Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ο «ήρωας» Κριεζής και ο έφηβος Δώνης!

Δύο ωραίες ιστορίες μας δίνουν τη δυνατότητα να διηγηθούμε οι προημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας στις 9 Μαρτίου 1988.


Ο Νίκος Κριεζής έγινε ήρωας εκείνη τη βραδιά για τον χειρότερο Ολυμπιακό όλων των εποχών, μια και πέτυχε το γκολ που έφερε στα ίσα τον επαναληπτικό με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ισόπαλο 0-0 είχε λήξει το πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη και στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη οι «Πόντιοι» προηγήθηκαν στο 29' με φοβερό γκολ του (πρώην «ερυθρόλευκου») Βαγγέλη Κουσουλάκη.

Ο Γιουγκοσλάβος τερματοφύλακας του Απόλλωνα, Ντράγκαν Σιμεούνοβιτς, κατέβασε τα ρολά μέχρι το 79', όταν ο Κριεζής πέτυχε το πρώτο από τα δύο γκολ που χρειαζόταν (και τελικά πέτυχε) ο Ολυμπιακός. Ο 24χρονος, τότε, κυνηγός, είχε αποκτηθεί μόλις λίγους μήνες νωρίτερα από την Ξάνθη, μαζί με τον τερματοφύλακα Ηλία Ταληκριάδη. Και οι δύο είχαν ξεχωρίσει στη μεγάλη νίκη-πρόκριση της θρακιώτικης ομάδας (η οποία έπαιζε ακόμα στη Β' Εθνική) επί του Πανιωνίου, με 4-2 στη Νέα Σμύρνη, και ο Κοσκωτάς τους έφερε «πακέτο» στον Πειραιά.

Άλλωστε, πέρα από τα μεγάλα ονόματα (Κωφίδης, Φούνες, Αγκίρε, Πλίτσης), ο νεόκοπος πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε αγοράσει τον Δεκέμβριο του '87 νέους και ελπιδοφόρους παίκτες σχεδόν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να βελτιώσει την τραγική, μέχρι τότε, εικόνα της ομάδας του. Παίκτες με μικρή ή ανύπαρκτη εμπειρία από την Α' Εθνική, όπως οι Τσαλουχίδης, Παχατουρίδης, Νεντίδης, Μουστακίδης κ.λπ. φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού και έζησαν το όνειρό τους.

Απ' όλες αυτές τις μεταγραφές, αυτή του Κριεζή αποδείχθηκε η πιο αποτυχημένη. Και όχι απαραίτητα επειδή είναι άλλες οι απαιτήσεις της Β' Εθνικής (στην οποία είχε βγει 2ος σκόρερ το 1986-87 με 18 γκολ) και άλλες του Ολυμπιακού. Ο Ξανθιώτης κυνηγός δεν πέτυχε άλλο γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα και όχι απλώς έφυγε το καλοκαίρι του '88, αλλά δεν κατάφερε να κάνει τίποτα το σπουδαίο ούτε στη δεύτερη απόπειρά του να παίξει στην Α' Εθνική (το 1989-90 με τη Δόξα Δράμας). Ούτε στη Β', δηλαδή, κατάφερε να πλησιάσει, έστω, το επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει με την Ξάνθη...

Την ίδια μέρα όμως (9 Μαρτίου 1988), ανέτειλε εντελώς ανύποπτα ένα άλλο «αστεράκι». Ο Γιώργος Δώνης! Η σιγουριά που πρόσφερε στον τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Γκούντερ Μπένγκτσον, η εκτός έδρας νίκη επί του Ηροδότου με 4-0 στο πρώτο ματς, του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει στη ρεβάνς και μερικά από τα νέα παιδιά που είχαν αποκτηθεί από όλη την Ελλάδα και ήδη... ψήνονταν στις εγκαταστάσεις της Παιανίας.

Ο Δώνης, απόκτημα από τον Παύλο Μελά Σταυρούπολης, ήταν ένας από αυτούς τους «μικρούς». Σαν σήμερα, σε ηλικία 18,5 ετών, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με τα «πράσινα», παίζοντας μάλιστα σε όλο το 90λεπτο της νίκης του Παναθηναϊκού με 2-0 στο ΟΑΚΑ. Για να παίξει και στο πρωτάθλημα χρειάστηκε να περιμένει τρία χρόνια και να περάσει ως δανεικός από ισάριθμες ομάδες (Αθηναϊκός, Παναργειακός, ΠΑΣ Γιάννινα), αλλά η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή και, φυσικά, δεν έμοιασε σε τίποτα με αυτήν του Κριεζή.





 Ολυμπιακός - Απόλλων Καλ. 2-1



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου