Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Μπλόκο σε 482 ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιγνίων από την ΕΛ.ΑΣ.

Με γοργά βήματα προχωρεί η κυβέρνηση στο κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων παροχών υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Ένα μήνα μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας στον ΟΠΑΠ, οι αστυνομικές αρχές της χώρας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ), σχημάτισαν δικογραφία για 482 ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιγνίων. Παράλληλα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΑ.ΑΣ. «διαπιστώθηκε ότι πλέον δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτούς, από παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου της χώρας μας».

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Το θέμα ανακίνησε η ΕΕΕΠ βάσει των διατάξεων του ν. 4002/2011. Ο τελευταίος, στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, απαγορεύει τη λειτουργία μη αδειοδοτημένων φορέων στη χώρα μας, ανεξαρτήτου του μέσου πρόσβασης στις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με την ΕΑ.ΑΣ. οι σχετικές έρευνες διήρκεσαν πολλούς μήνες και εντοπίστηκαν τελικά 482 ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, οι οποίες λειτουργούσαν χωρίς τις  προβλεπόμενες από τον νόμο διατυπώσεις. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και οι χώρες, μέσω των οποίων λειτουργούσαν και στις οποίες έδρευαν οι διακομιστές τους (servers). Συγκεκριμένα, από το σύνολο των παράνομων ιστοσελίδων, όπως προέκυψε οι πέντε είχαν ως έδρα τη χώρα μας και οι υπόλοιπες 477 διάφορες χώρες της αλλοδαπής. Για τις περιπτώσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τις επαφές που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στα τυχερά παίγνια. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Χρ. Παπακωνσταντίνου, ενώ από κοινοτικής πλευράς συμμετείχε ο αν. γεν. διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς κ. Πιερ Ντελσό. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ελληνική πλευρά, ο Κοινοτικός εκπρόσωπος ζήτησε για άλλη μια φορά το νέο ρυθμιστικό  πλαίσιο να περιγράψει με σαφήνεια το μονοπώλιο στα κανονιστικά του κείμενα και να σταματήσει «να περιγράφει αυτά που απαγορεύονται». Η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε να το πράξει. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι μέτοχοι του ΟΠΑΠ, εμφανίζονται εφησυχασμένοι σε ό,τι αφορά τη νομική ισχύ των αποκλειστικών δικαιωμάτων του οργανισμού στο Διαδίκτυο, αλλά ζητούν από την κυβέρνηση μια ταχύτερη και πιο συστηματική επιβολή των συγκεκριμένων κανόνων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου