Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το ξεκίνημα της μαγείας του Βασίλη Τσιάρτα


Τα δύο πρώτα γκολ του νεαρού Βασίλη Τσιάρτα στην Α' Εθνική, το παραλήρημα του Μελισσανίδη για τον Μακεδόνα μέσο, η κριτική που του άσκησε δημόσια ο Μπάγεβιτς και η πρωτοφανής αποθέωση της ΑΕΚ από τον Ντανούτ Λούπου.  Ολα αυτά 20 χρόνια πριν!







Εκείνο το σαββατιάτικο απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου του 1992, ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνα, ένας νεαρός, πολλά υποσχόμενος άσος, ανυπομονούσε για το ντεμπούτο του μπροστά στους οπαδούς της νέας ομάδας του.

Ο....νεανίας της ιστορίας μας όχι μόνο έπαιξε αλλά εκμεταλλεύτηκε άριστα την ευκαιρία που του έδωσε ο προπονητής του πετυχαίνοντας τα δύο πρώτα γκολ του στη μεγάλη κατηγορία και κάνοντας το μεγαλομέτοχο της ομάδας του να παραληρεί. Και επειδή μάλλον σας κουράσαμε, αυτός ο φερέλπις νέος άκουγε στο όνομα Βασίλης Τσιάρτας.

Η υπερηχητική ΑΕΚ της εποχής υποδεχόταν στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας την αδύναμη Κόρινθο του...εορτάζοντα Σπύρου Λιβαθηνού για την 13η αγωνιστική. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν χαώδης κάτι που αποτυπώθηκε με σαφήνεια στον αγωνιστικό χώρο αφού η Ενωση έφτασε να προηγείται με 3-0 στο ημίχρονο. Λογικό από τη στιγμή που ο Τόνι Σαβέβσκι έκανε όργια από τα αριστερά αναγκάζοντας τον Μόνο να παρακαλά για το σφύριγμα της λήξης.

Το γεγονός ότι η ομάδα του είχε εξασφαλίσει από το πρώτο 45λεπτο διαφορά νίκης (το τελικό σκορ έφτασε στο....7-0) ώθησε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στην απόφαση να αντικαταστήσει το σταρ της εποχής, Αλέκο Αλεξανδρή, με το νεαρό και πολλά υποσχόμενο Βασίλη Τσιάρτα ο οποίος είχε κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στον Απόλλωνα στο γήπεδο της Ριζούπολης την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική.

Ο 20χρονος, τότε, Τσιάρτας ( ή Τσάρτας αν θέλετε) πήρε θέση στο τερέν φορώντας το Νο 13 και πάτησε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα το χορτάρι του ιστορικού "Νίκος Γκούμας". Επαιξε πάντως χωρίς την παραμικρή πίεση και δύο λεπτά μετά την είσοδό του στο γήπεδο βίωσε την πρώτη πραγματικά μεγάλη στιγμή της καριέρας του. Δέχθηκε σέντρα από τα δεξιά και μ' ένα μονοκόματο σουτ έγραψε το 4-0 πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ στην Α' Εθνική. Ενα γκολ που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό το γεγονός ότι επιτεύχθηκε από το δεξί πόδι (!) του Ναουσαίου που σπανίως χρησιμοποιούσε στο παιχνίδι.

Φυσικά, για να μην μείνει καμία αμφιβολία στο κοινό που παρακολουθούσε το ματς (είτε δια ζώσης είτε από τη ζωντανή μετάδοση του Μega), ο Τσιάρτας φρόντισε να σκοράρει και με τ' αριστερό πέντε λεπτά αργότερα! Ηταν ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς καθώς ο βιρτουόζος μέσος "έσκαψε" την μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων Βουκελάτο μέσα από την περιοχή και με τη μία!

Η σύνθεση της ΑΕΚ σ' εκείνο το ματς: Μήνου, Παπαδόπουλος, Καραγιάννης, (61' Βασιλόπουλος), Μανωλάς, Αγορογιάννης, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής (46' Τσιάρτας), Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Μητρόπουλος, Σλίσκοβιτς.


Οπως ηταν φυσικό, τα κατορθώματα του νεαρού άσου δέσποζαν στις συζητήσεις μετά το τέλος του αγώνα. Ο τότε μεγαλομέτοχος αλλά και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης παραληρούσε: "Πήραμε παικταρά, θα μιλά όλη η Ελλάδα γι' αυτόν" ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Ελληνα επιχειρηματία.

Ο ίδιος ο μεγάλος πρωταγωνιστής κράτησε χαμηλούς τόνους και προτίμησε να πλέξει το εγκώμιο του Ντούσαν Μπάγεβιτς: "Τα γκολ μου είναι εξαιρετικά αφιερωμένα στον προπονητή μου. Ο άνθρωπος αυτός με έχει γοητεύσει όσο κανείς άλλος μέχρι τώρα στη ζωή μου και ήδη αισθάνομαι να με έχει βοηθήσει αποφασιστικά. Ευχαριστώ το Θεό που μ' έφερε σ' αυτήν την ομάδα. Σαν το δεύτερο τέρμα έχω πετύχει  και άλλα με τη Νάουσα αλλά βέβαια για να σκοράρεις πρέπει πάντα να έχεις σύμμαχο και την τύχη" ανέφερε στις δηλώσεις του ο Βασίλης Τσιάρτας.




Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πάντως προτίμησε το δρόμο της κριτικής ακόμη και μετά από μία τέτοια απόδοση: "Είναι λάθος του Τσιάρτα που παίζει τόσο άνετα και δεν μαρκάρει! Εντάξει, έβαλε δύο γκολ αλλά να προσέξει μην πάρουν τα μυαλά του αέρα" το σχόλιο του Ντούσκο όπως το μεταφέρει το "Εθνοσπόρ" της 14ης Δεκεμβρίου 1992 (ρεπορτάζ Γιώργος Γαλάτσης και Νίκος Λυράκης).

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν το ότι ο Τάσος Μητρόπουλος πέτυχε το πρώτο γκολ του με τη φανέλα της ΑΕΚ ενώ την παράσταση έκλεψε ο μέσος της Κορίνθου (και πρώην του Παναθηναϊκού) Ντανούτ Λούπου. Οχι με κάτι που έκανε μέσα στο γήπεδο αλλά για κάτι που δήλωσε έξω απ'  αυτό: "Το ελληνικό πρωτάθλημα, όσο αγωνίζεται η ΑΕΚ, γίνεται με άνισους όρους. Πάρτε την ΑΕΚ απ' αυτό το πρωτάθλημα και βάλτε την να παίξει στην Ιταλία ή στην Ισπανία". Αυτό σημαίνει να κερδίζεις το σεβασμό των αντιπάλων σου μέσα στο γήπεδο.




***Στο ίδιο περιοδικό υπήρχε και μία είδηση σε μονόστηλο που αφορούσε το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ. Αντιγράφουμε: "Την απόκτηση δύο νεαρών παικτών ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τα καινούργια αποκτήματα του Δικεφάλου είναι  ο 22χρονος τερματοφύλακας του Απόλλωνα Λάρισας, Νίκος Μιχόπουλος και ο 21χρονος μέσος της Καβάλας, Θόδωρος Ζαγοράκης".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου