Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ο παράλογος κόσμος της μπάλας

Ο χώρος του ποδοσφαίρου μοιάζει με τη ζωή. Υπάρχουν τα πάντα, σε μικρές ή μεγάλες δόσεις. Νικητές και ηττημένοι. Φτωχοί και πλούσιοι.

Σε όλα τα επίπεδα... Μιραντές και Κάρντιφ από τη μία μεριά. Ο Κάρλος Τέβες και τα τερτίπια του απ' την άλλη.

Δύο κόσμοι ενωμένοι σε έναν: το ποδόσφαιρο και τα παράλογά του. Εναν «πλανήτη» που περιλαμβάνει τον νικητή, στην κυριολεξία, Θέσαρ Φερνάντεθ δε λας Ερας, πιο γνωστού ως Κανέδα.


Ο κεντρικός αμυντικός της διάσημης, πια, Μιραντές, με μπάτζετ 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ήρωας... μίας χρήσης.

Και η ομάδα του ως τέτοια μοιάζει. Προς το παρόν ζει στα πανηγύρια της πρόκρισης στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας. Στο κεντρικό πρόσωπο της Κάρντιφ, Τομ Χίτον.

Τον τερματοφύλακα που απέκρουσε δύο πέναλτι στην (κλισέ χαρακτηριζόμενη) διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» και οδήγησε την Κάρντιφ στον τελικό του Λιγκ Καπ.

Και τον «ηττημένο» (ακόμη και χωρίς εισαγωγικά) Κάρλος Τέβες. Τον ποδοσφαιριστή που αρνήθηκε 11 εκατομμύρια ευρώ στο δρόμο της αναζήτησης νέας ομάδας.


ΚΑΡΛΟΣ ΤΕΒΕΣ

Τιτλοφορήθηκε επαναστάτης. Περισσότερο αυτοχαρακτηρίστηκε. Δίχως αιτία και στις δύο περιπτώσεις. Αρκέστηκε να περνάει αρκετές ώρες σε αγγλικά γήπεδα γκολφ. Ακριβό χόμπι. Σχεδόν πανάκριβο. Λίγο παραπάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ! Τόσα υπολογίζονται τα χρήματα που έχει απολέσει ο Κάρλος Τέβες από τη στιγμή που αποφάσισε πως θέλει να αφήσει το Μάντσεστερ για κάτι άλλο στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ο... τιμοκατάλογος των διαφυγόντων κερδών του 27χρονου επιθετικού είναι πλούσιος. Για όλα τα γούστα. Τον Σεπτέμβριο έχασε μπόνους αφοσίωσης ύψους 7,2 εκατομμυρίων ευρώ ύστερα από τις συνεχόμενες δηλώσεις του πως θέλει να αφήσει το Μάντσεστερ.

Προσθέστε 480.000 ευρώ τον Οκτώβριο από το πρόστιμο για την άρνησή του να αγωνιστεί κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου για το Τσάμπιονς Λιγκ. Συν 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την ολιγοήμερη «απόδρασή» του στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο. Και μέχρι χθες οι μισθοί που δεν του έχουν καταβληθεί φτάνουν στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος επιμένει και περιμένει μία μεταγραφή. Αυτή δεν έρχεται και η Σίτι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να τον βάλει στις... εκπτώσεις! Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι Μίλαν, Ιντερ και Παρί Σεν Ζερμέν «χτυπούν» σε τοίχο κάθε φορά που καταθέτουν μία πρόταση για την απόκτηση του Αργεντινού.

Σε όλα αυτά υπάρχει και ο αντίλογος μέσω τρίτων. Από έναν εκπρόσωπο του Κία Τζουραμπιάν, ατζέντη του Τέβες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο «Απάτσε» «δεν έχει προτεραιότητα στη ζωή του τα χρήματα» και συμφώνησε σε τούτη την (μεγάλη) οικονομική απώλεια με τη Μάντσεστερ Σίτι, προκειμένου να μεταβεί στην Αργεντινή. Σαν να λέμε όλα μέλι γάλα, αξίας 11 χαμένων εκατομμυρίων ευρώ!


ΤΟΜ ΧΙΤΟΝ

Η γραμμή που κάνει έναν τερματοφύλακα ήρωα ή μοιραίο είναι τόσο λεπτή όσο αυτή που υπερασπίζεται στην εκάστοτε εστία του. Ο Τομ Χίτον, κατά κάποιον τρόπο, είχε τα εχέγγυα για να είναι ήρωας. Απλά περίμενε τη σωστή στιγμή.

Ξεκίνησε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα εχέγγυα που λέγαμε. Πέρασε απ' όλα τα κλιμάκια, αλλά η καριέρα του συνδυάστηκε από πολλούς δανεισμούς και ελάχιστες παρουσίες στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων».

Η ποδοσφαιρική του χάρη έφτασε μέχρι την Ουαλία. Για δεύτερη φορά, αφού είχε βρεθεί για άλλη μία φορά στην Κάρντιφ. Και από εκεί θα ξεκινήσει το ταξίδι του για το «Γουέμπλεϊ», στον τελικό του Λιγκ Καπ. Στην ουαλική ομάδα αρκείται στο ρόλο της «ρεζέρβας», πίσω από τον Σκωτσέζο διεθνή Ντέιβιντ Μάρσαλ.

Το Λιγκ Καπ αποτελεί την κύρια ενασχόλησή του, όπως έχει αποφασίσει ο προπονητής του Μάλκι Μακάι. Και δεν λάθεψε κανένας από τους δύο. Ο ίδιος ο γκολκίπερ υποστήριξε πως είχε... διαβάσει τις εκτελεστικές συνήθειες των ποδοσφαιριστών της Κρίσταλ Πάλας και με αρκετή δόση τύχης κατάφερε να αποκρούσει δύο εκτελέσεις πέναλτι στη διαδικασία που καθόρισε το ποια ομάδα θα προκριθεί στον τελικό. Ηρωας για μία βραδιά, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη υποψήφια για θαύματα. Εκείνη της 26ης Φεβρουαρίου στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου...


ΘΕΣΑΡ ΚΑΝΕΔΑ

Οι οπαδοί της Μιραντές και της ποδοσφαιρικής μεταφοράς της νίκης του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ έχουν από το βράδυ της Τρίτης νέο ήρωα. Το όνομά του Θέσαρ Φερνάντεθ δε λας Ερας, πιο γνωστού ως Κανέδα.

Η κεφαλιά του χάρισε την πρόκριση στους «ροχίγιος» επί της Εσπανιόλ και πλέον είναι η δεύτερη ομάδα της 3ης εθνικής κατηγορίας στην ιστορία του Κυπέλλου Ισπανίας που φτάνει στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Η κεφαλιά του απέφερε κέρδη για το σύλλογο. Η Μιραντές από την εκπληκτική πορεία της στο Κύπελλο έχει πάρει ένα εκατομμύριο ευρώ. «Χρυσάφι» για μια ομάδα που έχει 1,4 εκατομμύρια ετήσιο προϋπολογισμό! Εχει, δε, την τιμή να είναι ο μοναδικός παίκτης στο ρόστερ του Κάρλος Πόουσο που έχει αγωνιστεί στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Ο 33χρονος Βάσκος κεντρικός αμυντικός είναι προϊόν της ακαδημίας της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Από το 1994 έως το 2005 έζησε στις εγκαταστάσεις της Λεθάμα και το «Σαν Μαμές» με δανεισμούς στο ενδιάμεσο σε Σαλαμάνκα, Σεβίλλη -όπου για λίγες μέρες συνέπεσε με τον Βασίλη Τσιάρτα- και Σανταντέρ. Παρά τις περιορισμένες ικανότητές του εξελίχθηκε σε χρήσιμη λύση για τον Γιουπ Χάινκες (νυν προπονητής της Μπάγερν) και για τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο «τσινγκούρι» τον χρησιμοποιούσε ως δεξί μπακ έως ότου κατέληξε στον Αντόνι Ιραόλα, τώρα αρχηγό των «λιονταριών», ενώ συνέπεσε και με άλλους όπως ο Ορμπάιθ και ο Γέστε ή αξίζει να σημειώσουμε πως στην ακαδημία ήταν συμπαίκτης με τον Φερνάντο Γιορέντε. Ο Φερνάντεθ δε λας Ερας το 2005 άρχισε να ψάχνει αλλού το μέλλον του. Το επίπεδό του δεν ήταν για την ελίτ του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Πρώτα έπαιξε στην Εϊμπαρ, ακολούθησαν Κάντιθ, Αλαβές, Γιχουέλο και τώρα έχει... αράξει στη Μιράντα δε Εμπρο. Πλέον δεν είναι ο Θέσαρ Φερνάντεθ δε λας Ερας, αλλά ο Θέσαρ Κανέδα. Αποφάσισε να αλλάξει το επώνυμό του για να τιμήσει τη μητέρα του που έχασε τη ζωή της. Ετσι πήρε το δικό της επίθετο.

Η αναγνώριση δεν ήρθε στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Μετά το γκολ του, όμως, παγκόσμιοι πρωταθλητές όπως ο Κασίγιας, ο Τσάβι, ο Πικέ και ο Φάμπρεγας έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στη Μιραντές. Ο Κανέδα έκανε το όνειρο πραγματικότητα.


ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου