Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Wild… thing, η Ελλάδα στο Μουντομπάσκετ με wild card

Η Ελλάδα πήρε αυτό που της... ανήκε, δηλαδή τη μία από τις τέσσερις wild cards (κάρτες ελεύθερης συμμετοχής) για το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας τον προσεχή Σεπτέμβρη (30/8-14/9), αφού όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου η FIBA, η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε στη Βαρκελώνη και συμπεριέλαβε την ΕΟΚ στις ομοσπονδίες που δικαιούνται να στείλουν τις Εθνικές ομάδες τους στην παγκόσμια γιορτή του μπάσκετ. Τουρκία, Φινλανδία και Βραζιλία, οι άλλες τρεις χώρες που «χαμογέλασαν» μέσω της ίδιας διαδικασίας.


Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην κλήρωση των ομίλων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (20:00) στη Βαρκελώνη. Στην πρώτη φάση, οι αγώνες της οποίας θα γίνουν σε Μπιλμπάο, Γρανάδα, Γκραν Κανάρια σε Σεβίλη (σ.σ. την Δευτέρα θα γίνει γνωστή η πόλη που θα αγωνιστεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα), θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων με τους τέσσερις πρώτους από κάθε όμιλο να εξασφαλίζουν την παρουσία τους στα νοκ άουτ. Αυτή είναι η έβδομη φορά στην ιστορία της εθνικής μας ομάδα που θα είναι παρούσα σε Μουντομπάσκετ και η τρίτη σερί.

Στην τελική φάση πέρα από τις τέσσερις χώρες που εξασφάλισαν το Σάββατο τη συμμετοχή τους θα βρίσκονται η οικοδέσποινα Ισπανία, η χρυσή Ολυμπιονίκης ομάδα των ΗΠΑ και οι Γαλλία, Λιθουανία, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Σερβία από την Ευρώπη, Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο, Αργεντινή και Δομινικανή Δημοκρατία από την Αμερική, Ανγκόλα, Αίγυπτος και Σενεγάλη από την Αφρική, Ιράν Φιλιππίνες και Κορέα από την Ασία, καθώς και Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από την Ωκεανία.

Η Ελλάδα με τη wild card που εξασφάλισε εκτός από τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο, αποφεύγει και τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2015, πηγαίνοντας απευθείας στα τελικά και αυτής της σπουδαίας διοργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της απόφασης από τη FIBA, έγκυρος Ιταλός ρεπόρτερ μετέδωσε πως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Βραζιλία είχαν λάβει τις wild cards. Συγκεκριμένα, ο Αντρέα Μπαρότσι, έκανε λόγο και για σκανδαλώδη απόφαση στην περίπτωση της Φινλανδίας, καθώς δεν έχει να παρουσιάσει επιτυχίες στο άθλημα και κερδίζει θέση με... άλλα κριτήρια. Ουσιαστικά το μόνο «φαβορί» που αποκλείστηκε είναι οι Ιταλοί, οι οποίοι και διαμαρτύρονται. Οι Τούρκοι αποτελούν έναν σημαντικό αθλητικό προορισμό, καθώς τα τελευταία χρόνια διεκδικούν όλες τις διοργανώσεις σε όλα τα σπορ, ενώ οι Βραζιλιάνοι ως οικοδεσπότες των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, είχαν ένα σαφές προβάδισμα. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, εν όψει του μεγάλου στόχου της Εθνικής που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016.

Βασιλακόπουλος: «Δικαίωση»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, εμφανώς ανακουφισμένος από την απόφαση της FIBA, έκανε λόγο για την πετυχημένη προσπάθεια εξασφάλισης wild card:

«Είναι η στιγμή δικαίωσης μιας καλά σχεδιασμένης προσπάθειας. Η ιστορική μας διαδρομή είναι αυτή που αποτέλεσε το μεγαλύτερο όπλο για μας, καθώς το ελληνικό μπάσκετ πρωταγωνιστεί παγκοσμίως εδώ και περίπου 30 χρόνια. Είμαστε συνεπείς σε όλες μας τις υποχρεώσεις, έχουμε φιλοξενήσει άριστα μεγάλες διοργανώσεις και η Εθνική μας είναι στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Εκμεταλλευτήκαμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και θα είμαστε παρόντες», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΚ από τη Βαρκελώνη.

«Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει αίσιο τέλος. Η συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο σημαίνει πολλά πράγματα. Δεν είναι μόνο σε επίπεδο αθλητισμού, αλλά και σε κοινωνικό, πολιτιστικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο. Έφυγε ένα βάρος, αλλά αυξάνονται τώρα οι υποχρεώσεις εν όψει της συμμετοχής μας. Θέλουμε να έχουμε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία στη διοργάνωση», πρόσθεσε.

Σε εφαρμογή το σχέδιο για προπονητή

Σχετικά με το νέο ομοσπονδιακό προπονητή, είπε: «Αρχίζει ένα νέο πρόβλημα, αλλά αυτό είναι περισσότερο πρόβλημα των δημοσιογράφων. Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο που έχουμε για τον προπονητή. Είχαμε πει πως αν θα ήμασταν στο Παγκόσμιο, θα πηγαίναμε σε άλλη κατεύθυνση για τον προπονητή. Ευτυχώς αποφύγαμε τα προκριματικά και τα ταξίδια στην άγονη γραμμή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κάτι που θα ήταν ταλαιπωρία και πιθανώς να απουσίαζαν μεγάλοι παίκτες από αυτή τη διαδικασία. Πλέον όμως δεν θα υποστούμε αυτή την ταλαιπωρία. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε και το όνομα του προπονητή».

Ερωτηθείς αν θεωρεί την απονομή της κάρτας προσωπική του επιτυχία απάντησε: «Είναι επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ και δεν πρέπει να το προσωποποιούμε. Όλοι όσοι συνέβαλαν στις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια έχουν ένα μερίδιο. Έτσι πιστεύω κι εγώ».

Για το αν αποτελεί έκπληξη η επιλογή της Φινλανδίας, είπε: «Είναι έκπληξη, αλλά δεν έρχονται από το πουθενά. Οι Φινλανδοί έχουν ένα σχέδιο, πήγαν καλά στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ και γεμίζουν τα γήπεδά τους».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου