Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο... πιτσιρικάς Γιώργος Δώνης


Ο ημιεπαγγελματίας μαχητικός και θαρραλέος... πιτσιρικάς Γιώργος Δώνης κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 1988. Διαβάστε πως ο νυν τεχνικός του Ατρομήτου έβαλε το λιθαράκι του στην κατάκτηση του Κυπέλλου εκείνης της χρονιάς (video).

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο Γιώργος Δώνης έχει κατακτήσει πέντε, συνολικά, τίτλους στην καριέρα του ως παίκτης. Τα πρωταθλήματα του 1995 και του 1996 αλλά και τα Κύπελλα του 1993, του 1994 και του 1995. Ολους με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Ελα όμως που μία… έρευνα ρουτίνας στα κιτάπια της ποδοσφαιρικής ιστορίας μπορεί να βγάλει…λαβράκια σαν και αυτό που θα διαβάσετε: Στον Μακεδόνα προπονητή πρέπει να πιστωθεί και το Κύπελλο του 1988 αφού τη σεζόν εκείνη (1987-1988) είχε αγωνιστεί ως βασικός με τον Παναθηναϊκό στη ρεβάνς του προημιτελικού με τον Ηρόδοτο!


Ο Δώνης, ημιεπαγγελματίας τότε (αυτός ήταν ο όρος για τους παίκτες που δεν είχαν επαγγελματικά συμβόλαια),  βρήκε την ευκαιρία να παίξει αφού ο πρώτος αγώνας είχε τελειώσει με άνετη νίκη του Παναθηναϊκού με 4-0. Οι «πράσινοι» προετοιμάζονταν για τον αγώνα του Κυπέλλου UEFA με την Μπριζ και ο Σουηδός προπονητής Γκίντερ Μπέγκστον δεν ήθελε επ΄ουδενί τραυματισμούς βασικών. Ετσι παρέταξε μία ομάδα με λίγους βασικούς, αναπληρωματικούς και νέους.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα με 2-0  έχοντας ως πρωταγωνιστή τον 19χρονο, τότε, Δώνη ο οποίος μάλιστα  έδωσε την ασίστ στον Μπατσινίλα για το δεύτερο γκολ του «τριφυλλιού» (το πρώτο το είχε πετύχει ο Βαμβακούλας).

Η «Αθλητική Ηχώ» της επομένης επεφύλαξε εγκωμιαστικά σχόλια για το νεαρό άσο των «πρασίνων»:

 «Ο ημιεπαγγελματίας Δώνης ήταν μαχητικός και θαρραλέος, κατάφερε να νικήσει το τρακ της πρεμιέρας του και να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του, αφήνοντας συνάμα βάσιμες υποσχέσεις για λαμπρή σταδιοδρομία στο τριφύλλι» έγραφε χαρακτηριστικά ο εκ των κορυφαίων ρεπόρτερ Παναθηναϊκού Βαγγέλης Αλυσανδράτος.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε σε εκείνο το ματς (στο οποίο κόπηκαν …1408 εισιτήρια) με τους: Μήνου, Χατζηαθανασίου, Πατσιαβούρα, Καλιτζάκη, Ζάετς, Βαμβακούλα (75’ Μπούρα), Δώνη, Χριστοδούλου, Μπατσινίλα, Γεωργαμλή (46’Γεροθόδωρο).

Ο Αρτέμης Μπούρας ήταν ο έτερος ημιεπαγγελματίας που χρησιμοποιήθηκε σε εκείνο το ματς μπαίνοντας αλλαγή στη θέση του Βαμβακούλα.

Στην εξέλιξη της σεζόν, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε στα ημιτελικά τη μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΛ και νικώντας στον επεισοδιακό τελικό 4-3 τον Ολυμπιακό στα πέναλτι κατέκτησε το 10ο Κύπελλο της ιστορίας του. Ένα Κύπελλο που πιστώνεται (σε πολύ μικρό ποσοστό βέβαια) και στον Γιώργο Δώνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου