Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αποκλείστηκε, ενώ είχε προκριθεί!


Διαβάστε ποιά ομάδα πήρε πρόκριση, αλλά στο τέλος δεν της επέτρεψαν να αγωνιστεί. 

Πώς η αντικαταστάτριά της πανηγύρισε το τρόπαιο.


Στις 13 Νοεμβρίου του 1991 η Γιουγκοσλαβία κερδίζει την Αυστρία στη Βιέννη με σκορ 2-0 και προκρίνεται στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαγόταν στα γήπεδα της Σουηδίας το καλοκαίρι (1992) που θα ακολουθούσε. Οι Γιουγκοσλάβοι πέρασαν στα τελικά με 14 βαθμούς στον όμιλο σε οκτώ αγώνες, έχοντας 7 νίκες και μία ήττα εκτός έδρας από τους δεύτερους Δανούς που αποκλείστηκαν ή έτσι τουλάχιστον νόμιζαν εκείνη τη στιγμή.
Οι πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη από την αρχή των προκριματικών της διοργάνωσης την επηρέασαν άμεσα. Μια χώρα ενώθηκε ξανά, ενώ άλλες διαλύθηκαν. Η  Γερμανία μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου αγωνίστηκε πάλι ως ενιαίο κράτος. Επίσης μετά τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ η Σοβιετική Ένωση αγωνίστηκε ως Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών. Τέλος η Γιουγκοσλαβία ενώ έφτασε μέχρι τη τελική φάση της διοργάνωσης δεν κατάφερε να αγωνιστεί, καθώς ο ΟΗΕ της απαγόρευσε τη συμμετοχή, λόγω του πολέμου που γινόταν στα Βαλκάνια.
Έτσι οι Γιουγκοσλάβοι μπορεί να προκρίθηκαν θριαμβευτικά, αλλά οι εθνικές εξελίξεις τους έστειλαν μακριά από το Euro.  Τη θέση τους πήρε η Δανία που αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, καθώς κατέκτησε το τρόπαιο.
To παιχνίδι της Γιουγκοσλαβίας κόντρα στη Δανία που της χάρισε την πρόκριση με ένα γκολ του Λούκιτς και ένα του Σαβίσεβιτς.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου