Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ

Στην Bundesliga γίνεται το ντέρμπι μίσους της κοιλάδας του Ρουρ ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και την Σάλκε. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Γερμανία και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο. Σας παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στην ιστορία των 2 ομάδων με αφορμή το σημερινό παιχνίδι.

Το "riverderby" όπως το αποκαλούν οι Γερμανοί είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι μίσους στην χώρα.


Η ιστορία ξεκινά από το μακρινό 1925 όταν η Σάλκε επικράτησε με 4-2 της Ντόρτμουντ. Από το 1936 έως το 1944 η Σάλκε ήταν το απόλυτο αφεντικό μετρώντας 16 νίκες σε 18 παιχνίδια!!!

Η μεγαλύτερη νίκη των "μπλε" απέναντι στην Ντόρτμουντ σημειώθηκε το 1940 με το απίστευτο 10-0!!!! Άλλωστε μέσα σε αυτή την 8ετία η Σάλκε πανηγύρισε τα 6 από τα 7 πρωταθλήματα της.

Το 1947 το σκηνικό άλλαξε με την Ντόρτμουντ να επικρατεί 3-2 της μεγάλης αντιπάλου με τους μπλε να μην πηγαίνουν στην απονομή κάτι που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Από το 1955 έως το 1966  το πάνω χέρι είχε η Ντόρτμουντ που πανηγύρισε και 3 πρωταθλήματα. Το 1966 σημειώθηκε η μεγαλύτερη νίκη των "κιτρινόμαυρων" με το επιβλητικό και εντυπωσιακό 7-0!!

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1969 είναι ίσως το μόνο παιχνίδι που θα μείνει στην μνήμη του κάθε οπαδού όχι για το αγωνιστικό αλλά για ένα εξωαγωνιστικό γεγονός. Δημιουργήθηκαν επεισόδια στην κερκίδα και αναμπουμπούλα στον αγωνιστικό χώρο. Μέσα στην αναμπουμπούλα σκύλος δάγκωσε στα οπίσθια τον  F. Rausch παίχτη της Σάλκε και μετέπειτα προπονητή. Σε συνέντευξη που παρέθεσε είπε τα εξής για το τραγικό αυτό γεγονός:. «Βρισκόμασταν στο 37ο λεπτό, όταν ο συμπαίκτης μου έκανε το 0-1. Ακολούθησε το χάος. Ένα μέρος των φιλάθλων μας, όρμησε στο γήπεδο. Ξαφνικά ένιωσα ένα πόνο, σαν να με είχαν πυροβολήσει. Το σορτσάκι μουγέμισε αίματα και άκουσα φωνές να λένε «κρατήστε γερά τον σκύλο». Κάπου εκεί διαπίστωσα ότι ένα όργανο της τάξης είχε παραμελήσει τον σκύλο του. Ως ενθύμιο μου έμεινε ένα σημάδι διαμέτρου έξι εκατοστών στα οπίσθια μου. Με βγάλανε έξω, μου έκαναν αντιτετανικό και συνέχισα το παιχνίδι με πολύ έντονους πόνους. Τουλάχιστον πήραμε την ισοπαλία με 1-1. Για δύο εβδομάδες κοιμόμουν μπρούμυτα, ενώ στη συνέχεια η Ντόρτμουντ με αποζημίωσε για τον τραυματισμό. Τα χειρότερα ήρθαν στα επόμενα παιχνίδια, όταν οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές με μάρκαραν με γαβ-γαβ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν ένας Schalker πέσει θύμα επίθεσης από σκύλο, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού από το Ντόρτμουντ!».

Το 1977 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια χωρίς νίκη για την Ντόρτμουντ. Από τα 10 αυτά χρόνια τα 5 οι "κιτρινόμαυροι" βρίσκονταν στην Β’ κατηγορία της Γερμανίας.

Το 1974, το «Westfalenstadion» εγκαινιάστηκε με ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Σάλκε. Οι "μπλε" κέρδισαν με 3-0, μια εξωαγωνιστική κίνησή όμως των φιλοξενούμενων, φρόντισε να βελτιωθούν κατά πολύ οι σχέσεις των δύο ομάδων, καθώς δεν ζήτησαν έξοδα μετακίνησης, διαμονής, ούτε μερίδιο από τα έσοδα των εισιτηρίων, προκειμένου να βοηθήσουν την «πνιγμένη» οικονομικά τότε Ντόρτμουντ!

Την δεκαετία του '80 η Σάλκε ανεβοκατεβαίνει τις κατηγορίες σαν "ασανσέρ". Στα αξιοσημείωτα ότι από το1994 και όσο ο Hitzfeld είναι προπονητής της Ντόρτμουντ δεν χάνει ντέρμπι. 




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου