Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Σε φάση ωρίμανσης μπαίνουν τα περίφημα «φρουτάκια»

Σε φάση ωρίμανσης μπαίνουν τα περίφημα «φρουτάκια», καθώς η προετοιμασία του στρατηγικού project του ΟΠΑΠ, μετά από πολύμηνες διεργασίες, βρίσκεται  στην τελική ευθεία.

Στο business plan της νέας διοίκησης, παράλληλα με το μεγάλο στοίχημα της επέκτασης στο διαδίκτυο, το οποίο προωθείται κατά προτεραιότητα με στόχοτο μουντιάλ της Βραζιλίας, η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs κατέχει κορυφαία θέση καθώς με βάση τις προβλέψεις θα φέρουν στο ταμείο της Κηφισού έσοδα της τάξης των 450 εκ. τον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας, ενώ σε ορίζοντα τριετίας τα ετήσια μικτά κέρδη θα ξεπεράσουν το 1 δισ., αν και δεν λείπουν οι λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση,  πρόκειται για μια αγορά που σε φάση πλήρους ανάπτυξης θα έχει τζίρο πάνω από 3 δισ. και για αυτό ο ΟΠΑΠ «φουλάρει τις μηχανές» προκειμένου να κερδίσει το χαμένο χρόνο.  Ήδη έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις, -από την προ Emma Delta εποχή-, την ώρα που ο Οργανισμός έχει πληρώσει ακριβά για τη δεκαετή άδεια λειτουργίας τους, με την τελευταία δόση των 560 εκ., δηλαδή 86 εκ. να έχει καταβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου.



ΤΟ Γ ΤΡΙΜΗΝΟ

Ο σχεδιασμός του Καμίλ Ζίγκλερ και του Σπύρου Φωκά, που έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» των βασικών μετόχων Σμέτς- Μελισσανίδη, τοποθετεί την έναρξη λειτουργίας των πρώτων από τα 16.500 εταιρικά VLTs στο γ' τρίμηνο, που σημαίνει ότι το αξιοποιήσιμο διάστημα της φετινής χρονιάς είναι μικρό αν ληφθεί υπόψη και η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας.

Οπότε οι προσπάθειες θα  επικεντρωθούν στο να «ρολάρει» το project μέχρι τέλος του χρόνου ώστε από τον επόμενο να επιτευχθούν οι στόχοι της πλήρους απόδοσης.  Αν και το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ) που έχει καθυστερήσει να εκδώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, στην Κηφισού ήδη προωθούν όλες τις απαιτούμενες «παράπλευρες» διαδικασίες.

Έτσι ώστε μόλις δημοσιευθεί ο κανονισμός, να βγουν άμεσα στον αέρα οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος (RFP) για τους προμηθευτές των  μηχανημάτων και για το κεντρικό λογισμικό, -τον τεχνολογικό πάροχο- και να ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχων.

Το επικαιροποιημένο πλάνο της Κηφισού προβλέπει έναρξη λειτουργίας των πρώτων από τα 16.500 εταιρικά μηχανήματα στο τρίτο τρίμηνο.





5 ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Δεδομένου ότι όσον αφορά τα μηχανήματα μιλάμε για ένα κόστος ανά μονάδα που μπορεί να φτάσει τα 10.000 ευρώ, ο «λογαριασμός» για τα συνολικά 16.500 κομμάτια πέρα από το λειτουργικό και τη συντήρηση- θα προσεγγίσει τα 165 εκ. και αντίστοιχα για το σύνολο των 35.000, τα 350 εκ.- και το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιλεγούν 4 με 5 κατασκευάστριες εταιρίες.





ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αγορά, leasing ή ποσοστά Τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι σε σχέση με το μοντέλο συνεργασίας με τους κατασκευαστές των VLTs, -δεδομένου και του υψηλού κόστους οι οποίοι στις συνομιλίες του Λονδίνου δήλωσαν πρόθυμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Έτσι εξετάζεται από την αγορά των μηχανημάτων, μέχρι τοleasing  και την κοινή διαχείριση έναντι ενός ποσοστού επί των κερδών που θα κάνει κάθε μηχάνημα (revenue sharing agreement) με το τελευταίο να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. 

Σε τελική φάση βρίσκονται και οι συνεννοήσεις με τους πράκτορες ???  για τη δημιουργία των Gaming Halls, όπου επιλέγεται τελικά ένα οικονομικότερο concept, με λιγότερα τ.μ. και 25 μηχανήματα ανά χώρο, ενώ εκτιμάται ότι σε κάθε πρακτορείο, ανάλογα με το μέγεθος, θα υπάρχουν από 2 έως 3 μηχανήματα.
 
Παράλληλα, σχεδιάζεται και το πλάνο για την παραχώρηση των 18.500 σε τρίτους, όπου σε θέση αναμονής, όπως λέγεται, βρίσκονται αρκετά ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη που εξετάζουν τη διεκδίκηση είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με ξένους ομίλους, των 4 έως 10 αδειών.

To project των VLTs του ΟΠΑΠ θεωρείται  ένα από τα πιο σημαντικά διεθνώς, κάτι που φάνηκε και στην παγκόσμια έκθεση ICE Totally Gaming στο Λονδίνο, στις αρχές του μήνα, όπου αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικά θέματα κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιριών του χώρου.
Όπως λένε μάλιστα ενημερωμένες πηγές, οι εταιρίες  «έκαναν ουρά» για να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της Κηφισού.

Έτσι, υπήρξαν πάνω από  20 ραντεβού με τα μεγαλύτερα διεθνή ονόματα, μεταξύ των οποίων, η Intralot, η οποία στην έκθεση παρουσίασε τη νεώτερη έκδοση του συστήματος iGEM για τη διαχείριση μεγάλων δικτύων VLT και Slot Machines.

Ανάμεσα σε αυτές με τις οποίες υπήρξε επαφή ήταν η  Gtech, η γερμανική Gauselmann, η αγγλική Aristocrat, οι αμερικανικές Scientific Games και IGT, ηInspired Gaming, που είναι στους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές της ιταλικής αγοράς, η Evona Electronic, με παρουσία σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική κ.α.

Πάντως, η πολιτική που ακολουθεί μέχρι τώρα η Κηφισού δείχνει ότι κινείται χωρίς δεσμεύσεις και με μόνο κριτήριο το συμφέρον του Οργανισμού.

Για αυτό και η διοίκηση δε δίστασε για  το κρίσιμο project της επέκτασης στο διαδίκτυο να ανατρέψει την απόφαση της εποχής Σπανουδάκη για την επιλογή ως εταίρου της G2, θυγατρικής της Lottomatica, παρότι ο ιταλικός κολοσσός μετέχει στο νέο σχήμα του ΟΠΑΠ, εκπροσωπούμενος από τον επικεφαλής του Μάρκο Σάλα.Έτσι χάραξε άλλη ρότα επιλέγοντας το  μοντέλο της αγοράς υπηρεσιών από εταιρίες που δεν θα έχουν επιχειρηματική συμμετοχή στο project, ανοίγοντας το παιχνίδι προς πολλά μεγάλα ονόματα, όπως η αγγλική OpenBet, η ισραηλινή Playtech, αλλά και η 888 Holdings.

Αντίστοιχα «ανοιχτά» και αδέσμευτα  κριτήρια προεξοφλείται ότι θα ακολουθηθούν και για τους προμηθευτές των VLTs, δηλαδή αφενός τεχνική αξιοπιστία και εμπειρία και αφετέρου οικονομική προσφορά που θα διασφαλίζει το μεγαλύτερο όφελος για τον ΟΠΑΠ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου