Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ο «αγώνας του αιώνα»: Η μέρα που ο Μοχάμεντ Άλι έπεσε για πρώτη φορά

Ήταν ο κορυφαίος μποξέρ, όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά όλου του πλανήτη. Αλλά και ο πλέον αδικημένος. Ο Muhammad Ali τάχθηκε κατά του πολέμου του Βιετνάμ, αρνήθηκε να καταταγεί και για αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή, αλλά και από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Το 1970 όμως ήρθε η ώρα της μεγάλης επιστροφής. Στους πρώτους του αγώνες φάνηκε ότι είχε χάσει τη σπιρτάδα του, αλλά το 1971 αποφάσισε να διεκδικήσει τον τίτλο από τον Joe Frazier.

Αν και έχουν περάσει 43 ολόκληρα χρόνια από τις 8 Μαρτίου του 1971, ο «αγώνας του αιώνα» παραμένει ζωντανός στις μνήμες των φίλων του μποξ και του αθλητισμού.

Εκείνη η βραδιά δεν ήταν σαν όλες τις άλλες. Τουλάχιστον για τους Αμερικανούς που περίμεναν επί μήνες τη «συνάντηση» των δύο ιερών τεράτων της πυγμαχίας.



Από τη μία πλευρά του ρινγκ, ο Μοχάμεντ Άλι, ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο, με ρεκόρ 31-0. Από την άλλη πλευρά, ο 27χρονος Τζο Φρέιζερ, 27 ετών τότε και επίσης αήττητος (26-0).

Το Madison Square Garden της Νέας Υόρκης ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές, βρίσκονταν διάσημα πρόσωπα της αμερικανικής καλλιτεχνικής σκηνής, πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η πλειοψηφία του κόσμου υποστήριζε τον Άλι και τελικά απογοητεύτηκε από την εξέλιξη του αγώνα.

Έπειτα από 15 γύρους σκληρής μάχης ανάμεσα στους δύο πυγμάχους, ο Φρέιζερ αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής, καθώς κατάφερε νοκ-ντάουν στον μεγάλο του αντίπαλο, που από την πλευρά του, ηττήθηκε για πρώτη φορά.

Τόσο ο Άλι, όσο και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής βαρέων βαρών, εισήχθησαν στο νοσοκομείο και έμειναν εκεί για μέρες, εξαιτίας των χτυπημάτων που έφεραν.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου