Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η πιο μεγάλη στιγμή


Διαβάστε για το έπος του Άρη στην Περούτζια, Πως οι Θεσσαλονικείς έφτασαν στο πιο ιστορικό «διπλό» της ευρωπαϊκής τους ιστορίας.




Στις 7 Νοεμβρίου του 1979  ο Άρης νικά εκτός έδρας  3-0 τη Περούτζια σε αγώνα του β’ γύρου του ΟΥΕΦΑ και κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλάει.  

Η παρέα των Κούη, του Ζήνδρου, του Ολε, του Φοιρού και Σεμερτζίδη κληρώθηκαν να παίξουν με την ομάδα του μεγάλου Πάολο Ρόσι (μετέπειτα πρωταθλητή κόσμου με την εθνική Ιταλίας). Οι «κίτρινοι»  στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης είχαν καταφέρει να αποκλείσουν την δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης των Μπενφίκα.
Το πρώτο παιχνίδι του Άρη με την Περούτζια στου Χαριλάου είχε έρθει 1-1 και όλα θα ξεκαθάριζαν  στην Ιταλία.

Οι Θεσσαλονικείς δεν ήταν το φαβορί πριν αρχίσει ο αγώνας  στο «Ρενάτο Κούρι», όμως πολύ γρήγορα έσπευσαν να διαψεύσουν όσους δεν τους υπολόγιζαν. Μόλις στο 8' ο Κούης άνοιξε το σκορ. Με κοντινό σουτ και αφού η κεφαλιά του είχε αποκρουστεί αρχικά από τον Μαλίτσια. Μετά την ψυχρολουσία οι Ιταλοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και ο Σεμερτζίδης με μία βολίδα έκανε το 2-0 στο 18΄. Παρά το υπέρ τους σκορ οι παίκτες του Πέπε Σασία συνέχισαν να αγωνίζονται επιθετικά έχοντας στο μυαλό τους πως απέναντί τους βρισκόταν ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος ικανός για την ανατροπή.  Οι παίκτες της Περούτζια έμοιαζαν ανίκανοι να αντιδράσουν μπροστά στο πάθος του Άρη.
Στο 67' το τρίτο γκολ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην νίκη των Ελλήνων. Ο Ζήνδρος ξεχύθηκε στην αντεπίθεση, απέφυγε διαδοχικά τους Μπάνι και Νάπι και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα.
Η Ευρώπη υποκλίθηκε στον Άρη, ενώ  όλη η Θεσσαλονίκη πανηγύρισε την τεράστια διάκριση. Την επόμενη μέρα η ιταλική «Κοριέρε ντελο Σπορτ» έγραψε πως  «Ο Αρης δίδαξε μοντέρνο ποδόσφαιρο».
Ωστόσο η χαρά της ελληνικής ομάδας κράτησε ως την επόμενη φάση. Εκεί συνάντησε της Σεντ Ετιέν. Ο Πλατινί δεν αστειευόταν και το ευρωπαϊκό όνειρο του Άρη πήρε τέλος.



Περούτζια - Αρης 0-3
 «Ρενάτο Κούρι», Περούτζια
Θεατές: 32.000
Διαιτητής: Χριστόφ (Τσεχοσλοβακία)
Σκόρερ: 8' Κούης, 18' Σεμερτζίδης, 67' Ζήνδρος.


ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ (Ιλάριο Καστανιέρ): Μαλίτσια, Νάπι (88' Τακόνι), Τσεκαρίνι, Φρόζιο, Τζεκίνι, Νταλ Φιούμε, Μπάνι, Μπούτι, Ρόσι, Γκορέτι, Γκαλόνι.
ΑΡΗΣ (Πέπε Σασία): Παντζιαράς, Μόκαλης, Τζιφόπουλος, Κούης, Βένος, Φοιρός, Ζήνδρος (75' Ζελίδης), Μπαλλής, Σεμερτζίδης (82' Αλεξίου), Ολε, Βάγγης.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου