Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Οι ερευνητές του "Χίλσμπορο" βρήκαν 2.500 "χαμένα" αστυνομικά σημειωματάρια

Περισσότερα από 2.500 σημειωματάρια αστυνομικών που θα μπορούσαν να προσφέρουν πληροφορίες για την τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989 ανακαλύφθηκαν από τις νέες έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, όπως αποκάλυψε η υπουργός εσωτερικού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι.


Ενημερώνοντας το αγγλικό κοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο των ερευνών, εξήγησε ότι αυτά τα σημειωματάρια δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στις προηγούμενες έρευνες και πως οι αστυνομικοί τα αντιμετώπιζαν ως προσωπική περιουσία τους.

Η Μέι εξέφρασε ανησυχίες, μάλιστα, ότι ορισμένες από τις οικογένειες των 96 θυμάτων αποτελούσαν θύματα κατασκοπίας από μυστικές αστυνομικές επιχειρήσεις, που περιελάμβαναν και καταγραφή τηλεφωνικών κλήσεων. Αυτό το σενάριο δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει, ωστόσο υποστήριξε ότι εάν προκύψουν στοιχεία κατά την έρευνα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαμαρτυριών Αστυνομίας, θα εξεταστούν ενδελεχώς.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι σχεδιάζει να γράψει γράμμα σε όλους τους προϊσταμένους των αστυνομικών τμημάτων ώστε να τους υπενθυμίσει την ανάγκη για πλήρη συνεργασία στις έρευνες, υπογραμμίζοντας ότι είναι "απογοητευτικό" ότι χρειάστηκε τόσος χρόνος για να εντοπιστούν τα σημειωματάρια. "Μπορούσαν να τα πάρουν σπίτι τους (σ.σ. οι σχετιζόμενοι αστυνομικοί) και να τα κάνουν ό,τι ήθελαν", είπε ενώπιον των βουλευτών, κάνοντας έκκληση προς όλους τους αστυνομικούς, βετεράνους ή εν ενεργεία, που έχουν στην κατοχή τους τέτοια σημειωματάρια να απευθυνθούν στις αρχές.

Η Μέι επιβεβαίωσε ότι νέες έρευνες θα αρχίσουν στις 31 Μαρτίου και γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 1.600 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και 250 που δεν είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΕΔΑ. Αποκάλυψε ότι ο αριθμός των μαρτυριών αστυνομικών που έχει τροποποιηθεί ανέρχεται σε 242 και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 160 συνεντεύξεις σχετικά με αυτό.

Οι νέες έρευνες, υπό τον τίτλο "Επιχείρηση Επίλυση", υπό τις εντολές του πρώην διευθυντή του αστυνομικού τμήματος στο Ντέρχαμ, Τζον Στόνταρτ, έχει διενεργήσει πάνω από 1.000 συνεντεύξεις μαρτύρων. Η υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι ερευνητές της ΑΕΔΑ, πλέον, αναλύουν τα 2.500 σημειωματάρια για να εντοπίσουν τους ενόχους της τραγωδίας, που σημειώθηκε στο πλαίσιο του ημιτελικού Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Λίβερπουλ και Νότιγχαμ, στο γήπεδο του Σέφιλντ στις 15 Απριλίου 1989.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου