Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

To σόλο του Άρτσι Γκέμιλ

Η ατομική προσπάθεια του Σκωτσέζου Άρτσι Γκέμιλ με αντίπαλο την Ολλανδία στο Μουντιάλ της Αργεντινής το 1978, πέρασε στο πάνθεον των Παγκοσμίων Κυπέλλων.


Το 1978, στο Μουντιάλ της Αργεντινής, η Σκωτία ταξίδεψε στην χώρα της Λατινικής Αμερικής έχοντας πολλές προσδοκίες που έφθαναν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπως τόνιζε σε δηλώσεις του ο προπονητής Άλι Μακλίοντ.

Το ξεκίνημα δεν ήταν ανάλογα καλό της ευφορίας που είχαν οι Σκωτσέζοι καθώς ηττήθηκαν 3-1 από το Περού και έφεραν ισοπαλία 1-1 με το Ιράν.

Στον τελευταίο αγώνα στον όμιλο εναντίον της Ολλανδίας, η Σκωτία έπρεπε να κερδίσει με τρία γκολ διαφορά για να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Ο αγώνας κυλούσε καλά όταν ο Άρτσι Γκέμιλ, με ατομική προσπάθεια έδωσε προβάδισμα 3-1 στη Σκωτία. Πήρε την μπάλα από τα δεξιά της μεγάλης περιοχής των Ολλανδών και με σλάλομ προσπέρασε τα αλλεπάλληλα τάκλιν των αμυντικών πριν πλασάρει εύστοχα τον τερματοφύλακα Γιαν Γιόνγκμπλεντ.

Για λίγα λεπτά ο Γκέμιλ διατήρησε τις ελπίδες πρόκρισης της Σκωτίας στον επόμενο γύρο κάτι που φάνταζε απίθανο πριν τον αγώνα ωστόσο, το γκολ του Ρεπ τους έκοψε τα φτερά. Παρά την πρόκριση των Ολλανδών το γκολ του Γκέμιλ παραμένει μέχρι σήμερα μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Σκωτίας.





ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου