Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η “εφτάρα” και τα… ζόρια


Κλασική εκπρόσωπος της επαρχίας στην Α’ Εθνική , η Δόξα ήταν μόνιμη φιλοξενούμενη στην έδρα του Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’80.

Σήμερα, η ιστορική ομάδα της Δράμας επιστρέφει για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια στο Καραϊσκάκη με στόχο μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή εμφάνιση στην έδρα των πρωταθλητών. Άλλωστε, οι ιδιάζουσες συνθήκες υπό τις οποίες κλήθηκε να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, δεν της έχουν επιτρέψει να διαθέτει ένα σύνολο το οποίο να μπορεί να απειλήσει τον Ολυμπιακό.
                                                                                                                                                                     
Βέβαια, ακόμα και στις καλές εποχές της, η ομάδα της Δράμας δεν κατάφερε να νικήσει ποτέ τον μεγάλο αντίπαλό της εκτός έδρας! Ακόμα και οι ισοπαλίες ήταν σπάνιες: μόλις δύο, σε σύνολο 20 αναμετρήσεων στο Λεκανοπέδιο!


Η πρώτη ισοπαλία ήρθε στο πρώτο ματς των δύο ομάδων στην Α’ Εθνική, το 1959-60, με σκορ 1-1. Το γκολ των Δραμινών είχε σημειώσει ο Θανάσης Λουκανίδης, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα αγωνίστηκε (χωρίς επιτυχία) στον Ολυμπιακό. Ίδιο ήταν το σκορ και στην ισοπαλία του 1988-89. Μάλιστα, η Δόξα είχε προηγηθεί νωρίς στο σκορ με τον Μουρατίδη και κρατούσε στα χέρια της τη νίκη μέχρι το 85’, όταν ισοφάρισε με απ’ ευθείας φάουλ ο Ντέταρι.
Ο Ολυμπιακός έχει 18 νίκες με τέρματα 57-10, αν και μία από αυτές είναι στα χαρτιά. Το 1986-87, η Δόξα ήταν μία από τις δώδεκα ΠΑΕ που είχαν κηρύξει απεργία στο φινάλε του πρωταθλήματος, δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στην Αθήνα και ο αγώνας κατακυρώθηκε με 2-0 υπέρ των «ερυθρόλευκων». 
Το 7-0 του 1985-86, με τον Νίκο Αναστόπουλο να σημειώνει τέσσερα γκολ, είναι η ευρύτερη νίκη του Ολυμπιακού επί της Δόξας.
Στην ιστορία έχει μείνει και η νίκη του Ολυμπιακού με 3-1 την τελευταία αγωνιστική του 1982-83. Το ματς ήταν αδιάφορο βαθμολογικά (ο Ολυμπιακός ήταν ήδη πρωταθλητής και η Δόξα είχε σωθεί), αλλά ο Νίκος Αναστόπουλος χρειαζόταν τρία γκολ για να φτάσει τα 29 και να κατακτήσει το χάλκινο ευρωπαϊκό παπούτσι! Ο διαιτητής καταλόγισε τρία πέναλτι υπέρ των Πειραιωτών, ο “μουστάκιας” ευστόχησε μόνο στο ένα, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να πετύχει τα άλλα δύο γκολ που χρειαζόταν για να φτάσει στη σπουδαία ατομική διάκριση.
                                                                                                                    
Δείτε στιγμιότυπα από αγώνες Ολυμπιακού - Δόξας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.
1980-81
1981-82
1985-86
1988-89

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου