 89΄ένα λάθος στάθηκε ικανό να στερήσει από τους «πράσινους» ένα θετικό αποτέλεσμα.   Η μπάλα από τη προσπάθεια του Τσίκοφ χτύπησε στο πόδι του Βουτσαρά και του Τζουνάκου κι έφθασε στον σέντερ φορ Σόνκα ο οποίος έστειλε τη μπάλα στο άδειο τέρμα.
Αυτό το γκολ στάθηκε μοιραίο, αφού η ρεβάνς στη Λεωφόρο,  ένα μήνα αργότερα (7 Δεκεμβρίου), έληξε χωρίς γκολ κι η Χράντετς πήρε τη πρόκριση.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Σπάρτακ Χράντετς ( Ζάστεβα): Ζίντρα, Στέρμπα, Κόμανεκ, Πίκμαν, Χλέντικ, Μίχαλεκ, Μάλικ, Πόκορνι, Σόνκο, Γκέρμι, Ζικάν
Παναθηναϊκός ( Γκέιμ): Βουτσαράς, Τζουνάκος, Λινοξυλάκης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, Νεμπίδης, Θεοφάνης, Παπαεμμανουήλ, Δομάζος, Μπενάρδος, Πανάκης


Δείτε στιγμιότυπα από τον επαναληπτικό της Αθήνας στις 7 Δεκεμβρίου
Παναθηναϊκός - Σπάρτακ Χράντεκ: 0-0



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου