Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ο αμφιλεγόμενος αγώνας ΗΠΑ - Ιράν

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας ο αγώνας Ιράν - ΗΠΑ συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο ματς στην διοργάνωση.


Η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στο Μουντιάλ της Γαλλίας.

Στην κατηγορία που οι αγώνες είχαν περισσότερο πολιτική σημασία παρά αγωνιστική ανήκουν παιχνίδια όπως το Ιράν - Ιράκ για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1994, εξαιτίας της εισβολής του Ιράκ στο Ιράκ την δεκαετία του '80, Αργεντινή - Αγγλία στο Μουντιάλ του Μεξικού εξαιτίας του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών στα νησιά Φόκλαντ, λίγα χρόνια νωρίτερα και ο αγώνας ΗΠΑ - Ιράν στο Μουντιάλ της Γαλλίας.


Στα τέλη της δεκαετίας του '70 οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν πάψει να διατηρούν διπλωματικές συναλλαγές και οι σχέσεις τους ήταν εχθρικές. Το 1988 οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στο Ιράν και το 1990 ο πρόεδρος Κλίντον επέβαλλε εμπάργκο στην χώρα της Μέσης Ανατολής.

'Οταν έγινε η κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998 στη Γαλλία, οι δύο χώρες κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο μαζί με την Γερμανία και την Γιουγκοσλαβία, που αποτελούσαν τα φαβορί του ομίλου.

Ο αγώνας ΗΠΑ - Ιράν που ήταν προγραμματισμένος να γίνει στο Ζερλάν στην έδρα της Λυών, κέντρισε το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κόσμου και όχι μόνο. Πριν την έναρξη του Μουντιάλ υπήρχαν φόβοι για πιθανές συμπλοκές εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Για τους Ιρανούς μία πιθανή νίκη εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα σήμαινε πολλά περισσότερα από τρεις βαθμούς, καθώς θα ήταν μία επικράτηση επί της μισητή αντιπάλου έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων.

Το ποδόσφαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την δημοσιότητα που είχε πάρει από την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994, παρέμενε ένα σπορ χωρίς μεγάλη δημοσιότητα. Είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα MLS και πολλοί παίκτες αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Αντίθετα, την δεκαετία του '70 το Ιράν είχε κυριαρχήσει στα Ασιατικά πρωταθλήματα ενώ το 1978 είχε προκριθεί στο Μουντιάλ της Αργεντινής, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο πόλεμος με το Ιράκ έφερε στασιμότητα στο ποδόσφαιρο την δεκαετία του '80 και ανέκαμψε πάλι την δεκαετία του '90, όταν το Ιράν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Οι Ιρανοί διέθεταν, όπως και οι Αμερικανοί, παίκτες που αγωνίζονταν στην Ευρώπη και το αστέρι τους ήταν ο Αλί Νταεϊ, που αγωνίζονταν στην γερμανική Αρμίνια Μπίλεφελντ, και θα συνέχιζε την καριέρα του στην Μπάγερν.

Οι δύο ομάδες ηττήθηκαν στα πρώτα παιχνίδια που έδωσαν στην διοργάνωση. Το Ιράν έχασε 1-0 από την Γιουγκοσλαβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Γερμανία με 2-0. Το μεταξύ τους ματς στην 2η αγωνιστική, σήμαινε ότι η ηττημένη ομάδα θα αποκλείονταν από την επόμενη φάση. Τα μίντια έδωσαν πολιτική διάσταση στον αγώνα.

Πριν την έναρξη οι δύο ομάδες έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική. Οι παίκτες φωτογραφήθηκαν μαζί και αντάλλαξαν αναμνηστικά και λουλούδια! Η ΦΙΦΑ τους απένειμε το βραβείο Fair Play.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας αποδείχτηκαν υπερβολικά καθώς η εικόνα στις κερκίδες ήταν ιδιαίτερα ειρηνική. Στο αγωνιστικό μέρος το Ιράν νίκησε 2-1. Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν οι Χαμίντ Εστίλι και Μαχνταβίκια ενώ για τις ΗΠΑ ο ΜακΜπράιντ. Οι Αμερικανοί είχαν τρία δοκάρια.

Το Ιράν πέτυχε την πρώτη τoυ νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά το ματς οι νικητές έτρεξαν στην κερκίδα που βρίσκονταν οι συμπατριώτες τους για να πανηγυρίσουν. Οι παίκτες αντάλλαξαν φανέλες.

Το Ιράν ηττήθηκε στο τελευταίο ματς του ομίλου από την Γερμανία με 2-0 και οι ΗΠΑ από την Γιουγκοσλαβία με 1-0 και αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ.

Την 21η Ιουνίου 1998, στο γήπεδο Ζερλάν της Λυών, το ποδόσφαιρο νίκησε την πολιτική.









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου