Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Παναθηναϊκός 106 ετών

Τα 106α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα, Δευτέρα ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1908 από τον Γιώργο Καλαφάτη και άλλη μια ομάδα αθλητών που αποχώρησαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, ο οποίος είχε απορρίψει αίτημά τους για δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας.

Τα πρώτα δύο χρόνια της ιστορίας του ο σύλλογος είχε το όνομα Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ), ακολούθως -από το 1910 μέχρι το 1918- λεγόταν Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος, ενώ το 1918 ονομάστηκε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών και αποφασίστηκε το επίσημο έμβλημα να είναι το τριφύλλι.

Η ιδέα ήταν του Μιχάλη Παπάζογλου, ο οποίος την εμπνεύστηκε, βλέποντας τον Καναδό αθλητή, Γουίλιαμ Σέρινγκ, να κερδίζει τον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας φορώντας μία άσπρη μπλούζα με ένα τριφύλλι πάνω της.


Η γενέθλια καταγραφή του Παναθηναϊκού:

«Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.

‘Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη έπίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε ύπέρ τής ώς οίόν τε εύρυτέρας διαδόσεως τής παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.

Ούτως έκτός των αγώνων ούς διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είνε το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ίδία δαπάνη όμάδα είς τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβόν και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.

Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος είς όλους τους ύπό τε του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα, διά λόγους δε εσωτερικής τάξεως και τη αδεία του Συνδέσμου αποσχών των περυσινών αγώνων Ποδοσφαιρίσεως (1909)...».

Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν, εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.

Παύλος Γιαννακόπουλος:

«Εν μέσω της οικονομικής δίνης και των πρωτόγνωρων δεινών που υφίσταται ο λαός μας, ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινό φάρο και απάγκιο για όλους όσοι πιστεύουν στο μεγαλείο και τα ιδανικά του.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 106 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και περήφανος που ανήκω στην οικογένεια του Παναθηναϊκού κι ως απλός οπαδός επαναλαμβάνω την υπόσχεσή μου ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου θα συνεχίσει να βρίσκεται για πάντα στο πλευρό της μεγαλύτερης ομάδας στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ας αποτίσουμε και πάλι φόρο τιμής στη μνήμη της τεράστιας προσωπικότητας και ιδρυτή της Παναθηναϊκής ιδέας, τον Γιώργο Καλαφάτη, κι ας δεσμευτούμε όλοι πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να φανούμε αντάξιοι του οράματός του. Ο Παναθηναϊκός, ήταν, είναι και θα παραμείνει η ομάδα της καρδιάς μας».

Δημήτρης Γιαννακόπουλος:

«Ο αγαπημένος μας Παναθηναϊκός γιορτάζει σήμερα 106 χρόνια ζωής και προσφοράς στον αθλητισμό και την κοινωνία… Υπάρχει κάτι που έμεινε σταθερό στο μυαλό και την ψυχή μας: η περηφάνιά μας για τον ενδοξότερο σύλλογο της Ελλάδας. Η ανατριχιαστική αίσθηση ότι αγαπάμε και υπηρετούμε-ο καθένας με τις δυνάμεις του-τον μεγάλο Παναθηναϊκό. Είμαστε περήφανοι ως Παναθηναϊκοί γιατί διαφέρουμε, πετύχαμε τα πάντα με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς άνωθεν εντολές ή δώρα. Έτσι θα συνεχίσουμε και γι’ αυτό διαφέρουμε».

Γιάννης Αλαφούζος:

«Ο μεγαλύτερης ελληνικός σύλλογος συμπληρώνει 106 χρόνια ζωής, δόξας και ιστορίας. Σαν φίλαθλος αυτού του σωματείου, αλλά κι έχοντας την τιμή να βρίσκομαι στην προεδρία της ομάδας ποδοσφαίρου, εύχομαι πάνω από όλα υγεία σε όλη την παναθηναϊκή οικογένεια, σύντομα να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και να τραγουδάμε ξανά μαζί το ‘Πρωταθλητή σε όλα τα σπορ παντοτινέ’».

Δημήτρης Διαμαντίδης:

«Εύχομαι ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει να μεγαλώνει, με όλες τις έννοιες της λέξης. Όλα τα παιδιά που βρίσκονται στα τμήματα του συλλόγου ελπίζω να έχουν υγεία και φυσικά ο Παναθηναϊκός να κατακτά όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους, κάτι που είναι αυτονόητο».

Αργύρης Πεδουλάκης:

«Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο Παναθηναϊκός να τα χιλιάσει. Ο Παναθηναϊκός είναι ο ενδοξότερος σύλλογος στη χώρα. Αλλά για μένα ο πιο σημαντικό είναι ότι από τα πρώτα του χρόνια είχε διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο.

Στον τρόπο προσέγγισης, αλλά και την κουλτούρα που είχε στο αθλητικό κίνημα και το αθλητικό στοιχείο. Είχε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα από τους υπόλοιπους κι αυτό είναι που τον οδήγησε στο να έχει επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα. Και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι να συνεχιστεί να προάγει την κουλτούρα που τον διαφοροποιεί από τις άλλες ομάδες και να συνεχίσει να κάνει τον κόσμο του περήφανο».

Μάικ Μπράμος:

«Χρόνια Πολλά στον Παναθηναϊκό. Είμαι πραγματικά ευλογημένος που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα που έχει τεράστια ιστορία. Παρά πολλοί μεγάλοι παίκτες έχουν περάσει από αυτόν το σύλλογο που είναι μια μεγάλη οικογένεια. Και μακάρι όλοι να συμβάλλουμε για να πάρει ο Παναθηναϊκός όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου