Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

George Best: Ένας άστατος θρύλος των αγγλικών γηπέδων

Ο Τζωρτζ Μπεστ (22 Μαΐου 1946 -- 25 Νοεμβρίου 2005) ήταν Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής με σπουδαία καριέρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν διάσημος όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες αλλά και για τον σπάταλο τρόπο ζωής του και τα προβλήματα με τον αλκοολισμό που οδήγησαν στον άδοξο τερματισμό της καριέρας του και τελικά τον ίδιο σε πρόωρο θάνατο. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.


Η ιστορία της ζωής του αποτελεί σενάριο ταινίας. Γεννήθηκε στο ταλαιπωρημένο Μπέλφαστ από τον λιμενεργάτη Ντίκι και την εργάτρια σε καπνοβιομηχανία Άννα το φθινόπωρο του 1946. Μέλος μιας πολυπληθούς οικογένειας που με το ζόρι τα έβγαζε πέρα. Λεπτός λες και με το παραμικρό θρόισμα του ανέμου, θα μπορούσε να σκορπίσει σε χίλια κομμάτια. Αλλά με τεράστιο ταλέντο. Τέτοιο που όταν έπαιζε με τους φίλους του στην αλάνα της γειτονιάς του, «ανάγκαζε» τους γείτονες και τους περαστικούς να παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον την εξέλιξη του αγώνα.

Πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα 13 του χρόνια, ο τεχνικός της Κρέγκαχ, Μπόις Χιού ΜακΦάρλαν πείθει τον Μπεστ να ενταχθεί στην ομάδα. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ο σκάουτερ της Μ. Γιουνάιτεντ Μπομπ Μπίσομπ, βρίσκεται στις κερκίδες για να παρακολουθήσει από κοντά το ανερχόμενο αστέρι. Σίγουρος για τις ικανότητες του Μπεστ, εισηγείται σον Ματ Μπάσμπι την απόκτηση του, αγνοώντας την κρίση των παραγόντων της εθνικής Β. Ιρλανδίας αλλά και της Λιντς. «Πολύ μικρός, πολύ ελαφρύς και χωρίς τα φυσικά προσόντα να παίξει», είχαν αποφανθεί τότε χωρίς να γνωρίζουν πόσο έξω θα έπεφταν στη συνέχεια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου