Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Bραζιλία, Αργεντινή και Ισπανία τα απόλυτα φαβορί για το Μουντιάλ 2014

Μπορεί η λίστα να περιλαμβάνει 32 χώρες, όμως οι 7 μεγαλύτερες στοιχηματικές εταιρίες στον κόσμο συγκλίνουν στην άποψη πως τα απόλυτα φαβορι είναι τρία


Μέσα στην εβδομάδα θα γνωρίζουμε οριστικά την πλήρη λίστα των καλεσμένων για το ποδοσφαιρικό "καρναβάλι" της Βραζιλίας το επόμενο καλοκαίρι.

Μπορεί η λίστα να περιλαμβάνει 32 χώρες, όμως οι 7 μεγαλύτερες στοιχηματικές εταιρίες στον κόσμο συγκλίνουν στην άποψη πως τα απόλυτα φαβορι είναι τρία: η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, η διοργανώτρια Βραζιλία, και η Αργεντινή.

Ποιά όμως είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν τις τρεις αυτές ομάδες ως απόλυτα φαβορί;


Βραζιλία

Κατάταξη FIFA : 11η

Αποδόσεις : 10/3


Η Βραζιλία είχε την πολυτέλεια να ξεκουράζεται, την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοί της στη Ν. Αμερική, "σφαζόντουσαν" για μια θέση, στον δυσκολότερο προκριματικό όμιλο των τελευταίων ετών. Αυτό βέβαια αντισταθμίζεται από την έλλειψη δυνατών επίσημων υποχρεώσεων, καθώς οι σελεσάο περιορίστηκε μόνο σε φιλικές αναμετρήσεις.

Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν ένας θρίαμβος και η Σελεσάο σκόραρε 14 φορές σε πέντε αγώνες, με αποκορύφωμα το ποδοσφαιρικό μάθημα που προσέφερε στην κατάκοπη Ισπανία στον τελικό.

Η Βραζιλία είναι το απόλυτο αφεντικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ,καθώς το έχει κατακτήσει πέντε φορές, το 1958 , 1962, 1970 , 1994 αλλά και το 2002 . Παρ' όλα αυτά η παρουσία της στα δύο τελευταία τουρνουά ήταν απογοητευτική(για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα της χώρας) καθως αποκλείστηκε στη φάση των '8', το 2006 από τη Γαλλία και το 2010 από την Ολλανδία.

Μαέστρος στην προσπάθεια της Βραζιλίας να φτάσει στην κορυφή, ο άνθρωπος που την οδήγησε για τελευταία φορά εκεί, ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ο οποίος μπορεί να έχει μια αμφιλεγόμενη ιδιοσυγκρασία, κανείς όμως δεν αμφισβητεί την ικανότητα του να κατακτά τίτλους.

Αστέρι της νέας γενιάς βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών, ποιός άλλος, το νέο αστέρι της Μπαρτσελόνα, ο Νευμάρ ο οποίος  έχει προσαρμοστεί  άριστα στις δύσκολες απαιτήσεις του Ισπανικού πρωταθλήματος

Στα υπέρ: H Bραζιλιάνοι θέλουν πάση θυσία να αποτινάξουν από επάνω τους τον θλιβερό τελικό του 1950, όπου και ηττήθηκαν στον τελικό από την Ουρουγουάη με 2-1, στην μοναδική φορά που είχαν φιλοξενήσει Μουντιάλ έως τώρα.

Η Σελεσάο φυσικά θα έχει την υποστήριξη των 200 εκατομμυρίων φανατικών οικοδεσποτών οι οποίοι θεωρούν ως δεδομένη την κατάκτηση του τίτλου , αλλά ο Σκολάρι ξέρει να απορροφά την έντονη πίεση που ασκούν αυτές οι απαιτήσεις στους ποδοσφαιριστές του.

 Πέρα απ΄όλα αυτά, στα αγωνιστικά, δείχνει να είναι πληρέστατη σε όλες τις θέσεις, ακόμα και στην άμυνα που για χρόνια ολόκληρα ήταν το αδύνατό της σημείο.

Στα κατά  : Τίποτα άλλο από την αφόρητη πίεση που ασκεί ο κόσμος. Σε σημείο που μπορεί να "μαζέψει" τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών, προκειμένου να μην απογοητεύσουν το κοινό τους.


Αργεντινή

Κατάταξη FIFA  : 3η

Αποδόσεις : 11/2

Η Αργεντινή προκρίθηκε άνετα στους τελικούς και βρέθηκε στην κορυφή του ομίλου της Νότιας Αμερικής έχοντας χάσει μόλις δύο από τους 16 αγώνες ενώ σημείωσε και κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως το 4-2 επί της Χιλής και το 3-0 εκτός έδρας επί της Ουρουγουάης.Άλλωστε σαν ...καλός γείτονας της Βραζιλίας δε θα ήθελε με τίποτα να χάσει το "πάρτι"

Έχει περάσει μια ολόκληρη γενιά ποδοσφαιριστών που δεν έχει καταφέρει κάτι αξιόλογο στην παρουσία τους στα γήπεδα του Παγκοσμίου κυπέλλου και πρέπει να πάει κανείς πίσω 27 χρόνια, στο Μουντιάλ του 1986  για να συναντήσει την τελευταία μεγάλη επιτυχία της Αργεντινής, η μάλλον...του Μαραντόνα, αλλά και την παρουσία της στον τελικό του Μουντιάλ του 1990 στη Ρώμη, όπου και έχασε από την Γερμανία με 1-0

Μάλιστα στις τρεις τελευταίες παρουσίες της στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μετρά έναν αποκλεισμό στην φάση των ομίλων (2002 σε όμιλο με Νιγηρία, Αγγλία και Σουηδία), έναν αποκλεισμό στην φάση των 16 το 2006 και αποκλεισμό στα προημιτελικά το 2010.

Προπονητής της ομάδας ο Αλεχάντρο Σαμπέλα, πρώην ποδοσφαιριστής των Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Λιντς, ο οποίος άκουσε πολλά όταν προσλήφθηκε τον Άυγουστο του 2011, ελέω της απειρίας του στους πάγκους, όμως από τότε, έχει καταφέρει να "κλέισει" αρκετά στόματα. Σε 22 ματς από την ημέρα που ανέλαβε, μετρά 15 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες.


Ο σταρ της ομάδας: Δε χρειάζεται καν ερώτημα. Ο Λιονέλ Μέσι είναι το Α και το Ω της ομάδας. Έχει αναδειχτεί 3 φορές καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο και με την Μπαρτσελόνα έχει γράψει ιστορία με τα κατορθώματά του. Απομένει να πράξει το ίδιο και με την φανέλα της Εθνικής του ομάδας.

Αν και μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του ο οποίος θα τον κρατήσει 2 μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων, έχει γεμίσει υπευθύνους και οπαδούς της ομάδας με πολύ άγχος για πιθανή μη συμμετοχή του "Λεό" στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Στα  υπέρ : Πόσο "απολαυστικό" θα ήταν άραγεγια την Αργεντινή  να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα στο σπίτι της μισητής αντιπάλου τους; Αυτό αποτελεί από μόνο του ένα τεράστιο κίνητρο γιατην απόδοση των ποδοσφαιριστών.

Επίσης ο Σαμπέλα έχει στη διάθεση του εκτός από τον Μέσι, παίκτες "φωτια", σε όλε τις θέσεις από το κέντρο και μπροστά. Ματσεράνο, Αγκουέρο, Μάχι Ροντργκεζ, Ντι Μαρία, Ιγκουαίν, Λαβέτσι και πολλοί πολλοί άλλοι.

Στα κατά : Μερικές φορές μια τέτοια αφθονία ταλέντου μπορεί να είναι δύσκολο να κουμανταριστει, αν και ο Σαμπέλα  φαίνεται να έχει βρει την συνταγή της επιτυχίας . Πέρα όμως από αυτό πρέπει να ξεπεράσουν και το ψυχολογικό κομμάτι έπειτα από τις άσχημες παρουσίες των τελευταίων είκοσι ετών.


Ισπανία

Κατάταξη FIFA: 1η

Αποδόσεις: 6/1

Είναι η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης και αυτό την καθιστά αυτόματα ως΄ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης.

Βέβαια η πρόκρισή της πέρασε από χίλια κύματα καθώς ουσιαστικά την τελευταία στιγμή και με την νίκη με 1-0 μέσα στο "Σταντ ντε Φρανς", κατάφερε να περιορίσει την Γαλλία στη δεύτερη θέση, παίρνοντας η ίδια το πολυπόθητο εισιτήριο για την Βραζιλία.

Είναι αλήθεια πάντως οτι η αγωνιστική της πορεία βρίσκεται σε πτώση και χαρακτηριστικότερο "χτύπημα" ήταν η ταπεινωτική ήττα από τους οικοδεσπότες Βραζιλιάνους στο Κονφεντερέσιονς Καπ με 3-0, το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Πέρασαν χρόνια ολόκληρα μέχρι να καταφέρει η Ισπανία να κάνει κάτι εντυπωσιακό σε εθνικό επίπεδο. Τα έκανε μαζεμένα όμως τόσο στο Μουντιαλ του 2010 όσο και στο Euro του 2012 όπου και κατέκτησε τους αντίστοιχους τίτλους. Πριν από αυτά συμβιβαζόταν με αποκλεισμούς στην φάση των ομίλων, των '16' και των  '8' παρότι διέθετε αξιόλογες φουρνιές ποδοσφαιριστών.

Προπονητής της ομάδας ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ο οποίος έιχε δείξει τεράστια δείγματα γραφής από τον καιρό που χάρισε στην Ρεάλ Μαδρίτης τα τελευταία της Champions League, αλλά είχε και την ευλογία να "πετύχει" την καλύτερη φουρνιά Ισπανών παικτών. Με τις οδηγίες του, κατάφερε να κάνει την Ισπανία να παίξει μπάλα που μάγεψε όλο τον κόσμο, διαδεχόμενος τον Αραγονιές που κέρδισε το Ευρωπαικό του 2008, κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και στη συνέχεια τοEuro 2012, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 86%! Δουλειά του πλέον να διατηρήσει την εθνική της χώραςτου στην κορυφή του κόσμου.

Το αστέρι της ομάδας: Από που ν' αρχίσουμε και που να τελειώνουμε. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Ο Ινιέστα, ο Τσάβι, ο Τόρρες, ο Βίγια, ο Φάμπρεγκας ο Σίλβα, ο Καθόρλα μετους Μάτα, Νάβας και Νεγκρέδο να παίρνουν τη σκυτάλη από τη νέαγενιά ποδοσφαιριστών.

Στα υπέρ: Το know -how της κατάκτησης ενός Παγκοσμιου Κυπέλλου  σε συνδυασμό με ένανπροπονητή και έναν αριθμό παικτών που καταλαβαίνουν τις απαιτήσεις της ομάδας . Η μαγεία του ποδοσφαίρου ορισμένες φορές εξαρτάται από την στήριξη και την υποστήριξη που έχει ο ένας για τον άλλο, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων

Στα κατά: Υπάρχουν ενδείξεις και η δυσοίωνη αίσθηση ότι το άστρο της Ισπανίας έχει αρχίσει να ξεθωριάζει , όπως φάνηκε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών αλλά και στα πρόσφατα φιλικά.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου