Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Επιτέλους άνοιξε το «Εθνικό Στάδιο Βαρσοβίας»!


Θα μπορούσε να ονομάζεται «Γεφύρι της Αρτας», αλλά λέγεται «Εθνικό Στάδιο Βαρσοβίας».

Μόλις εκατό ημέρες πριν από το μεγάλο εναρκτήριο παιχνίδι του Euro 2012, αυτό της Πολωνίας με την Ελλάδα στις 8 Ιουνίου, το πιο μεγάλο στάδιο της χώρας ανοίγει τις πύλες του για τον σημερινό φιλικό αγώνα ανάμεσα σε Πολωνία και Πορτογαλία.

Είναι το στάδιο που απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλη εγκατάσταση τους διοργανωτές.

Απείλησε τους Πολωνούς ακόμα και με οριστική «κόκκινη κάρτα» από την UEFA, αφού ήρθε στιγμή που η συγκεκριμένη χώρα έδειχνε να μην προλαβαίνει με τίποτα τις προθεσμίες, σε αντίθεση με τους Ουκρανούς που, τουλάχιστον σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων, ήταν πιο μπροστά.

Οι Πολωνοί, όμως, έτρεξαν έστω και την τελευταία στιγμή, πλήρωσαν κάτι παραπάνω από το αρχικά προβλεπόμενο κόστος -όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις- και σήμερα θα απολαύσουν την πρώτη αθλητική δραστηριότητα στο νέο στολίδι της πρωτεύουσάς τους, αφήνοντας τους προβληματισμούς για άλλη ώρα.

Κι όταν μιλάμε για προβληματισμούς, εννοούμε το κόστος που, όπως προαναφέραμε, έφτασε πολύ ψηλά και μάλιστα σε εποχές δύσκολες, αλλά και τη χρήση ενός τόσο μεγάλου έργου μετά το Euro.

Στα 418 εκατομμύρια ευρώ έφτασε το κόστος κατασκευής του χωρητικότητας 58.000 θεατών εθνικού σταδίου της Βαρσοβίας. Χρειάστηκαν δομικά υλικά που θα απαιτούσε η κατασκευή 5.700 σπιτιών και ποσότητα μετάλλου ικανή για την κατασκευή 64 αεροσκαφών τύπου Jumbo. Οσο για τους εμπορικούς χώρους, υπολογίζεται ότι καλύπτουν περίπου 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Δεν μιλάμε ακριβώς για ένα στάδιο, αλλά για μια εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων, αθλητικών και μη» δήλωσε η εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας Ντάρια Κουλίνσκα. «Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η θέση του σε κεντρικό σημείο της πολωνικής πρωτεύουσας και η προσβασιμότητά του».

Αυτή η δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων που επικαλέστηκε η κυρία Κουλίνσκα είναι και η... παρηγοριά των Πολωνών. Σε Ελληνες και Πορτογάλους... ξέμειναν από το 2004 (από Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες αντίστοιχα) κάποιες κοστοβόρες εγκαταστάσεις που δεν αξιοποιούνται και οι Πολωνοί βλέπουν τον ίδιο εφιάλτη.

Τα περίπου τεσσεράμισι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που απαιτούνται για τη λειτουργία και τη συντήρησή του πρέπει να καλυφθούν από πόρους που ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

Οι υπεύθυνοι του σταδίου έχουν «κλείσει» για το ερχόμενο καλοκαίρι -μετά τους αγώνες βέβαια- κάποιες μεγάλες συναυλίες (τη Μαντόνα και το συγκρότημα Coldplay) αλλά η βιωσιμότητα της εγκατάστασης δεν εξασφαλίζεται χωρίς μόνιμα έσοδα από χορηγούς και ενοικιαστές των εμπορικών χώρων.

Προς το παρόν, οι Πολωνοί γιορτάζουν τα νέα τους στολίδια και το πανηγύρι της μπάλας που θα γίνει στη χώρα τους και στην Ουκρανία και το οποίο απέχει πια μόνο εκατό μέρες. Τα υπόλοιπα θα τους απασχολήσουν από τον Ιούλιο...



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου