Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Οι κανόνες των «Β' ομάδων» στην Ισπανία

Η ιστορία με τις δεύτερες ομάδες των συλλόγων είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ισπανία, αλλά υπάρχουν απαράβατοι κανόνες για την λειτουργία και την συμμετοχή τους. Οι λάτρεις του στοιχήματος γνωρίζουν καλά την Μπαρτσελόνα Β', τη Ρεάλ Β' ή την περιβόητη ιστορία της Βιγιαρεάλ Β'.

Οι δύο βασικοί κανόνες έχουν να κάνουν με τα... δικαιώματα των Β' ομάδων. Δεν μπορεί καμία εξ' αυτών να παίζει στην ίδια κατηγορία με την μεγάλη της ομάδα. Για παράδειγμα, αν η Μπαρτσελόνα Β' ή η Ρεάλ Β' τερματίσει στη βαθμολογία της δεύτερης κατηγορίας της Ισπανίας σε θέση που να της δίνει το εισιτήριο για την άνοδο στην Πριμέρα, ΔΕΝ μπορεί να ανέβει. ΔΕΝ μπορεί καν να συμμετάσχει στα πλέι οφ ανόδου. Ο δεύτερος κανόνας αφορά το κύπελλο, όπου καμία «Β' ομάδα», σε όποια κατηγορία κι αν παίζει δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει και στο... αστεράκι που μπορεί απλά να αναγκάσει μια «Β' ομάδα» να χάσει κατηγορία. Τέλος σεζόν 2011-12, η Βιγιαρεάλ υποβιβάζεται από την Πριμέρα Ντιβισιόν. Εκείνη την σεζόν η Βιγιαρεάλ Β' αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία και μάλιστα είχε τερματίσει στην 12η θέση. Ο υποβιβασμός της «μαμάς» Βιγιαρεάλ, βάση κανονισμού υποβίβασε αυτόματα και την Βιγιαρεάλ Β' στην τρίτη κατηγορία, διότι δεν μπορούσαν να παίξουν μαζί ούτε στην δεύτερη (ούτε σε καμία) κατηγορία.

   
Τι ισχύει με τους ποδοσφαιριστές

Οι ποδοσφαιριστές μιας «Β' ομάδας» μπορούν ανά πάσα στιγμή να κληθούν και να μετάσχουν σε αγώνα της «μαμάς». Αν θυμάται κάποιος την εποχή Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα, είναι ο ορισμός των κλήσεων ποδοσφαιριστών της Μπάρτσα Β'. Το έκανε συχνά πυκνά (κυρίως στο κύπελλο) πέρυσι και ο Ζοσέ Μουρίνιο στην Ρεάλ.

Το αντίστροφο, όμως, διέπεται επίσης από κανόνες. Κάθε καλοκαίρι οι σύλλογοι δηλώνοντας τα ρόστερ στη λίγκα βάζουν κάποιους (κυρίως νεαρούς) ποδοσφαιριστές με νούμερα φανέλας από το 25 και πάνω. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις «Β' ομάδες» τους. Ποδοσφαιριστής της Α' ομάδας με αριθμό φανέλα κάτω του 25 ΔΕΝ μπορεί να παίξει στην Β'.



Το ζητάει ο Μόγες στην Αγγλία

Αρκετές φορές (και προ μίας εβδομάδας) τα τελευταία χρόνια έχει ζητήσει να δημιουργηθούν Β' ομάδες στην Αγγλία και ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Μόγες. Ο Σκοτσέζος θεωρεί πως έτσι τα ταλέντα που έχουν οι σύλλογοι και δεν «χωράνε» στις μεγάλες ομάδες τους, αντί να δίνονται δανεικοί από εδώ και από εκεί, θα μπορούσαν να συγκροτούν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Β' για παράδειγμα και να μετέχουν στις λίγκες, κάτι εντελώς διαφορετικό από την υπάρχουσα ιστορία με τις «ρεζέρβες» που έχουν δικό τους πρωτάθλημα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου