Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ο Παλοτάι φρέναρε τον Θρύλο


Σπάνια ένας ξένος διαιτητής μένει στην ιστορία και τον θυμάται όλος ο κόσμος. Ο Ούγγρος, Κάρολι Παλοτάι, το... κατάφερε! Διαβάστε πώς...


Στις 6 Νοεμβρίου 1974 ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την Άντερλεχτ στη ρεβάνς της συντριβής με 5-1 στις Βρυξέλλες, για τον β' γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι "ερυθρόλευκοι" κυνηγούσαν ένα μικρό θαύμα και η προσπάθειά τους γινόταν πιο δύσκολη από το γεγονός ότι ο αγώνας διεξαγόταν στην Πάτρα, λόγω τιμωρίας που του είχε επιβάλει η ΟΥΕΦΑ για επεισόδια των οπαδών του, στο προηγούμενο ματς με τη Σέλτικ.

Κι όμως, η μεγάλη ανατροπή πιθανότατα θα είχε επιτευχθεί αν δεν αντιμετώπιζε την εχθρική διαιτησία του Κάρολι Παλοτάι. Το 3-0, όπως διαμορφώθηκε με χατ τρικ του Μάικ Γαλάκου, φαντάζει μικρό μπρος στην εμφάνιση που πραγματοποίησε εκείνο το απόγευμα ο Ολυμπιακός, ο οποίος ήθελε μόνο ένα γκολ ακόμα για να πανηγυρίσει τη μεγάλη πρόκριση.
Στο ξεκίνημα, πριν ανοίξει το σκορ, ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Μπάμπη Σταυρόπουλου. Στο 21', τρία λεπτά μετά το πρώτο γκολ, η ανατροπή του Γαλάκου από τον Μπροντς ήταν ξεκάθαρη, αλλά ο Παλοτάι μετέτρεψε το πέναλτι σε... έμμεσο φάουλ (ήταν αρκετά μέσα στην περιοχή για να δώσει... σκέτο φάουλ απ' έξω). Έγιναν κι άλλα, φαινομενικά πιο ανώδυνα λάθη, τα οποία όμως έσπασαν τα νεύρα των παικτών του Ολυμπιακού και δεν τον άφησαν να πετύχει τον στόχο του.
Ακόμα κι έτσι, πάντως, το 3-0 επί μίας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας όπως ήταν τότε η Άντερλεχτ, δεν ήταν μικρό πράγμα. Με προπονητή τον μεγάλο Ούρμπεν Μπραμς (ο οποίος δέκα χρόνια μετά δούλεψε και στον Πανιώνιο, αφήνοντας τη σφραγίδα του) και αστέρια όπως τον περίφημο Ολλανδό Ρομπι Ρένσενμπρινκ και τον κορυφαίο Βέλγο ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή, Πολ Βαν Χιμστ, η Άντερλεχτ αποτελούσε φόβητρο για κάθε ελληνική ομάδα. Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν τη φοβήθηκε και αν είχε αντιμετωπιστεί δίκαια από τον Παλοτάι θα είχε προκριθεί.


Ολυμπιακός - Άντερλεχτ 3-0
(18', 67', 82' Γαλάκος)
Ολυμπιακός (Λάκης Πετρόπουλος): Κελεσίδης, Κυράστας, Λιόλιος, Σιώκος, Γκλέζος, Περσίδης, Δαβουρλής, Βιέρα, Γαλάκος, Καραβίτης (58' Δεληκάρης), Σταυρόπουλος.
Άντερλεχτ (Ούρμπεν Μπραμς): Ρόιτερ, Μπινστ, Μπροντς, Βαν ντερ Νταλ, Τάισεν, Βερέγεν, Ντοκς, Βαν Χιμστ, Βαν ντερ Ελστ, Κουκ (65' Λαντίνσκι), Ρένσενμπρινκ.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου