Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Μέταλιστ: Η χάλκινη πρωταθλήτρια της Ουκρανίας


Η τρίτη δύναμη της Ουκρανίας, η ομάδα που... απειλεί την κυριαρχία των Ντιναμό και Σαχτάρ, βρίσκεται στο δρόμο του Ολυμπιακού για τα προημιτελικά του Europa.

Ο ιδιοκτήτης "Αμπράμοβιτς", ο προπονητής "Καπέλο" και ο "μποξέρ" Τάισον. Διαβάστε την ιστορία της αντιπάλου του Ολυμπιακού στη "φάση των 16" του Europa League.


Οι "κιτρινομπλέ" εδώ και μια πενταετία τερματίζουν στην τρίτη θέση του εγχώριου πρωταθλήματος ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν παίξει τρεις φορές σε νοκ άουτ φάση του Europa League. Όχι και λίγο πράγμα για μια ομάδα που στην ιστορία των 87 χρόνων της έχει κατακτήσει μόνο έναν τίτλο, το κύπελλο Ρωσίας το 1988 ενώ για μεγάλο διάστημα ανεβοκατέβαινε κατηγορίες.


Ο... αστυνομικός δισεκατομμυριούχος και η φιλία με τον Αμπράμοβιτς


Το όνομα της Μέταλιστ είναι συνυφασμένο με την αστική τάξη. Οι ''μεταλλεργάτες'' είναι συνώνυμο της πάλης και του αγώνα, που όμως για να βγουν από την αφάνεια και να συστηθούν στην ποδοσφαιρική Ευρώπη χρειάστηκαν τα δισεκατομμύρια του Ολεξάντρ Γιαροσλάβσκι, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας ο οποίος ξεκίνησε να δουλεύει στις αρχές ασφαλείας της χώρας και πλέον είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στον τόπο με δραστηριότητα στον τραπεζικό κλάδο.

Στην Ουκρανία δεν λείπουν και οι παρομοιάσεις με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Λεφτά, ποδόσφαιρο, δύναμη και αδυναμία στο ωραίο φύλο!


Οι εταιρίες του Γιαροσλάβσκι έχουν αναλάβει και έχουν διεκπεραιώσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην Ουκρανία, όπως αεροδρόμια, δρόμους, ξενοδοχεία. Μέσα σε αυτά είναι και το νέο εντυπωσιακό γήπεδο της Μέταλιστ το οποίο ανακαινίστηκε το 2009, με τη συμπλήρωση των 50 ετών από τότε που άνοιξε τις πύλες του. Το ''Metalist Arena'' μπορεί να φιλοξενήσει 38.000 θεατές ενώ αποτελεί γήπεδο στο οποίο θα γίνουν αγώνες του Euro 2012. Πολλοί το αποκαλούν "Spider Arena'' λόγω της επιβλητικής οροφής του.


Η συνήθεια της "τεσσάρας"

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Μέταλιστ στην Ουκρανία στις 8 Μαρτίου, ενώ η ρεβάνς στο "Γ. Καραϊσκάκης" θα γίνει μια εβδομάδα αργότερα (15/03). Το όνομα των Ουκρανών μπορεί να μην είναι φόβητρο, ωστόσο μια ματιά στις φετινές επιδόσεις τους είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι οι ''μεταλλεργάτες'' δεν αστειεύονται. Τρέχουν ένα αήττητο σερί δέκα αγώνων στην Ευρώπη, τερμάτισαν πρώτοι στη φάση των ομίλων του Europa League με έξι βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Αλκμαάρ και σε τρεις από τους φετινούς αγώνες στη διοργάνωση σκόραραν τέσσερα γκολ!

Ψάχνοντας τα στατιστικά στοιχεία της Μέταλιστ βρίσκει ένα ρεκόρ που δείχνει ότι αυτή η ομάδα ρολάρει καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο καθώς σε αυτό το διάστημα σκόραρε τα δέκα από τα δεκαπέντε γκολ στη φάση των ομίλων. Στα δύο ματς με τη Σάλζμπουργκ για τη ''φάση των 32'' σκόραρε οκτώ γκολ (0-4, 4-1) εκ των οποίων τα τέσσερα από αυτά ήταν στο δεύτερο ημίχρονο.


Ο ιταλός Μάρκεβιτς


Οι εξαιρετικές επιδόσεις της ομάδας από το Χάρκοβο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στη σταθερότητα που υπάρχει στην τεχνική της ηγεσία. Από το 2005 ο Μίρον Μάρκεβιτς καθοδηγεί τη Μέταλιστ με την οποία εξελίχθηκαν και αναδείχθηκαν σε παράλληλες πορείες. Στα 61 του χρόνια ο προπονητής των "κιτρινομπλέ" κατάφερε μέσα από τις επιτυχίες με το σύλλογο να πάρει και τη θέση του προπονητή στην Εθνική Ουκρανίας και να είναι ο εκλεκτός για τον πάγκο στο Euro το οποίο θα φιλοξενήσει η χώρα μαζί με την Πολωνία.

Ο Μάρκεβιτς, απόφοιτος της γυμναστικής ακαδημίας, έχει σοβαρές επιρροές από την ιταλική σχολή καθώς για μεγάλο διάστημα παρακολούθησε τον τρόπο προπόνησης των Καπέλο και Ανσελότι και επηρεάστηκε από τη φιλοσοφία τους.

Ο προπονητής της αντιπάλου των Ιταλών πέρα από την ιταλική φινέτσα, έχει έντονη λατρεία στο λατινοαμερικάνικο στοιχείο. Οι δέκα λατίνοι (Αργεντινή και Βραζιλιάνοι) της Μέταλιστ έχουν πολλάκις προκαλέσει την κριτική στον Μάρκεβιτς από τον Τύπο της Ουκρανίας με τον ίδιο να αμύνεται λέγοντας: "υπάρχει έλλειψη παραγωγής ποδοσφαιριστών στην Ουκρανία".



Ο "μποξέρ" των γκολ Τάισον


Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Βραζιλιάνος Τάισον για τον οποίο ο Γιαροσλάβσκι εκταμίευσε περισσότερα από έξι εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τον αποκτήσει από την Ιντερνασιονάλ. Λίγο μικρότερο (4,5 εκατομμύρια ευρώ) ήταν το ποσό που έδωσε η Μέταλιστ για να πείσει τον αρχηγό της πλέον, Κλέιτον Χαβιέρ, να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς για την Ουκρανία και να απορρίψει πρόταση της Σάντος. Το Αργεντινοβραζιλάνικο άρωμα της Μέταλιστ "σπάει" από έναν παλιό γνώριμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Μίλαν Ομπράντοβιτς (Σέρβος 34, αμυντικός) μετά τον Ακράτητο τη σεζόν 2005-2006 υπέγραψε στην Μέταλιστ με την οποία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 120 εμφανίσεις όλα αυτά τα χρόνια.


Η παγωμένη βραδιά στο Χάρκοβο

Μέταλιστ και Ολυμπιακός δεν συναντιούνται για πρώτη φορά καθώς πριν από τέσσερα χρόνια οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί για ένα ματς του κυπέλλου UEFA. Οι Ουκρανοί με γκολ του Απαρεσίδα είχαν επικρατήσει με 1-0. Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Ντιόγκο είναι οι τρεις παίκτες των "ερυθρόλευκων" που παραμένουν στο ρόστερ της ομάδας και είχαν αγωνιστεί σε εκείνο το ματς.
Μέταλιστ-Ολυμπιακός 1-0 (03/12/2008)

Σκόρερ: Απαρεσίδα (87')

Οι συνθέσεις των ομάδων

Μέταλιστ: Γκοραιάνοφ, Γκάντσαρτσικ, Ομπράντοβιτς, Μαϊντανά, Γκουέιγ, Βαλιάεφ, Απαρεσίδα, Σλιούσαρ, Μπόρντιαν, Φομίν, Τζάκσον.

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Ντομί, Αντζας, Αβραάμ, Τοροσίδης, Τζόρτζεβιτς, Ντουντού, Μπελούτσι, Γκαλέτι, Ντιόγο, Μήτρογλου, Πάντος.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου