Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Ελλάς Βερόνα

Πώς συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα



Τον Οκτώβριο του 1903 ένα γκρουπ φοιτητών του Κλασικού Λυκείου Σιπιόνε Μαφέι ίδρυσε ένα σύλλογο και τον βάφτισε Associazione Calcio Hellas, προς ανάμνηση της Αρχαίας Ελλάδας, ύστερα από πρόταση του καθηγητή τους Ντέτσιο Κορουμπόλο, ο οποίος τους δίδασκε Αρχαία Ελληνική γραμματεία και ελληνική μυθολογία.

Ο σύλλογος με έδρα τη Βερόνα υιοθέτησε ως χρώματά του το κίτρινο και το μπλε, τα οποία εκπροσωπούν την ίδια την πόλη. Είναι τα χρώματα στο έμβλημά της -ένας κίτρινος σταυρός σε μπλε φόντο-, το οποίο απεικονίζεται και στο σήμα των βερονέζων, στο κάτω μέρος του.

Η ομάδα έχει ως παρατσούκλια τα «μαστίνι» (σκύλοι) και «σκαλιτζέρι», τα οποία παραπέμπουν στην οικογένεια Ντέλα Σκάλα ή αλλιώς οικογένεια Σκαλιτζέρα, μια δυναστεία που κυβέρνησε την πόλη της Βερόνα για 125 χρόνια, από το 1262 ως το 1387. Μάλιστα ήταν με το Μαστίνο I Ντέλα Σκάλα που η πόλη έγινε Σινιορία, ήτοι εξοχότητα πόλη, ενώ με τον Κανγκράντε I Ντέλα Σκάλα έφτασε στο ζενίθ της σπουδαιότητας και της φήμης της. Οι της Ελλάς συνδέονται με τον πρώτο, εξ’ ου και το προσωνύμιο «μαστίνι», ενώ οι «αντίπαλοι» της Κιέβο με τον δεύτερο.

Το εραλδικό οικόσημο των Σκαλιτζέρι (μια σκάλα στη μέση και σε προφίλ δεξιά και αριστερά δύο μολοσσοί με υψωμένα τα μπροστινά τους πόδια) μεταφέρεται τώρα στο σήμα της Ελλάς ως μια στυλιζαρισμένη εικόνα δύο ισχυρών μολοσσών, οι οποίοι κοιτούν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Βρίσκεται στο πάνω μέρος του λογότυπου.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου