Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μουντιάλ 2022: Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας

Κάποιες από τις χώρες που φιλοδοξούσαν να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022, διοργάνωση που τελικώς ανατέθηκε στο Κατάρ, βρίσκονται ενδεχομένως πίσω από την έρευνα δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σχετικά με την εκμετάλλευση της εργασίας στο Εμιράτο.

Αυτό υποστηρίζει ο γενικός εισαγγελέας του Κατάρ, Φετάις Μπιν Αλί Αλ Μάρι, ο οποίος είναι επιφυλακτικός σχετικά με την ακρίβεια των καταγγελλόμενων καταχρήσεων εκ μέρους της εργοδοσίας και είναι έτοιμος να ξεκινήσει έρευνα με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους για την επαλήθευσή τους.

Εν τω μεταξύ, με το χαρακτηρισμό «απαράδεκτη» περιέγραψε ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, την κατάσταση των δικαιωμάτων εργασίας στο Κατάρ και συμφώνησε ότι η κατάσταση έπρεπε ήδη να έχει αλλάξει.

Ο Μπλάτερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC), Μίκαελ Ζόμερ, τρεις ημέρες αφότου η Διεθνής Αμνηστία έγινε ο τελευταίος οργανισμός που δημοσίευσε μια καυστική έκθεση σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων στη χώρα.

Σε ανακοίνωση της FIFA δημοσιεύεται δήλωση του Μπλάτερ που αναφέρει: «Σαφώς οι δίκαιες συνθήκες εργασίας πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα, συστηματικά και σε μόνιμη βάση στο Κατάρ. Οι οικονομικοί και πολιτικοί ηγέτες πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης στο Κατάρ».

Ο Ζόμερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), επισήμανε ότι «το Κατάρ πρέπει να εγγυηθεί τα διεθνή στάνταρντ εργασίας, την εξάλειψη των διακρίσεων και της καταναγκαστικής εργασίας, καθώς και να επιτρέψει τη συνδικαλιστική ελευθερία των 1.3 εκατομμυρίων μεταναστών εργαζομένων στη χώρα».

Η FIFA εξουσιοδότησε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της, Τέο Τσβάντσιγκερ, να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ITUC, άλλες εργατικές ενώσεις, καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο στόχος είναι να είμαστε σε θέση για την υποβολή έκθεσης σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα για το Κατάρ κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής το Μάρτιο του 2014. Στις μεγάλες εταιρείες πρέπει να υπενθυμιστούν οι υποχρεώσεις τους στον τομέα αυτό, ενώ και η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ευθύνη της» δήλωσε ο Τσβάντσιγκερ.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου