Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

O μύθος του Ασιάτη και η χειραγώγηση των αγορών

Σε προηγούμενo άρθρo είχαμε ασχοληθεί με τον τρόπο που διαχειρίζονται οι live αγορές και πως βγαίνουν οι αποδόσεις. Σήμερα θα αναλύσουμε πώς λειτουργεί η Ασία και το μύθο που έχει δημιουργηθεί.

Στην Ασία ως γνωστόν δεν είναι νόμιμο το στοίχημα, τουλάχιστον όχι στις περισσότερες χώρες. Στην Κίνα, υπάρχουν περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου, όπου ο επιτρέπεται ο τζόγος. Ομοίως και σε άλλες χωρές όπως η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη. Επιπλέον επιτρέπεται ο στοιχηματισμός μεταξύ δύο προσώπων, όχι το στοίχημα στο διαδίκτυο ή σε πρακτορεία. Ιδιώτες λειτουργούν δηλαδή ως πράκτορες και λαμβάνουν πονταρίσματα εκ μέρους της εταιρείας, αποδεχόμενοι να καλύψουν μέρος ή ολόκληρη την υποχρέωση. Δεν θα ασχοληθούμε όμως περαιτέρω για τον τρόπο που παίζουν οι Ασιάτες.

Ως γνωστόν, το ποντάρισμα 1Χ2 δεν είναι δημοφιλές στην Ασία και ο τζίρος σε αυτή την αγορά δεν ξεπερνά το 1-2% του παιχνιδιού. Αντίθετα όλο το παιχνίδι γίνεται στο Ασιατικό χάντικαπ, όπου οι παίκτες ποντάρουν σε δύο παραλλαγές.

Δύο είναι οι μεγάλες εταιρείες στην Ασία, η Sbobet και η IBCbet. Όλες οι υπόλοιπες παίρνουν ελάχιστο ποντάρισμα και δεν μπορούν να επηρεάσουν την αγορά, απλά αντιγράφουν και ακολουθούν.Οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες έχουν πολύ μεγάλα όρια και δέχονται στοιχήματα με πολλά μηδενικά, ενώ πολλές φορές είναι ελαστικές ως προς την πηγή προέλευσης των χρημάτων.
Καθήκον του trader μίας εταιρείας δεν είναι να κερδίσει μετωπικά τον παίκτη. Ο ρόλος του είναι να μοιράσει τα πονταρίσματα, να μειώσει την υποχρέωση του μπουκ και στο τέλος εάν υπάρχει η δυνατότητα να "πρασινίσει το βιβλίo", εκμεταλλευόμενος τη γκανιότα ή τo spread (ανάλογα την αγορά). Υπάρχουν άλλα τμήματα κάθε εταιρείας που εξετάζουν εάν αξίζει να ρισκάρουν σε ένα σημείο και να δεχτούν ποντάρισμα, προσφέροντας την καλύτερης απόδοσης της αγοράς (εσκεμμένο arb - δεν θα το αναλύσουμε περαιτέρω).

Εάν κάποιος μεγάλος παίκτης ποντάρει μεγάλο ποσό σε ένα σημείο, πολλές φορές έχει τη δυνατότητα να κινήσει ολόκληρη την αγορά. Ο μπουκ είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει, ρίχνοντας την απόδοση για να μειώσει την υποχρεωση του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες, ασιατικές και μη. Αυτό βέβαια δημιουργεί μεγάλο πλεονέκτημα στον επαγγελματία, εφόσον μπορεί είτε να πουλήσει σε μικρότερη απόδοση στο ανταλλακτήριο είτε να δημιουργήσει arb, καθώς αρκετοί παίκτες θα ακολουθήσουν την τάση και η τιμή της απόδοσης θα πιεστεί και άλλο. Αυτό αφορά βέβαια παιχνίδια με μικρότερο τζίρο. Με αυτόν τον τρόπο οι "καρχαρίες" μπορούν και χειραγωγούν τις αγορές.
Σπάνια τα πονταρίσματα των μεγάλων παικτών μένουν στην αγορά και οι παίκτες δεν θα πρέπει να δίνουν μεγάλο βάρος στις κινήσεις της Ασίας.


Αντίθετα στο ανταλλακτήριο, οι κινήσεις των αποδόσεων συνήθως είναι πιο "δίκαιες", καθώς υπάρχει συνδυασμός παικτών και εταιρειών. Επομένως την επόμενη φορά που θα ακούσετε ότι έπεσε η απόδοση στην Ασία, σκεφτείτε διπλά πριν τοποθετήσετε ένα στοίχημα.

Να σημειώσουμε ότι δεν αναφερόμαστε παραπάνω σε δικαιολογημένες αυξομειώσεις των αποδόσεων, όπως για παράδειγμα πτώση απόδοσης λόγω απουσίας κάποιων παικτών, αλλαγή καιρικών συνθηκών κλπ.

fox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου