Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Άλλο Μαδρίτη, άλλο… Κρήτη


Στις 2 Νοεμβρίου 1993 ο ΟΦΗ χάρισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο μία από τις σημαντικότερες στιγμές του, αποκλείοντας την Ατλέτικο Μαδρίτης!

Σε ένα κατάμεστο από 10.000 φιλάθλους “Γεντί Κουλέ”, η ομάδα του Ηρακλείου κατάφερε να ανατρέψει το 1-0 με το οποίο είχε χάσει στο πρώτο ματς στο “Βιθέντε Καλδερόν” και να πανηγυρίσει μία ιστορική πρόκριση!
Ύστερα από ένα αναγνωριστικό πρώτο ημίχρονο, στο οποίο όμως ο ΟΦΗ είχε την υπεροχή και έχασε τουλάχιστον μία καλή ευκαιρία (με τον Τζουκάνοβιτς), ήρθε η μεγάλη ανατροπή στην επανάληψη. Στο 51’ ο Νίκος Μαχλάς με κοντινό πλασέ, έπειτα από ασίστ του Πέτρου Μαρινάκη, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα. Το πολυπόθητο δεύτερο γκολ ήρθε στο 62’ με περιπετειώδη τρόπο. Ο ΟΦΗ κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Τζουκάνοβιτς από τον Καμινέρο, που κόστισε και την αποβολή του μέσου των “ροχιμπλάνκος”. Ο Τσιφούτης το εκτέλεσε, ο Ντιέγκο απέκρουσε, αλλά η μπάλα πήρε πορεία προς την εστία και σύμφωνα με την υπόδειξη του επόπτη πέρασε τη γραμμή!
Το 2-0 ήταν γεγονός και ο ΟΦΗ, έχοντας και την ψυχολογία με το μέρος του, το κράτησε έως το τέλος, παρότι υποχρεώθηκε να παίξει κι αυτός με 10 παίκτες από το 85’, λόγω αποβολής του Μυστακίδη. Το τελικό σφύριγμα βρήκε όλη την Κρήτη να πανηγυρίζει την πιο μεγάλη στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία της ομάδας και μία σπουδαία στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΟΦΗ γινόταν μόλις η δεύτερη ελληνική ομάδα που απέκλεισε ισπανική (μετά τον Πανιώνιο, ο οποίος είχε αποκλείσει επίσης την Ατλέτικο, το 1971).
H ενδεκάδα που παρέταξε ο Έγκεν Γκέραρντ στο ιστορικό ματς της 2ας Νοεμβρίου 1993:  Χανιωτάκης, Μυστακίδης, Ν. Παπαδόπουλος, Μαρινάκης, Πατεμτζής, Πουρσανίδης, Τσιφούτης, Σαμαράς, Μαχλάς (90’ Αθανασιάδης), Λούπου (65’ Αλεξούδης), Τζουκάνοβιτς.
Δείτε το βίντεο




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου