Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Πρόκριση... βουνό στο Καραϊσκάκη!

Την 1η Μαρτίου 1995 ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τον Ολυμπιακό νικώντας τον με 3-2 στο Καραϊσκάκη, σε ένα ματς που έγραψε ιστορία!


Το καλτ σκηνικό με τη βαζελίνη με την οποία άλειψε τον πάγκο του Παναθηναϊκού  ο τότε γενικός αρχηγός των «ερυθρόλευκων», Άρης Ποΐλας, θα ήταν το «κλου» της αναμέτρησης που διεξήχθη σαν σήμερα. Όχι ότι δεν έμεινε κι αυτό στην ιστορία. Όχι. Απλώς, η εξέλιξη του αγώνα ήταν τέτοια, που θα ήταν αδύνατο να την παραβλέψει κανείς, για να σταθεί σε αυτό το περιστατικό.


Να θυμίσουμε πρώτα ότι ο πρώτος προημιτελικός στο ΟΑΚΑ είχε λήξει με νίκη του Ολυμπιακού με 2-1. Μεγάλο αποτέλεσμα για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι είχαν τεθεί νωρίς νοκ άουτ από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, το οποίο ήταν ήδη καπαρωμένο από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους. Η πρόκριση θα ήταν μια κάποια εξιλέωση για τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του και θα υπήρχαν ελπίδες για την κατάκτηση του Κυπέλλου, που θα ήταν ο πρώτος τίτλος έπειτα από 8 χρόνια.

Όμως, ο Παναθηναϊκός τότε ήταν πολύ καλύτερος ως ομάδα και παρότι δεν νικούσε πάντα στα ντέρμπι, έβρισκε τον τρόπο να κερδίζει τα κρίσιμα παιχνίδια, ακόμα και όταν αυτά έδειχναν να «στραβώνουν». Αυτό συνέβη και τότε. Το 0-1 από τον Καπουράνη στο 26’ (χάρη και στη μνημειώδη γκάφα του Τοχούρογλου), μετατράπηκε σε 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου (45’ Αλεξανδρής, 58’ αυτογκόλ Καλιτζάκης), αλλά οι «πράσινοι» βρήκαν τον τρόπο και αντέδρασαν. Στο 71’ ο Δώνης ισοφάρισε και στο 88’ σημειώθηκε η πρώτη φάση που ξεσήκωσε σάλο.

Ο Βασίλης Νικάκης ήταν διεθνής διαιτητής, κόντεψε να πάει στο Μουντιάλ του ‘94 και ήταν ο μόνος κοινής αποδοχής και από τους δύο «μεγάλους». Γι’ αυτό και η ΕΠΟ παρέκαμψε τη διαδικασία της κλήρωσης που ίσχυε τότε και τον όρισε και στους δύο προημιτελικούς. Όμως, ο Αγρινιώτης ρέφερι τα έκανε... θάλασσα. Το πέναλτι που καταλόγισε υπέρ του Παναθηναϊκού, με το οποίο ο Βαζέχα ολοκλήρωσε την ανατροπή (2-3), μάλλον δεν υπήρξε ποτέ. Το ίδιο και αυτό που σφύριξε υπέρ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις (εδώ υπήρχε μάλλον και χέρι του Ίβιτς στο κοντρόλ)! Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν σε 3-3 και να αρπάξουν το «εισιτήριο», αλλά ο Βάντσικ «ψάρεψε» τον Αλεξανδρή, μπλόκαρε την μπάλα και χάρισε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό!

Καταλαβαίνετε, φυσικά, ότι η λήξη βρήκε και τους μεν και τους δε να θεωρούν εαυτούς αδικημένους από τον διαιτητή (όπως πάντα, μόνο το πέναλτι του αντιπάλου ήταν ανύπαρκτο) και για αρκετές μέρες έγινε τεράστιος ντόρος για τα δεδομένα της εποχής. Το μπακάλικο του Νικάκη στο Αγρίνιο, πάντως, δεν είχε την τύχη του φούρνου του Κωνσταντινέα. Κάτι ήταν κι αυτό...





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου