Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Όταν η Βόρεια Κορέα "σόκαρε" την Ιταλία

Το 1966, στο Μουντιάλ που διοργάνωσε η Αγγλία, η Ιταλία έπεσε θύμα μιας εκ των μεγαλύτερων εκπλήξεων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Την προκάλεσε η Βόρεια Κορέα που την απέκλεισε από την φάση των ομίλων.

Οι Βορειοκορεάτες συμμετείχαν στον 4ο όμιλο μαζί με τις Ιταλία, Σοβιετική Ένωση και Χιλή. Δεν είχαν καμία τύχη να διακριθούν και λογικά θα αποκλείονταν από τον πρώτο γύρο.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν όταν στον πρώτο αγώνα ηττήθηκαν με 3-0 από την Σοβιετική Ένωση. Στον δεύτερο αγώνα, η ισοπαλία εναντίον της Χιλής αναπτέρωσε τις ελπίδες για πρόκριση ενώ το κοινό της Αγγλίας άρχισε να βλέπει με συμπάθεια τους Βορειοκορεάτες.

Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου θα αντιμετώπιζαν στο Μίντλεσμπρο την Ιταλία, που είχε ανάγκη από μία καλή παρουσία στο Μουντιάλ καθώς στις προηγούμενες διοργανώσεις, μετά τον πόλεμο, είχε αποτύχει να διακριθεί. Στην Ιταλία έφθανε μία ισοπαλία για να περάσει στα προημιτελικά.

Η Βόρεια Κορέα έκανε την έκπληξη και νίκησε 1-0 με γκολ στο πρώτο ημίχρονο από τον Πακ Ντου-Ικ. Οι Ιταλοί για μία ώρα αγωνίζονταν με δέκα παίκτες λόγω τραυματισμού του Μπουλγκαρέλι, καθώς δεν επιτρέπονταν οι αλλαγές.

Οι Άγγλοι αποθέωσαν τους Βορειοκορεάτες και αποδοκίμασαν τους παίκτες του Εντμόντο Φάμπρι, που είχε αποφασίσει να κάνει αλλαγές πριν το ματς στην αρχική σύνθεση της Ιταλίας, δείχνοντας περιφρόνηση προς την αντίπαλη ομάδα.

Οι Βορειοκορεάτες πέτυχαν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Μουντιάλ που μέχρι τότε θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τη νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών επί της Αγγλίας το 1950 στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Στα προημιτελικά αποδείχτηκαν σκληρό καρύδι για την ισχυρή Πορτογαλία του Εουσέμπιο. Παρότι προηγήθηκαν με 3-0 ο Εουσέμπιο πέτυχε τέσσερα γκολ και ένα ο Αουγκούστο, δίνοντας την πρόκριση στους Ίβηρες με 5-3.

Η ήττα δεν ήταν καθόλου ντροπιαστική για τους Κορεάτες που είχαν γράψει ιστορία και κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους υποδέχτηκαν σαν ήρωες!









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου