Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Tο πέναλτι του Σπανέα


Το περίφημο πέναλτι που καταλόγισε ο Γιώργος Σπανέας στον αγώνα Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 1-3 στις 18/2/1996, έχει γράψει τη δική του ιστορία.

Μία ιστορία που είναι λίγο-πολύ γνωστή, ακόμα και σε φιλάθλους που ήταν αγέννητοι πριν από 16 χρόνια. Στο 76' της αναμέτρησης και ενώ οι «κυανέρυθροι» προηγούνταν με 1-0, ο Γιώργος Γεωργιάδης (του Χαράλαμπου, μια και υπήρχε ακόμα και ο «του Σάββα») έπεσε μόνος του μες στην αντίπαλη περιοχή και ο Αθηναίος διαιτητής έδειξε την «βούλα» του πέναλτι!


Με αυτό το πέναλτι ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε σε 1-1 και εκμεταλλευόμενος στη συνέχεια την απογοήτευση των παικτών του Πανιωνίου, έκανε το σκορ 3-1 υπέρ του με δύο γκολ του Κζιστόφ Βαζέχα. Όχι και πολύ άδικα, οι οπαδοί των «κυανέρυθρων» έχουν συνδέσει αυτό το ανύπαρκτο, όντως, πέναλτι με τον υποβιβασμό της ομάδας τους εκείνη τη χρονιά. Και οι ίδιοι, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν ήταν αυτός ο κύριος λόγος για τον οποίο επήλθε το μοιραίο. Σωρεία διοικητικών λαθών σε όλα τα επίπεδα (από τις καλοκαιρινές μεταγραφές μέχρι τις επιλογές στη θέση του προπονητή) δημιούργησαν μία κατάσταση που ήταν δύσκολο, έως αδύνατο να αναστραφεί. Απλώς, η άδικη αυτή απόφαση που κόστισε την ήττα, έβαλε το τελευταίο καρφί στο «κυανέρυθρο» φέρετρο. Κι ας ήρθαν στη συνέχεια κάποιες νίκες που αναπτέρωσαν πρόσκαιρα τις ελπίδες σωτηρίας.


Από την άλλη, υπήρχε και η μάχη του τίτλου. Πριν παίξει στη Νέα Σμύρνη, ο Παναθηναϊκός είχε φέρει δύο σερί ισοπαλίες (με Ξάνθη εκτός και με Αθηναϊκό εντός), με συνέπεια να μείνει ένα βαθμό πίσω από την εξαιρετική ΑΕΚ του Μπάγεβιτς. Θα είχε νικήσει τον Πανιώνιο χωρίς το πέναλτι του Σπανέα; Θα μπορούσε να κοντράρει την ΑΕΚ αν εκείνη τη στιγμή (13 αγωνιστικές πριν το τέλος) είχε μείνει 3 ή 4 βαθμούς πίσω; Μην περιμένετε απάντηση. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου