Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Όταν η Ρόμα «προσκύνησε» τον Παναθηναϊκό

Μια από τις σημαντικότερες προκρίσεις του στην Ευρώπη πέτυχε ο Παναθηναϊκός πριν από δύο χρόνια (25/2/2010), επικρατώντας με 3-2 της Ρόμα (και) στην Ιταλία και παίρνοντας την πρόκριση για τους «16» του Europa League.

Οι «πράσινοι» στις 18 Φεβρουαρίου του 2010 είχαν φιλοξενήσει την Ρόμα στο ΟΑΚΑ σε ένα συγκλονιστικού παιχνίδι, καθώς οι ποδοσφαιριστές του Νίκου Νιόπλια είχαν βρεθεί στο 81’ να χάνουν με 1-2 όμως μέσα σε ένα «καυτό» τελευταίο δεκάλεπτο, έφεραν τα «πάνω κάτω» και με 3-2, πήραν το προβάδισμα εν όψει του επαναληπτικού της Ρώμης. Σε έναν επαναληπτικό όπου ο προπονητής του «τριφυλλιού» είχε προειδοποιήσει για αλλαγές και για ξεκούραση βασικών παικτών εν όψει της μάχης του Πρωταθλήματος αλλά και του Κυπέλλου.





Έτσι εκτός ενδεκάδας για τον αγώνα του «Ολίμπικο» είχαν μείνει οι Ζιλμπέρτο Σίλβα και Σεμπάστιαν Λέτο, όμως ο Παναθηναϊκός είχε στο πλευρό του 5.000 φίλους του. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά για τους «πράσινους» αφού στο 11’ θα βρεθούν πίσω στο σκορ, όταν ο Ρίισε με απευθείας εκτέλεση φάουλ νίκησε τον Τζόρβα και έδωσε σκορ πρόκρισης στους «τζιαλορόσι». Μάλιστα κάτι ανάλογο πήγε να κάνει ο Νορβηγός και στο 38’ όμως για λίγα εκατοστά η μπάλα δεν του έκανε το… χατίρι.

Και ενώ όλα έδειχναν πως οι Ιταλοί θα κρατούσαν σχετικά εύκολα το προβάδισμα μέχρι την ανάπαυλα ακολούθησε ένα πεντάλεπτο που δεν το είχε «ονειρευτεί» ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος του Παναθηναϊκού. Στο 39’ ο Σωτήρης Νίνης θα ανατραπεί μέσα στην περιοχή της Ρόμα από τον Ντε Ρόσι και ο… πέμπτος διαιτητής (γραμμής) θα είναι εκείνος που θα δείξει την παράβαση. Την εκτέλεση θα αναλάβει ο Τζιμπρίλ Σισέ και το 1-1 είναι γεγονός.

Με το γκολ αυτό η αυτοπεποίθηση των «πρασίνων» καθώς και η ψυχολογία τους ανέβηκε… στον «Θεό», με αποτέλεσμα να έρθει και η ανατροπή δύο λεπτά μετά, όταν ο Σωτήρης Νίνης με μια εντυπωσιακή και προσωπική ενέργεια θα στείλει την μπάλα με μακρινό πλασέ στην γωνία του Ντόνι για το 1-2. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο νεαρός μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού με την συμπλήρωση του πρώτου 45λεπτου, θα κλέψει την μπάλα στην περιοχή της ομάδας του, θα διασχίσει το μισό γήπεδο και με εξαιρετική μεταβίβαση θα βρει τον Τζιμπρίλ Σισέ, με τον Γάλλο να ξεπερνά τον Ντόνι και με όμορφο και ψύχραιμο πλασέ να γράφει το 1-3.

Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι θα μπουν με σκοπό την γρήγορη μείωση του σκορ, αφού πλέον χρειάζονταν τέσσερα τέρματα για να περάσουν στην επόμενη φάση. Και αρχικά θα καταφέρουν να μειώσουν. Συγκεκριμένα στο 57’ ο Ρίισε θα επιχειρήσει και πάλι να νικήσει τον Τζόρβα, ο οποίος δεν θα συγκρατήσει την μπάλα και στην επαναφορά ο Ντε Ροσί θα έρθει να γράψει το 2-3. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που κυριάρχησε στην συνέχεια και θα μπορούσε να είχε πετύχει και άλλο ένα τέρμα αν στο 69’ ο Κατσουράνης δεν σημάδευε το οριζόντιο δοκάρι του Ντόνι και στην επαναφορά ο Σαλπιγγίδης έβρισκε στόχο με διπλή προσπάθεια. Τελικά το 2-3 έμεινε μέχρι τέλους και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε μια σημαντικότατη πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης, εκεί όπου τον περίμενε η Σταντάρ Λιέγης.


Συνθέσεις:

Ρόμα (Κλαούντιο Ρανιέρι): Ντόνι, Μεξές, Βούτσινιτς, Ταντέι, Ντε Ρόσι, Ρίισε, Περότα, Τσέρτσι (67΄ Μενέ), Μπρίγκι (46΄ Μπαπτίστα), Κασέτι.
Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σαριέγκι, Νίνης (72΄ Ζιλμπέρτο Σίλβα), Καντέ, Σισέ (90΄+ Χριστοδουλόπουλος), Σαλπιγγίδης (87΄ Λέτο), Μαρίνος, Σιμάο, Βίντρα, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου