Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η αναγέννηση της Φιορεντίνα

Η Φιορεντίνα προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας και το gazzetta.gr αναλύει την σπουδαία ομάδα που επέστρεψε δυνατή στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο!


Μόλις 12 χρόνια έχουν περάσει από τον απόλυτο εφιάλτη για την Φιορεντίνα.  Από το ναδίρ της Serie C2, οι ‘‘βιόλα’’ είναι ξανά στο ζενίθ και με τη συμμετοχή τους στον τελικό του Coppa Italia ονειρεύονται τον πρώτο τους τίτλο, έπειτα από το 2001.

Η συνένωση της Φιρένζε και της Λιμπερτάς το φθινόπωρο του 1926 ίδρυσε την Φιορεντίνα, η οποία δεν άργησε να μπει στην ελίτ του ιταλικού ποδοσφαίρου. Τις δεκαετίες ’40, ’50 και ’60 κυριάρχησε, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, ενώ πριν σηκώσει το κύπελλο κυπελλούχων το 1961 (Ρέιντζερς 2-0, 2-1) ήταν η πρώτη ιταλική ομάδα που συμμετείχε σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών (1957, Ρεάλ Μαδρίτης 0-2).

Το κύπελλο Ιταλίας το 1975 και η συμμετοχή 5 ποδοσφαιριστών της (Μασάρο, Αντονιόλι, Γκρατσιάνι, Γκάλι, Βιέρτσογουντ) στην εθνική Ιταλίας, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 συντηρούσαν τους ‘‘βιόλα’’ στον αφρό του ιταλικού ποδοσφαίρου, ενώ το 1990 παραλίγο να γίνει το ‘‘μπαμ’’. Η Φιορεντίνα συμμετείχε στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όμως το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια της Γιουβέντους.

Η δεκαετία του ’90 είχε πολλά σκαμπανευάσματα για την Φιορεντίνα. Από τον υποβιβασμό το 1993, μέχρι τη συμμετοχή στα ημιτελικά του κυπελλούχων το 1996, την κατάκτηση του κυπέλλου Ιταλίας την ίδια χρονιά, αλλά και την πρώτη παρουσία σε Τσάμπιονς Λιγκ το 1999.

Το 2001 η Φιορεντίνα πανηγυρίζει για τελευταία φορά κάποιον τίτλο. Σε διπλούς τελικούς απέναντι στην Πάρμα (1-0, 1-1) οι ‘‘βιόλα’’ σηκώνουν το Coppa Italia και χαμογελούν για τελευταία φορά. Γιατί η καταστροφή ήταν προ των πυλών.

Το 2002 τα χρέη έπνιξαν τους ‘’βιόλα’’, που κήρυξαν πτώχευση και από τα μεγάλα σαλόνια της Serie A, βρέθηκαν ξαφνικά στα… αλώνια της Serie C2. Το καμάρι της Φλωρεντίας δε λύγισε όμως και αφού τερμάτισε πρώτη στη Serie C2, ανέβηκε δύο κατηγορίες και όχι μία, καθώς η αλλαγή της Κατάνια, έφερε τους ‘‘βιόλα’’ κατευθείαν στη Serie B. Μια χρονιά κι εκεί ήταν αρκετή για να επιστρέψει η Φιορεντίνα στη Serie A (ανέβηκε μέσω μπαράζ). Οι περιπέτειες της όμως δεν τέλειωσαν εκεί.

Η συμμετοχή της στο σκάνδαλο Calciopoli το 2006 παραλίγο να τη στείλει εκ νέου στη δεύτερη κατηγορία, όμως τη γλίτωσε με αφαίρεση 15 βαθμών και αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ του 2006-07. Η παρουσία της στους ‘‘16’’ του C.L. τη σεζόν 2009-10 ήταν απλά ένας προάγγελος της… ξαναγεννημένης Φιορεντίνα. Από το 2012 η ομάδα μπήκε στην εποχή του Βιντσέντο Μοντέλα.

Ο 40χρονος τεχνικός (πρώην διεθνής ιταλός επιθετικός) δημιούργησε ξανά μια ομάδα, που έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο, χωρίς τα μεγάλα ονόματα (όπως ο Μπατιστούτα τη δεκαετία του ’90) και με υψηλούς στόχους. Η 4η θέση στο περσινό Καμπιονάτο δεν την έστειλε στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως οι βάσεις είχαν ήδη μπει. Αυτή τη στιγμή απέχει τρεις βαθμούς από την τρίτη Νάπολι στο πρωτάθλημα, είναι στους ‘‘32’’ του Γιουρόπα Λιγκ (με Έσμπιεργκ στις 20/2 και 27/2), ενώ έχει μπροστά της το δέλεαρ ενός τροπαίου. Η Ουντινέζε αποδείχθηκε μικρό εμπόδιο στα ημιτελικά του Coppa Italia και πλέον οι ‘‘βιόλα’’ περιμένουν μια εκ των Νάπολι ή Ρόμα στον τελικό της 3ης Μαϊου στο Ολίμπικο. Η Φιορεντίνα είναι και πάλι εδώ…





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου