Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Πώς διώχνουμε ξένες εταιρείες

ΑΝΤΙΟ ΑΠΟ BETFAIR


Σε... ελληνική υποχώρηση τράπηκε η βρετανική εταιρεία διαδικτυακού τζόγου και μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στοιχημάτων του πλανήτη, Betfair, η οποία ανακοίνωσε πως από τις 3 Δεκεμβρίου αποσύρεται από την ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη «σαφήνεια στο νομοθετικό μέτωπο».

Μιλώντας για «όρους αδειοδότησης που καθιστούν την ελληνική αγορά μη ελκυστική για τις εταιρείες στοιχήματος», η Betfair σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η ελληνική νομοθεσία για τον τζόγο δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή και διώχνει επενδύσεις. Σημειώνει επίσης ότι δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής αίτημα για άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, λόγω σχετικής απόφασης από το νομικό τμήμα που έκρινε ότι η αξία αυτών των αδειών είναι αδιευκρίνιστη.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, οι εταιρείες που θα λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς άδεια θα αντιμετωπίζουν χρηματικά πρόστιμα και ποινικές διώξεις.


Αμφισβήτηση

Η Betfair αμφισβητεί τη νομιμότητα της απόφασης αυτής και δηλώνει απογοητευμένη από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κινήθηκε για να αποτρέψει αυτή την πρακτική, την οποία η εταιρεία χαρακτηρίζει ως «κίνηση προστατευτισμού».
Πώς διώχνουμε ξένες εταιρείες



Επιπλέον, σύμφωνα με τον νέο νόμο για τον διαδικτυακό τζόγο, προβλέπεται φόρος 30% στα μεικτά κέρδη και 10% στα κέρδη των νικητών. Επίσης, για να αδειοδοτηθούν οι εταιρείες του διαδικτυακού στοιχηματισμού, θα έπρεπε να πληρώσουν αναδρομικά για τα έτη 2010-2011 φόρο 30% για τα μεικτά κέρδη που πραγματοποίησαν αυτές τις χρονιές.

Ουσιαστικά όμως, το σημαντικότερο κώλυμα για τις ξένες εταιρείες διαδικτυακού τζόγου είναι το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και στο διαδικτυακό στοίχημα μέχρι το 2020. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες αυτές με το σημερινό καθεστώς δεν πλήρωναν φόρο στο ελληνικό κράτος, γι' αυτό και προσέφεραν υψηλές αποδόσεις, παίρνοντας σημαντικό μερίδιο των παικτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Betfair προέβλεπε ότι θα εμφάνιζε έσοδα 18,8 εκατ. και κέρδη 10 εκατ. ευρώ από την ελληνική αγορά.

Στις αρχές αυτού του μήνα η Betfair αποσύρθηκε και από τη γερμανική αγορά, έπειτα από την επιβολή φόρου στα κέρδη των στοιχημάτων από αθλήματα.


Εταιρείες
Προσφυγές στην Κομισιόν


Ο Διεθνής Σύνδεσμος Διαδικτυακών Εταιρειών - RGA αλλά κι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός - ΕGBA, που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο, υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα προσφυγή σχετικά με τη μη γνωστοποίηση από την Ελλάδα του νέου νόμου για τον ιντερνετικό τζόγο. Πρακτικά η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης, που επεκτείνει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο ενώσεων, η συγκεκριμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Κομισιόν, ουσιαστικά δείχνει περιφρόνηση για το δίκαιο της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα είναι πλήρως αδιαφανής.Της φυγής της Betfair από την Ελλάδα είχαν προηγηθεί των Sportingbet και Ladbrokes.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου