Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

“Μερίδιο” από τα VLTs και για το Δημόσιο

Σημαντικά έσοδα από την επικείμενη εγκατάσταση και λειτουργία στην ελληνική αγορά των 35.000 βιντεολόττο (VLTs), τα δικαιώματα διαχείρισης των οποίων έχει αποκτήσει ο ΟΠΑΠ, προσδοκά το Δημόσιο.

Πέραν της θέσπισης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος (30% επί των μικτών κερδών των παιγνίων) που ήδη έχει επιβληθεί και, βεβαίως, του εταιρικού φόρου που εισπράττει, το ΥΠΟΙΚ προσβλέπει, με βάση ένα πρώτο αρχικό υπολογισμό, ετήσια έσοδα της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, κατ΄ελάχιστον, μόνο από τέλη και παράβολα μόλις τεθεί σε λειτουργία το σύνολο των 35 χιλιάδων VLTs.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, καθορίζεται, μεταξύ άλλων, σειρά ετήσιων τελών πιστοποίησης και παραβόλων για κάθε κατάστημα στο οποίο θα λειτουργούν βιντεολόττο, τα οποία και θα πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τον αριθμό των παιγνιομηχανημάτων που διαθέτει κάθε κατάστημα. Επιπλέον, προβλέπεται ετήσιο εφάπαξ τέλος και παράβολο πιστοποίησης κάθε παιγνιομηχανήματος, παράβολο αίτησης για την εγγραφή στο μητρώο κατασκευαστών τυχερών παιγνίων και παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT της Επιτροπής Εποπτείας και Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και τέλος πιστοποίησης ανά παίγνιο.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, ένα gaming hall όπου θα λειτουργούν 25 βιντεολόττο, θα επιβαρύνεται με ένα κόστος της τάξης των 15.000 ευρώ ετησίως, μόνο για τα τέλη και τα παράβολα που θα εισπράττονται από την ΕΕΕΠ. Σημειωτέον ότι πολλά από αυτά τα τέλη και παράβολα θα καταβάλλονται εκ νέου κάθε φορά που θα αλλάξει το περιεχόμενο του παιχνιδιού ή το ίδιο το μηχάνημα. Το ποσό αυτό, βεβαίως, αυξάνεται ακόμη περισσότερο εάν υπολογιστεί το κόστος απόκτησης της άδειας, απόκτησης του μηχανήματος (αγορά η ενοικίαση), τα διάφορα royalties και άλλες επιβαρύνσεις για τη λειτουρφία τέτοιων χώρων.

Υπενθυμίζεται πως ο Ν. 4002/2011 (για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων) προβλέπει τη παροχή άδειας στον ΟΠΑΠ για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην ελληνική επικράτεια, δίνοντας στην εταιρία το δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας 16,500 VLTs μέσω πρακτορείων της και τα υπόλοιπα 18,500 VLTs μέσω 4 έως 10 υπεργολάβων, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Το συνολικό τίμημα για την πώληση της άδειας στον ΟΠΑΠ ανήλθε σε 560 εκατ.ευρώ, τίμημα που αντιστοιχεί σε 16.000 ανά παιγνιομηχάνημα. Η άδεια έχει διάρκεια 10 ετών από την έκδοση του σχετικού Κανονισμού από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), ενώ ο ΟΠΑΠ θα είναι απολύτως υπεύθυνος για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει για το σύνολο των μηχανημάτων.

Ο καθορισμός των τελών και παραβόλων από το ΥΠΟΙΚ έρχεται σε μια περίοδο που καταγράφεται κινητικότητα σε θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο για τη λειτουργία των VLTs στην Ελλάδα. Ο Κανονισμός Λειτουργίας έχει ήδη συνταχθεί και αποσταλεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προς έγκριση, ενώ θα ακολουθήσει η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την προμήθεια των παιγνιομηχανημάτων από τον ΟΠΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό στον Οργανισμό έχει ενταθεί η προετοιμασία για το λανσάρισμα των πρώτων VLTs (η Alpha Finance έχει εκτιμήσει πως τα πρώτα VLTs θα μπουν “στην πρίζα” τον προσεχή Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν περί τα 2.500) και βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με κατασκευαστές παιγνιομηχανημάτων και παρόχους τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων παιγνιομηχανημάτων ανά κατάστημα σε 50, από 25.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΠΑΠ ζήτησε να διερευνηθεί το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των gaming hall/καταστημάτων της. Στόχος είναι τα halls που θα λειτουργήσουν τα VLTs του Οργανισμού να είναι πλήρως ανταγωνιστικά αντίστοιχων χώρων (καζίνο) ώστε να επιταχυνθεί και ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης που έχει πραγματοποιηθεί.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου