Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

«Κόκκινο» από την Κομισιόν για το στοίχημα!


Ετοιμη να μπλοκάρει την απόφαση της ΕΕΕΠ, σύμφωνα με την οποία, μετά τις 5 Δεκεμβρίου καμία εταιρία δε θα μπορεί να προσφέρει ιντερνετικό στοίχημα αν δεν έχει άδεια, τη στιγμή που το κράτος ενώ είχε υποσχεθεί άδειες δεν τις δίνει, είναι η Κομισιόν.



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η RGA (η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως που αντιπροσωπεύει εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού και παροχής λογισμικού, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες και εισηγμένες στο χρηματιστήριο και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες του κόσμου) προχώρησε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρείται σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Αθήνα η ενημέρωση από τις Βρυξέλλες για πάγωμα όλων των διαδικασιών, μέχρι να αποφανθεί η Επιτροπή αν η απόφαση της ΕΕΕΠ είναι σύννομη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Το λάθος της ΕΕΕΠ και οι κίνδυνοι

Το παράγωγο δίκαιο στο οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών είναι ένα μέτρο το οποίο ένα Κράτος Μέλος πρέπει να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οδηγία 98/34, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί (η «Οδηγία»).
Αυτό ισχύει για το λόγο ότι η Οδηγία απαιτεί την κοινοποίηση όλων των κανόνων για τις υπηρεσίες, οι οποίες προσδιορίζονται ως προϋποθέσεις γενικής φύσεως σχετικά με την ανάληψη και την παροχή υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Κατόπιν της γνωστοποίησης ακολουθεί μια περίοδος απραξίας κατά την διάρκεια της οποίας το παράγωγο δίκαιο δεν πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Η αμέλεια ειδοποίησης θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας εφαρμογής των απαιτήσεων κατά τους αδειοδοτημένους φορείς παροχής υπηρεσιών.


1. Υποχρέωση γνωστοποίησης από ένα Κράτος Μέλος

Σύμφωνα με το Άρθρο 8 της Οδηγίας τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν οποιοδήποτε προσχέδιο τεχνικών κανονισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να αξιολογήσει τη συμβατότητα του προσχεδίου με το κοινοτικό δίκαιο. Επιπρόσθετα, τα Κράτη Μέλη είναι υποχρεωμένα να κοινοποιήσουν εκ νέου τους τεχνικούς κανονισμούς στην Κομισιόν σε περίπτωση κατά την οποία αυτοί έχουν τύχει τροποποίησης.

Σύμφωνα με το Άρθρο 9 της Οδηγίας οι γνωστοποιημένοι τεχνικοί κανονισμοί δεν θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή στα πλαίσια μιας περιόδου απραξίας, η οποία αρχίζει από την ημέρα της γνωστοποίησης και έχει διάρκεια τουλάχιστον τρεις μήνες. Η περίοδος απραξίας μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα, σε περίπτωση κατά την οποία είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή κάποιο άλλο Κράτος Μέλος εκδώσει μια λεγόμενη Λεπτομερή Γνωμοδότηση στην οποία περιλαμβάνονται ουσιαστικά σχόλια για τον γνωστοποιημένο τεχνικό κανονισμό.


2. Ορισμός του όρου «τεχνικός κανονισμός»

Ο όρος «τεχνικός κανονισμός» που περιλαμβάνεται στο Άρθρο 1 της Οδηγίας καλύπτει μεταξύ άλλων όλους τους κανόνες σχετικά με τις υπηρεσίες. Οι κανόνες για τις υπηρεσίες ορίζονται ως «απαιτήσεις γενικής φύσεως σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών, και συγκεκριμένα διατάξεις που αφορούν τον φορέα παροχής υπηρεσιών.



Μπλόκο και απειλή Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Σύμφωνα με την οδηγία ΕΕ 98/34, η απόφαση της ΕΕΕΠ θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στη συνέχεια η διαδικασία έχει ως εξής: Η ΕΕ έχει στη διάθεση της 3 μήνες για να αξιολόγηση την ορθότητα της απόφασης και κατά πόσο αυτή είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κάνει σχόλια ή έχει ενστάσεις, τότε μεσολαβεί ακόμα ένας μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου Ελληνική Κυβέρνηση και Επιτροπή συζητάνε και «διαπραγματεύονται» τις αναγκαίες αλλαγές.

Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων το κράτος-μέλος δεν είναι υποχρεωμένο να ενσωματώσει τις αλλαγές, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε προσφυγές εναντίον του και κατά συνέπεια θα βρεθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήριο, οπότε αργά ή γρήγορα θα πρέπει να συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο.


Δυσφορία για τις κινήσεις της Αθήνας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το ρεπορτάζ, το γραφείο του Μπαρνιέ (του αρμόδιου επιτρόπου για τον ανταγωνισμό και τα θέματα ρύθμισης της εσωτερικής αγοράς) αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτή την απόφαση της ΕΕΕΠ και προβληματίζεται έντονα, καθώς δεν υπάρχουν νομικά μέτρα που προστατεύουν τους παράγοντες της αγοράς, αφού η ελληνική νομοθεσία δε προβλέπει, ώσπου να επιλυθεί το ζήτημα, προσφυγές για αναστολή της απόφασης, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία των εταιριών. Και στο Συμβούλιο της Επικρατείας να πάνε, δεν πρόκειται να πάρουν απόφαση πριν την παρέλευση αρκετών ετών!

Αυτό που συζητείται στις Βρυξέλλες και εκφράζεται η έντονη δυσφορία (αναμένεται να πάρει επίσημη μορφή), είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι συνεπής ούτε στο νόμο που ψήφισε, δηλαδή τον 4002 του 2011. Αν και για αυτόν υπάρχουν πολύ σοβαρές ενστάσεις και είναι σε διαδικασία ελέγχου, στις Βρυξέλλες διαπιστώνουν πώς ενώ το Υπουργείο Οικονομικών μιλούσε για άνοιγμα της αγοράς μέσω αδειοδότησης των εταιριών, αυτό δε συμβαίνει, δεν υπάρχει διαδικασία που να προβλέπει την αδειοδότηση τους και αντίθετα εκδιώκονται την ώρα που μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο που θα αποφέρει και πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη από την φορολόγησή τους στο κράτος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου