Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ένας αιώνας Άρης

Ο Άρης Θεσσαλονίκης έφθασε τα 100 χρόνια ζωής, καθώς από τις 25 Μαρτίου 1914 φθάσαμε στις 25 Μαρτίου 2014, και συνεχίζει με πιο μεγάλο του όπλο στα όποια προβλήματα και αν έχει συναντήσει, να είναι ο πιστός κόσμος του.

Σήμερα ο Α.Σ. Άρης συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής από τη γέννησή του, το 1914 και το ραντεβού έχει δοθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στις 18:00 στη Nick GalisHall του Αλεξανδρείου όπου όλοι μαζί θα γιορτάσουνε τα γενέθλια της ομάδας. Εκεί όπου όπως ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση:

"Κτίστηκε ο θρύλος του Αυτοκράτορα, θα μαζευτούμε για να ομολογήσουμε την πίστη μας στο θεό Άρη και να διατρανώσουμε την προσκόλλησή μας στις ιδρυτικές αρχές των ανθρώπων που τον έφεραν στο φως, μια μέρα σαν κι αυτή: Ο Άρης θα παραμένει πάντοτε η καρδιά του αθλητικού πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Τα εκατό χρόνια ιστορίας που θα παρελάσουν κατά τη διάρκεια της γιορτής, θα αποδείξουν ποια είναι η μεγαλύτερη μακεδονική ομάδα την τελευταία εκατονταετία, που με την πολυσχιδή δραστηριότητά της δεν άφησε κανένα σημείο της αθλητικής δραστηριότητας απάτητο.

Συγχρόνως, θα τιμηθούν η κυπελλούχος ομάδα ποδοσφαίρου του 1970, η νικηφόρα ομάδα της Ευρώπης του 1980, οι καλαθοσφαιριστές που υπηρέτησαν τον Αυτοκράτορα σε όλη την Ευρώπη και η πρωταθλήτρια ομάδα του βόλεΐ, του 1997. Όλοι αυτοί σαν εκπρόσωποι των χιλιάδων αθλητών που φόρεσαν και φορούν τη φανέλα με το θεό στο στήθος, στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του συλλόγου μας.

Στη συνέχεια, η γιορτή θα ολοκληρωθεί στη σκιά του Λευκού Πύργου, εκεί όπου τόσες φορές η Θεσσαλονίκη γιόρτασε με τα κιτρινόμαυρα λάβαρα, νίκες και κύπελλα. Με υμνητικές μουσικές θα δοξαστεί ο Άρης κι εμείς εκεί, πάντα πιστοί του".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Γκάλης με την αίθουσα όπου θα γίνει η σημερινή γιορτή για εορτασμό των 100 χρόνων του Άρη να έχει πάρει το όνομά του από τον περασμένο Μάιο να φρόντισε ακριβώς με την αλλαγή της ημέρας μέσω του λογαριασμού του στο Facebook να στείλει τις ευχές του.

Σε ένα χρονικό σημείο της ιστορίας όπου η ομάδα μπάσκετ που ο Γκάλης υπηρέτησε και με τις επιδόσεις του έχοντας δίπλα του ως αχώριστο δίδυμο και τον Παναγιώτη Γιαννάκη, όπως και το απόγευμα, έκανε άπαντες το βράδυ της Πέμπτης είτε να είναι στις κερκίδες είτε να είναι μπροστά στην τηλεόρασή τους βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο.

Το βάρος ωστόσο της φανέλας σε συνδυασμό με τους 21 τίτλους που κοσμούν την οροφή της Nick Galis Hall μαζί με την φανέλα του με το Νο6 να δίνουνε δύναμη σε όποιον αγωνίζεται για λογαριασμό της στο παρκέ ώστε να ξεπερνάει τα όποια εμπόδια προκύπτουν στον δρόμο της.

Σε μία αγωνιστική χρονιά πάντως πολύ δύσκολη για την ποδοσφαιρική ομάδα δεδομένου ότι τέσσερις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Super League όντας ουραγός του έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες για να μπορέσει να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση.

Κι όλα αυτά σε ένα χρονικό σημείο όπου άπαντες ήδη κάνουνε συζητήσεις για την επόμενη μέρα και το πώς θα πρέπει να γίνει το λεγόμενο restart με κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων ημερών τον Αλέξη Κούγια.

Εκτός πάντως από την ποδοσφαιρική ομάδα και με εξαίρεση την ομάδα και για τα υπόλοιπα τμήματα του Άρη η φετινή χρονιά δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή με άπαντες να καλούνται να μαζέψουνε τις δυνάμεις τους και έχοντας πάντα την συμπαράσταση του κόσμου της ομάδας να καταφέρουνε να κάνουνε ένα νέο ξεκίνημα.

Με τις όποιες δυσκολίες υπάρχουνε λόγω των συνθηκών που έχουνε δημιουργηθεί όπως και γενικότερα στην κοινωνία. Εξάλλου οδηγός τους δεν μπορεί παρά να αποτελέσει το ότι θετικό έχει γίνει σε αυτή την διάρκεια των 100 χρόνων είτε σε συλλογικό επίπεδο είτε σε ατομικό. Είτε δηλαδή με τους τίτλους που έχουνε φέρει κατά κύριο λόγο οι ομάδες του ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ είτε και επί προσωπικού με πιο γνωστές αυτές του Άρη Γρηγοριάδη στην κολύμβηση.

Το Sport24.gr έδωσε τον λόγο στους προέδρους της ΠΑΕ Άρης Λάμπρο Σκόρδα (σ.σ. δεν θέλησε όμως να τοποθετηθεί λόγο της κατάστασης που επικρατεί στην ΠΑΕ Άρης), ΚΑΕ Άρης Λευτέρη Αρβανίτη, ΑΣ Άρης Θωμά Γιώτα και ΚΜΑ Παναγιώτη Στεφανίδη με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Λευτέρης Αρβανίτης, υποστήριξε:

"Η 25 Μαρτίου είναι ημέρα σημαντική για όλους τους Έλληνες και για την Ορθοδοξία. Είναι, όμως, και τεράστιας σημασίας ημέρα για τον Ελληνικό αθλητισμό και για τον Σύλλογό μας. Ο Άρης Θεσσαλονίκης συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, 100 χρόνια προσφοράς στον τόπο μας, 100 χρόνια υπερηφάνειας.

Όσο δύσκολες στιγμές κι αν περνά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μία ημέρα σαν τη σημερινή είναι γιορτή και ημερομηνία ορόσημο για τον αθλητισμό της χώρας μας και όχι μόνο. Όταν μιλάμε για τον Άρη των 100 χρόνων, μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο, για ένα Σύλλογο που έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές, τεράστιες προσωπικότητες, που έχει διδάξει πολιτισμό και έχει προσφέρει μοναδικές στιγμές υπερηφάνιας στον φίλαθλο κόσμο του.

Ο Άρης είναι ιδέα βαθιά ριζωμένη στην καρδιά του κάθε Αρειανού, ένας τεράστιος Σύλλογος και όσες δυσκολίες κι αν περνά, οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι της μακρόχρονης ιστορίας του και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να τον φέρουμε και πάλι στην κορυφή".

Ο πρόεδρος του ΑΣ Άρης, Θωμάς Γιώτας, φρόντισε να δώσει το δικό του σύνθημα εν όψει της σημερινής ημέρας αισιοδοξώντας για την επόμενη και παρά το γεγονός ότι έχει πάρει την απόφαση στο τέλος του Απριλίου να αποτελέσει παρελθόν από την θέση του. Σε έναν μήνα δηλαδή.

"Ο Άρης γιορτάζει την επέτειο των 100 χρόνων ζωής του και θα πρέπει να φωνάξουμε όλοι δυνατά μέσα από την καρδιά μας Άρης ώστε να ακουστεί παντού. Σε μία μέρα όπου θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή για άλλα 100 χρόνια πιο ένδοξα και περήφανα".

Αναφερόμενος ωστόσο για την κατάσταση που βρίσκεται η ποδοσφαιρική ομάδα φρόντισε να εκφράσει την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα.

"Μπορεί να υπάρχουνε μόνο μαθηματικές ωστόσο με αυτά που γνωρίζω για τις επαφές που γίνονται είμαι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα".

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΜΑ, Παναγιώτης Στεφανίδης, ήταν κατηγορηματικός με αφορμή όχι μόνο την πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας ότι:

"Ο Άρης δεν μπορεί σε μία κακή χρονιά να σβήσει και να ακυρώσει 100 χρόνια ιστορίας και να μην σεβαστεί όλους αυτούς που μας κάνανε Αρειανούς", και πρόσθεσε:

"Κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούσε ασέβεια για το παρελθόν αφού μετά τα 100 χρόνια που συμπληρώθηκαν πάμε για τα επόμενα 100 να φθάσουμε τα 200".

Κι όσο για την επόμενη μέρα και το ξεκίνημα του δεύτερου αιώνα ζωής είπε: "Θα πρέπει να καταστρώσουμε τα πλάνα μας ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο. Το σίγουρο είναι ένα. Ότι ο Άρης δεν θα εξαφανιστεί ποτέ από τον χάρτη με βάση την δυναμική και τον κόσμο που διαθέτει και για αυτό δεν θα χαθεί ποτέ όπως τόνισε και ο Νίκος Γκάλης".

Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν είναι κάτι για το οποίο στον Άρη έχουνε παράπονο από την Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια και ειδικότερα στα τελευταία του πρώτου αιώνα ζωής έχει να κάνει με τις υποσχέσεις που έλαβαν κατά καιρούς για την δημιουργία του αθλητικού κέντρου.

Εκεί όπου σαν σήμερα (25/3) πριν από μερικά χρόνια τονιζόταν η ευχή και ελπίδα πως θα γιορτάζονταν τα 100 χρόνια του συλλόγου. Κάτι όμως που θα γίνει το απόγευμα στις 18:00 στη Nick Galis Hall του Αλεξανδρείου και ακολούθως δύο ώρες αργότερα στις 20:00 στον Λευκό Πύργο.


ΠΗΓΗ




100 χρόνια γουστΆΡΗΣ



Στις 25 Μαρτίου του 1914 σε ένα καφενείο στην περιοχή Βότση μια παρέα αποφασίζει να ιδρύσει τον πρώτο ποδοσφαιρικό σύλλογο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Το όνομα που του δίνει είναι αυτό του Θεού του πολέμου. Ο Άρης τα επόμενα χρόνια θα γινόταν σύμβολο επανάστασης για τους νέους της συμπρωτεύουσας,    


Τα 22 ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Αγγέλου Γιάννης,  Αγοραστός Λάζαρος, Βλαχόπουλος Γρηγόρης,  Βλαχόπουλος Λάζαρος, Γκοτζαμάνης Πέτρος, Δήμου, Ζέγας Αγγελος, Θεοδωρίδης Θεόδωρος, Ιωαννίδης Δημήτρης, Καραγιαννίδης Τηλέμαχος, Κοτρότσης Δημήτρης, Κρέης Πέτρος, Κυδωνάκης Μήνως, Κωστίδης Λάζαρος, Λάμπρου Γιώργος, Νακόπουλος Γιάννης, Παπαγεωργίου Θανάσης, Πλιάτσικας Γιάννης, Ρωσσιάδης Ρούσσος, Σαλούστο Κάρολος, Τσιατσιαπάς Τάσος, Κότσανος Πρόδρομος.



Τα πρωταθλήματα

Το πρώτο πρωτάθλημα το κέρδισαν οι «κίτρινοι» τη σεζόν 1927-28, έχοντας στην σύνθεσή τους παίκτες όπως οι  Κώστας Βικελίδης και Διονύσης Καλτέκης. Μετά από τέσσερα χρόνια η ομάδα κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα. Μετά ήρθε ο πόλεμος και μετά το τέλος του η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να πάρει το τρίτο πρωτάθλημα νικώντας στο τελευταίο  παιχνίδι της σεζόν 1945 -1946 την ΑΕΚ με σκορ 4-1.


Το μοναδικό Κύπελλο

Έχουν περάσει 43 χρόνια  από το τότε που  κατέκτησε ο Άρης το Κύπελλο Ελλάδας. Στις 28 Ιουνίου του 1970 στο Καυταντζόγλειο το γκολ του Κεραμιδά έστειλε στον έβδομο ουρανό τους φίλους του Άρη. Με αυτό το τέρμα, νίκησαν τον αιώνιο αντίπαλο ΠΑΟΚ και έγραψαν ιστορία. Η σύνθεση των κυπελλούχων: Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Ραπτόπουλος, Σεμερτζής (59΄Ψηφίδης), Συρόπουλος, Κεραμίδας, Αλεξιάδης, Παπαϊωάννου, Μιχαηλίδης.


Προπονητής αυτής της ομάδας ήταν ο Μίλοβαν Τσίριτς ενώ πρόεδρος ο Νικόλαος Καμπάνης ο οποίος έχει καταγραφεί ως θρύλος στα διοικητικά της ομάδας. Επί θητείας του κατασκευάστηκε και το σκέπαστρο στο γήπεδο που έχει πάρει και το όνομα του. Έπειτα από εκείνη την επιτυχία έχουν δοκιμάσει ακόμα τρεις φορές να κατακτήσουν το κύπελλο(και οι τρεις τα τελευταία 8 χρόνια) αλλά δεν την έχουν επαναλάβει. Αρχικά, προσπάθησε πάλι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το 2003 αλλά ηττήθηκε με 1-0 με όλους τους Αρειανούς να μην έχουν σβήσει από την μνήμη τους το δοκάρι του Νασίφ Μόρις στις καθυστερήσεις του αγώνα.


Το 2005 ήταν η δεύτερη φορά κόντρα στον Ολυμπιακό. Σε μια περίεργη χρονιά, η ομάδα υποβιβάστηκε αλλά κατάφερε να σώσει τα προσχήματα συμμετέχοντας στον τελικό στο Παμπελοποννησιακό της Πάτρας. Αλλά και πάλι απέτυχαν χάνοντας με 3-0. Τους «ερυθρόλευκους» τους ξαναβρήκαν το 2008 στο Καυταντζόγλειο και φίλαθλοι των «κίτρινων» θυμήθηκαν εποχές 1970. Η ομάδα δεν αντεπεξήλθε στις περιστάσεις και έχασε με κάτω τα χέρια 2-0.



Οι γκρίζες  μέρες της Β΄ Εθνικής

Το 1997 ο Άρης θα ζήσει μια από τις κακές στιγμές στην ιστορία του. Υποβιβάστηκε για πρώτη φορά και επανήλθε την επόμενη περίοδο για να βγει κατευθείαν στην Ευρώπη. Το 2005 θα είναι η δεύτερη φορά που θα βιώσει το θρίλερ της Β΄Εθνικής. Τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, η άσχημη αγωνιστική εικόνα της ομάδας αλλά και τα επεισόδια στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Ηρακλή έβαλαν την σφραγίδα στο υποβιβασμό.



Στιγμές Ευρώπης

Είναι αξιοσημείωτη η παράδοση που έχει χτίσει ο Άρης στην Ευρώπη. Οι «κίτρινοι» είναι αήττητοι στο Χαριλάου και φιλοδοξούν να επεκτείνουν αυτό το εκπληκτικό σερί θετικών αποτελεσμάτων. Η τελευταία ευρωπαϊκή ήττα του Άρη στο Χαριλάου ήταν το 1-2 από την μεγάλη τότε Ουίπεστ, στις 6-10-1968! Έκτοτε οι «κίτρινοι» έχουν νίκες και ισοπαλίες, απέναντι σε σπουδαίες ομάδες όπως η Περούτζια, η Μπενφίκα, η Σεντ Ετιέν, η Ιπσουιτς, η Ρόμα, η Σαραγόσα και ο Ερυθρός Αστέρας.Το σερί αυτό δεν έσπασε ούτε πέρυσι κόντρα στην μεγάλη Μάντσεστερ Σίτι (0-0) στο πλαίσιο των 32 του Europa League.














Σαραγόσα- Άρης






Περούτζια - Άρης





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου