Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Έξω από το Καραϊσκάκης είναι τα ωραία


 Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα εντός γηπέδου, ξέρεις τι γαστριμαργικός παράδεισος σε περιμένει έξω από αυτό. Ξεκινάμε το μεγάλο αφιέρωμα "Εκτός γηπέδου" από το γήπεδο του Ολυμπιακού.

Ναι, ωραία, έχεις πάει στο γήπεδο για να δεις την ομάδα σου, να φωνάξεις, να γουστάρεις και να βγάλεις τα πνευμόνια σου. Αυτά μόλις περάσεις την είσοδο της θύρας και για το δίωρο που θα βρίσκεσαι περίπου εντός γηπέδου.

Το ξέρεις όμως πολύ καλά ότι σε πολλά γήπεδα της χώρας, όπως και στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η μαγεία κρύβεται απέξω από τις θύρες. Πάνω στα κάρβουνα και μέσα στα ποτήρια.


Το βρώμικο είναι κάτι που μιλάει και στις πέντε αισθήσεις. Θα δεις από πολύ μακριά τα φώτα της καντίνας που τρεμοπαίζουν στις ορέξεις της γεννήτριας, θα ακούσεις τον “ομορφάντρα” να γκαρίζει για τα καλαμάκια και τα λουκάνικά του ως άλλη σειρήνα, θα μυρίσεις την τσίκνα του βρώμικου και θα νιώσεις το στομάχι σου να διαμαρτύρεται, θα πάρεις στα χέρια σου το βρώμικο και αν είσαι αρκετά θαρραλέος θα γευτείς κρεμμύδια κέτσαπ μουστάρδα ντομάτες πατάτες και ό,τι άλλο χωράει στο σάντουιτς.


Αλλά δεν είναι μόνο το βρώμικο. Και δεν θα έπρεπε να είναι μόνο το βρώμικο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ξεκινήσαμε το μεγάλο αφιέρωμα του Sport24.gr και του ONEMAN στο τι συμβαίνει έξω από τα γήπεδα, από το Καραϊσκάκης. Γιατί, δυστυχώς, είναι το μοναδικό γήπεδο στη χώρα που έχεις τόσες επιλογές εκτός των τειχών του.




Κάθε γήπεδο έχει τη δική του μαγεία και τα δικά του μικρά μυστικά για το που θα πιεις καφέ, πώς θα καβατζώσεις μπίρες, πού θα πας να αράξεις και πού θα γεμίσεις το στομάχι σου, αλλά στη βάση του Καραϊσκάκης υπάρχει ένα μικρό Mall. Αν είσαι Ολυμπιακός θα το γνωρίζεις ήδη.



Περνάς την μπουτίκ, περνάς το γυμναστήριο (;) και τα αλλα καταστήματα πριν φτάσεις στη Μέκκα του φαγητού και του ποτού. Στέκεσαι και κοιτάς κατά σειρά: Coffee Time Donuts, Σουβλιστο Πορτοκάλι, Red Cafe και Goodys.


Στα Goodys ξέρεις για τι πας. Είσαι ψυλιασμένος. Στο Red Cafe η φάση είναι πιο ενδιαφέρουσα. Θα δεις τύπους να την έχουν αράξει στη μπάρα και να πίνουν ουίσκι σε χαμηλά ποτήρια και βότκες με λεμόνι. Κι ας είναι ακόμα απόγευμα. Στα τραπέζια θα πετύχεις κόσμο να μασουλάει μπαγκέτες, κλαμπ σάντουιτς και ό,τι άλλο σνακοειδές. Οι πιο πολλοί έχουν στοιβαχτεί μπροστά στις οθόνες που παίζουν όλη μέρα μπάλα. Εκεί, δίπλα από το ποδοσφαιράκι που προς το παρόν εξυπηρετεί σαν τραπέζι.


Πεινάς όμως. Και οι γύροι στο Σουβλιστό Πορτοκάλι σε προκαλούν. Μπορείς να πάρεις κατευθείαν ένα έτοιμο σάντουιτς που περιμένει αχνιστό στη βιτρίνα.


Ή και να σου φτιάξουν ένα στα μέτρα σου. Η Ρένα (την οποία θα βρεις πίσω από τη βιτρίνα) μας έδωσε τα inside info. Ατού και best seller του μαγαζιού τα σάντουιτς με γύρο.


Το έφαγες το σουβλάκι. Οκ είσαι από πείνα οπότε προχωράς λίγο πιο δίπλα πριν κατευθυνθείς στη θύρα σου. Είναι ώρα για donut στα Coffee Time. Δεν έχεις όρεξη για γλυκό; Θα βρεις και hot dog να παράγονται φρέσκα στο έξω μέρος του μαγαζιού. Δίπλα στο stand που θα πάρεις μια μπίρα σε ποτήρι.


Πες το, δεν σου είναι αρκετά αυτά. Το θες το βρώμικό σου. Δεν σου αρέσουν οι πολυτέλειες. Πολύ κοντά στο Καραϊσκάκη δύσκολα θα βρεις. Κοίτα βασικά πίσω από καμιά νταλίκα ή πίσω από τα δέντρα. Εκεί κρύβονται κάνα δυο καντίνες, οι οποίες όμως έχουν στημένους τσιλιαδόρους μην πλακώσει η Δημοτική Αστυνομία και τους διώξει. Μόνο ένας τύπος με ξηροκάρπια στέκεται εκεί μέσα στη μέση, ατρόμητος από τις προκλήσεις. Ε βέβαια, δεν ανταγωνίζεται καμία νόμιμη επιχείρηση.


Αίσχος λέμε εμείς οι γνήσιοι λάτρεις του βρώμικου. Κι απ' ότι μας είπαν 1-2 καντινιέρηδες το κυνηγητό είναι ανελέητο. Κρύβονται διαρκώς και μεταφέρονται συνεχώς με αποτέλεσμα να μην τους βρίσκεις όταν τους έχεις ανάγκη.

Γι' αυτό εμείς ψάξαμε καλά. Περάσαμε στην απέναντι μεριά και βρήκαμε τον άνθρωπό σου. Τον έναν, τον υπέρτατο, τον “ομορφάντρα του Καραϊσκάκης”, τον Μπίλυ.

Ο "Ομορφάντρας" του Καραϊσκάκης
Φώναζε περήφανα για την λουκανικούμπα του, δανειζόταν ατάκες από την γνωστή διαφήμιση και όταν μάς έφτιαχνε το βρώμικο, μας ρώταγε κι αν έχουμε πρόσωπο. Όχι ότι είχε βραστό κρεμμύδι αλλά έτσι για την ιστορία. Ωραίος τύπος, ευχάριστος και απ' ότι μας είπε πάντα παρών στα παιχνίδια του Ολυμπιακού.


Θα τον βρεις έξω στα κυκλικά πάρκινγκ (δεν είναι πάρκινγκ αλλά την ώρα του αγώνα όλα πάρκινγκ γίνονται) έξω από το ΣΕΦ. Αξίζει το τετράλεπτο περπάτημα από το Καραϊσκάκης μέχρι εκεί.

Το μισό χρόνο θα χρειαστείς για να φτάσεις στο "Εργαστήρι". Αν κάποιοι μπερδεύονται από το... επίσημο όνομα τότε σίγουρα θα καταλάβουν για ποια γωνία μιλάμε όταν του πούμε πως αναφερόμαστε στο γνωστό και "Μπουγατσοπωλείο". Με διαφορά οι καλύτερες παραδοσιακές χειροποίητες μπουγάτσες της περιοχής κι όχι μόνο:  Τυρόπιτες, πεϊνιρλί, πίτσες, σάντουιτς καθώς επίσης καφέδες, παγωτά και φυσικά μπίρες.



Θα βρεις κι άλλες καντίνες με βρώμικα αλλά και διάφορα stand με κασκόλ, γάντια και σημαίες. Στα 5 και τα 10 ευρώ. Σε περίπτωση πάντως, που σε πιάσει η καταναλωτική σου διάθεση για οπαδικά προϊόντα καλύτερα να χαλάσεις τα λεφτά σου στην επίσημη ποδοσφαιρική μπουτίκ της ομάδας ή στην ολόφρεσκη μπουτίκ με προϊόντα του μπασκετικού Ολυμπιακού δίπλα από το Μπουγατσοπωλείο.


Αν έχει φτάσει νωρίς στο γήπεδο μπορεί να σταθείς τυχερός και να πετύχεις το μουσείο του Ολυμπιακού ανοιχτό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να χωνέψεις ό,τι έχεις φάει με μία βόλτα ανάμεσα στα τρόπαια που βρήκαν τη δική τους γωνιά κάτω από το γήπεδο.

Εγώ πάντως θα επένδυα σε φαϊ.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου