Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Κου Κλουξ Κλαν και Σουάρες ταράζουν την Αγγλία


Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον το επανέλαβε και χθες. Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο, είπε και καταδίκασε τον Λουίς Σουάρες, χαρακτηρίζοντάς τον ντροπή.

Ηταν την ίδια περίπου ώρα που η αστυνομία του Μάντσεστερ έτρεχε να μαζέψει τα χιλιάδες αντίτυπα του περιοδικού «Red Issue» των οπαδών της Γιουνάιτεντ, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από το ντέρμπι της Μάντσεστερ με τη Λίβερπουλ (2-1) και απεικόνιζε εικόνα που παρέπεμπε στην Κλου Κλουξ Κλαν, τη ρατσιστική και τρομοκρατική οργάνωση που κάποτε μάστιζε τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό της Κου Κλουξ Κλαν, η οποία φέρει ημερομηνία ίδρυσης το 1865 όπως υπολογίζεται ιστορικά, αποτέλεσε από τότε ως σήμερα η λευκή φορεσιά που αποτελείτο από ένα χιτώνα, μια μάσκα και ένα ψηλό κωνικό καπέλο.

Αυτό ακριβώς εμφανιζόταν στην επίμαχη σελίδα του περιοδικού των οπαδών της Γιουνάιτεντ, προκαλώντας αποστροφή. Οι εμπνευστές, θέλοντας να παραλληλίσουν τη συμπεριφορά του Λουίς Σουάρες με την τραγική δράση της Κου Κλουξ Κλαν, επέλεξαν ειρωνικά την εικόνα του καπέλου, γράφοντας πάνω του «LFC» (σ.σ. τα αρχικά της Λίβερπουλ) και «Ο Σουάρες είναι αθώος». Κάτι σαν αθώωση με την υπογραφή της ειδεχθούς ομάδας που επιβιώνει ακόμη και σήμερα.

Η κεντρική ιδέα ήταν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ να κόψουν το καπέλο περιμετρικά και να το φορέσουν ως μάσκα την ώρα του αγώνα, θέλοντας έτσι να στείλουν το δικό τους μήνυμα στον παίκτη της Λίβερπουλ.

Η αστυνομία χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εν δυνάμει προσβλητικό» και όσα αντίτυπα υπήρχαν έξω από το Old Trafford κατασχέθηκαν ενώ έγινε γνωστό από επικεφαλής πως οποιοσδήποτε βρεθεί να πουλά ή να μοιράζει το συγκεκριμένο περιοδικό ή να αναπαράγει την εικόνα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μήνυσης.

Οι βρετανικές αρχές προέβησαν ακόμη και στη σύλληψη ενός άνδρα, για σχετικό παράπτωμα. Αρκετοί ήταν πάντως αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν για την αντίδραση της αστυνομίας, κρίνοντάς την υπερβολική και μιλώντας για προφανή σάτιρα.

Τα γεγονότα, σε συνδυασμό με τον νέο θέμα που προκλήθηκε από την άρνηση του Σουάρες να δώσει το χέρι του στον Πατρίς Εβρά, θορύβησαν κυβερνητικά στελέχη και δη τον πρωθυπουργό της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει συγκαλέσει συνάντηση με αρμόδιους φορείς του αθλητισμού αλλά και εκπροσώπους αθλητών για να συζητήσουν το θέμα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οσο για το περιστατικό με τη χειραψία, το μήνυμα εστάλη από τον υπουργό Πολιτισμού Αγγλίας Τζέρεμι Χαντ: «Ηταν θλιβερό, αντιαθλητικό και είμαι βέβαιος πως η αγγλική ομοσπονδία θα το ερευνήσει», αλλά και από τον Κένι Νταλγκλίς, ο οποίος διευκρίνισε πως στις πρώτες σχετικές δηλώσεις του δεν είχε δει το περιστατικό.

«Ολοι όσοι εκπροσωπούμε αυτό τον σύλλογο έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε με σωστό και αξιοπρεπή τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για μένα που δε συμπεριφέρθηκα όπως αρμόζει σε ένα προπονητή της Λίβερπουλ και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη», τόνισε κι ενώ και ο ίδιος ο Σουάρες προέβη σε δημόσια απολογία που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου...


ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου