Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

H πράσινη αήττητη ομάδα

Με το 0-3 στο Καραϊσκάκης ο Παναθηναϊκός κράτησε "ζωντανό" ένα δικό του επίτευγμα.

Το Sport24 γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμίζει (και με video-αφιέρωμα) την πορεία της αήττητης ομάδας της σεζόν 1963-64 αλλά και ποιοι έπαιξαν για το Τριφύλλι εκείνη την ιστορική περίοδο.


Την Κυριακή το βράδυ ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αναστασίου και των νεαρών ποδοσφαιριστών του που έχουν μπροστά τους μια μεγάλη καριέρα έβαλε τέλος στο φετινό αήττητο σερί του Ολυμπιακού και έκοψε τον δρόμο του "αιώνιου" αντιπάλου προς την κατάκτηση ενός αήττητου πρωταθλήματος.
Ενός ρεκόρ που μια για ακόμη χρονιά θα ανήκει στην "ανίκητη γενιά" του Παναθηναϊκού της σεζόν 1963-64 που κρατάει πλέον πενήντα ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το Σάββατο στο παιχνίδι με τον Άρη να τιμηθεί η μοναδική ομάδα που πήρε αήττητο πρωτάθλημα.

Η μοναδική ελληνική ομάδα που μπορεί να υπερηφανευτεί ότι κατέκτησε αήττητη ένα πρωτάθλημα, είναι ο Παναθηναϊκός. Το τριφύλλι τη σεζόν 1963-64 πήρε τον τίτλο χωρίς να γνωρίσει την ήττα, έχοντας 24 νίκες και 6 ισοπαλίες.

Μάλιστα το αήττητο σφραγίστηκε την τελευταία αγωνιστική μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου επικράτησε 1-0 του Ολυμπιακού. Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε ο Βαγγέλης Πανάκης.
Η ιστορία θα μνημονεύει πάντα την μεγάλη νίκη των πρασίνων και τον γύρο του θριάμβου που έκαναν τα παιδιά του Μπόμπεκ όχι τόσο για την νίκη στο ντέρμπι των αιωνίων αλλά γιατί είχαν κλείσει την σεζόν με ένα μοναδικό ρεκόρ που δεν θα κινδύνευε στον αιώνα τον άπαντα να καταρριφθεί. Πιθανόν στο μέλλον να ισοφαριστεί αλλά δεν θα καταρριφθεί ποτέ. Είχαν κατακτήσει αήττητοι το πέμπτο πρωτάθλημα από την καθιέρωση της εθνικής κατηγορίας και το τέταρτο δικό τους.

Το πρωτάθλημα είχε κατακτηθεί ένα μήνα πριν, στις 19 Απριλίου όταν στο πλαίσιο της 28 αγωνιστικής στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν οι πράσινοι είχαν συντρίψει τον ΠΑΟΚ με 4-0. Οι πράσινοι είχαν μπροστά τους δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια για να φθάσουν στο εντυπωσιακό επίτευγμα, της αήττητης κατάκτησης.





   
Το πρώτο εμπόδιο

Το πρώτο εμπόδιο ήταν στην Νέα Ιωνία του Βόλου. Αντίπαλος η τοπική Νίκη που έδινε μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ήταν προτελευταία στην βαθμολογία (το τελευταίο Αιγάλεω είχε ήδη υποβιβαστεί), απέχοντας έναν βαθμό από τον Ηρακλή και την Καλαμαριά και δύο από τους Εθνικό, Δόξα και Ολυμπιακό Χαλκίδος.

Η μάχη για την αποφυγή της προτελευταίας θέσης, αναμενόταν συγκλονιστική με τους Βολιώτες να θέλουν πάση θυσία τουλάχιστον τους δύο βαθμούς της ισοπαλίας (με βαθμολογικό σύστημα 3-2-1). Οι πράσινοι θα κάνουν μια από τις χειρότερες εμφανίσεις τους στη σεζόν επηρεασμένοι προφανώς και από τις ειδικές συνθήκες του αγώνα.
Το τελικό 1-1 θα κρατήσει τελικά και τις δύο ομάδες εντός στόχου. Η μεν Νίκη χάρις σε αυτή την ισοπαλία θα καταφέρει στο τέλος να ισοβαθμήσει με τον Ολυμπιακό Χαλκίδος και αφού αργότερα τον νίκησε σε αγώνα μπαράζ στην Λαμία, παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία, οι δε πράσινοι είχαν ένα ακόμη εμπόδιο για να υπερασπιστούν το αήττητο.



Δεξίωση

Παραμονές του ντέρμπι στο Φάληρο, το βράδυ της Πέμπτης  η διοίκηση των πρασίνων με επικεφαλή τον πρόεδρο Λουκά Πανουργιά παρέθεσαν δεξίωση στο ξενοδοχείο Ατενέ Παλάς για να γιορτάσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ανάμεσα στους καλεσμένους εκπρόσωποι συλλόγων από Αθήνα και Πειραιά ( τον Ολυμπιακό είχε εκπροσωπήσει ο γενικός του γραμματέας, Μητρόπουλος), ο Δήμαρχος Αθηναίων Τσουκαλάς, βουλευτές ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης παρευρέθηκαν ο υπουργός Προνοίας Κατσώτας και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Παύλος Βαρδινογιάννης.

Μεγάλος απών της βραδιάς ο Στέφαν Μπόμπεκ. Ο Κροάτης τεχνικός μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του, τον Λάκη Πετρόπουλο, ήταν την ίδια ώρα στην Κατερίνη όπου είχαν πάρει μέρος στον αποχαιρετιστήριο αγώνα του καλού του φίλου Αλεξέι Πέτροβιτς που έφευγε από τον Πιερικό.



Το ντέρμπι

Ήταν η τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1963-1964, οι «πράσινοι» όντας αήττητοι σε όλο το πρωτάθλημα πήγαιναν στο "Γ. Καραϊσκάκης" έχοντας 23 νίκες και 6 ισοπαλίες, με σύνολο 81 βαθμών. Οι Πειραιώτες βρίσκονταν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, με 77 πόντους και έχοντας 20 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Το ντέρμπι αυτό λοιπόν είχε αποκτήσει χαρακτήρα γοήτρου για τις δύο ομάδες, αφού ο μεν Παναθηναϊκός ήθελε να ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς ήττα, ενώ ο ΟΣΦΠ ήθελε να γίνει η μοναδική ομάδα που δεν θα έχανε από τους πρωταθλητές και θα τους στερούσε το αήττητο ρεκόρ.

Την ημέρα του αγώνα το Καραϊσκάκη είχε γεμίσει αρκετή ώρα πριν την έναρξη. Πάνω από 35.000 θεατές (κόπηκαν 32.849 εισιτήρια) περίμεναν με αγωνία την έκβαση της αναμέτρησης, της μοναδικής για την τελευταία αγωνιστική καθώς όλες οι υπόλοιπες είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή.

Ο Γερμανός ρέφερι Μάλκε διαιτήτευσε ένα μετριότατο από ποιοτικής πλευράς παιχνίδι γεμάτο όμως ένταση και επεισόδια ανάμεσα στους παίκτες.

Το παιχνίδι άρχισε απόγευμα και οι μονομαχίες των ποδοσφαιριστών είχαν απίστευτο πάθος. Κάθε μια πλευρά ήθελε τη νίκη για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω και δεν ήταν λίγες οι φορές που παίκτες αναγκάστηκαν να βγουν εκτός αγωνιστικού χώρου, μετά από κάποιο δυνατό τάκλιν των αντιπάλων τους. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς τις μεγάλες ευκαιρίες, με το ματς να πηγαίνει στη δύναμη και στο πάθος.

Στο β’ μέρος όμως, το «τριφύλλι» μπήκε από την αρχή πολύ δυνατά και έδειχνε ότι ήθελε όσο τίποτα άλλο να κερδίσει για να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο μια ονειρική σεζόν. Πράγματι, αυτό το τέρμα ήλθε εννιά λεπτά αργότερα. Στο 54 λεπτό της αναμέτρησης, μετά από μια σέντρα ο Βαγγέλης Πανάκης σηκώθηκε ψηλότερα από όλους στην περιοχή του ΟΣΦΠ και με μια ασύλληπτη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των «ερυθρολεύκων».

Οι πράσινοι έφθασαν στη νίκη με γκολ που αμφισβήτησαν οι γηπεδούχοι υποστηρίζοντας ότι η μπάλα δεν πέρασε την γραμμή. Στο 54 λεπτό από φάουλ του Δομάζου, ο Πανάκης κέρδισε στον αέρα μονομαχία με τον Γκαϊτατζή, έπιασε κεφαλιά και η μπάλα αφού κτύπησε στο εσωτερικό μέρος της οριζόντιας δοκού, έσκασε εμφανώς εντός της εστίας πριν την μπλοκάρει ο Αυγητίδης. Διαιτητής και επόπτης συμφώνησαν και το γκολ μέτρησε.

Για την ιστορία ο γηπεδούχος Ολυμπιακός είχε παραταχθεί με τους Αυγητίδη, Πλέσσα, Στεφανάκο, Παυλίδη, Γκαϊτατζή, Πολυχρονίου, Α.Παπάζογλου, Βασιλείου, Γρηγοριάδη, Τζίνη και Σιδέρη και οι πράσινοι με τους Βουτσαρά, Ανδρέου, Σούρπη, Παπουλίδη, Καμάρα, Κομιανίδη, Δομάζο, Πιτυχούτη, Λουκανίδη, Παπουτσάκη και Πανάκη.




Το πανηγύρι

Η λήξη του αγώνα βρήκε τους πράσινους ένα κουβάρι να πανηγυρίζουν το αλησμόνητο επίτευγμα τους, στην ίδια την έδρα των αντιπάλων τους. Κάποιος έδωσε μια τεράστια σημαία στον Πιτυχούτη που συνοδευόμενος από τον Κομιανίδη έκανε τον γύρο του θριάμβου στο Καραϊσκάκη απωθούμενος από τους Παναθηναϊκούς ενώ την ίδια ώρα απογοητευμένοι οι Ολυμπιακοί εγκατέλειπαν το Στάδιο.
Κάποιοι φίλαθλοι είχαν ετοιμάσει δώδεκα πράσινα δάφνινα στεφάνια. Μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και με αυτά κάλυψαν τα κεφάλια  παικτών και προπονητή.

Ακολούθησε μεγαλειώδης πορεία για το πούλμαν που μετέφερε στην ομάδα. Χρειάστηκε περισσότερα από 100 λεπτά για να φθάσει στην Ομόνοια και από εκεί με παράκαμψη στην πλατεία Βικτωρίας  και στην Φωκίωνος Νέγρη(επίκεντρο των πανηγυρισμών) στο γήπεδο της Λεωφόρου.
Τρελοί πανηγυρισμοί που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας υπό τους ήχους μπουζουκιών σε δημοφιλές κέντρο της εποχής.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑΔΕΣ ΒΑΘ. ΓΚΟΛ
Παναθηναϊκός 84 67-19
Ολυμπιακός 77 62-17
ΑΕΚ 71 72-25
Πανιώνιος 63 48-31
Απόλλων 63 41-36
Άρης 61 28-29
Πιερικός 57 34-42
ΠΑΟΚ 56 22-30
Καλαμαριά 55 29-38
Εθνικός 55 24-36
Δόξα Δράμας 55 28-47
Ηρακλής 55 26-44
Παναιγιάλειος 55 19-39
Νίκη Βόλου 54 34-43
Ολυμπιακός Χαλκίδας 54 21-41
Αιγάλεω 43 12-50

 

 

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού 1963-64

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΥΜ. ΓΚΟΛ
Λουκανίδης Τάκης 30 8
Καμάρας Αριστείδης 30 -
Παπουλίδης Τάκης 30 -
Σουρπής Φραγκίσκος 29 -
Δομάζος Μίμης 27 5
Ανδρέου Γιώργος 27 2
Πανάκης Βαγγέλης 24 16
Παπουτσάκης Κώστας 21 11
Παπαεμανουήλ Ανδρέας 21 3
Οικονομόπουλος Τάκης 16 -
Πιτιχούτης Ζαχαρίας 15 1
Παναγιωτίδης Στέλιος 13 6
Κομιανίδης Γιάννης 11 7
Βουτσαράς Μιχάλης 9 -
Χολέβας Γιάννης 8 -
Γιαννακόπουλος Γιώργος 7 3
Τουμπέλης Κώστας 5 1
Βόμβας Ηρακλής 5 -
Θεοφάνης Δημήτρης 1 2
Αγγελόπουλος Σωτήρης 1 -
Τζουνάκος Νίκος 1 -



























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου