Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Μίσος για τον Παναθηναϊκό λόγω... Ολυμπιακού

Το 1986 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Ερυθρό Αστέρα στην Αθήνα στο πλαίσιο του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα όσα έγιναν πριν από εκείνο το ματς άλλαξαν την ιστορία και από τότε έχουν μετατρέψει σε απόλυτα ντέρμπι τα παιχνίδια των Σέρβων με το «τριφύλλι».

Και τα έχουν κάνει έτσι, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου έχουν αδελφοποιηθεί με τον Ολυμπιακό και οι «πράσινοι» αποτελούν (ελέω των Πειραιωτών) κόκκινο ή καλύτερα στην περίπτωσή μας πράσινο πανί για τον Ερυθρό Αστέρα.

Σε εκείνο το ματς ο... μύθος λέει ότι ένας από τους πιο γνωστούς τότε φαν του Ολυμπιακού, που ήταν σε γνωστό σύνδεσμο της ελληνικής ομάδας, πήγε στο ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει μια μέρα νωρίτερα (30 Σεπτεμβρίου) οι φανατικοί οπαδοί των Σέρβων, οι επονομαζόμενοι «Delije». Ο οπαδός του Ολυμπιακού τους ζήτησε εισιτήρια για το ματς. Εκείνοι ρώτησαν «γιατί;».

Ο φίλος των Πειραιωτών τους εξήγησε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ο «αιώνιος» αντίπαλος του Ολυμπιακού και οι φαν των «ερυθρόλευκων» της Ελλάδας ήθελαν να στηρίξουν τους Σέρβους και γιατί μισούν το «τριφύλλι» και γιατί Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας έχουν τα ίδια χρώματα.

Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα τον ρώτησαν πόσα εισιτήρια θέλει. Η απάντηση ήταν: «Γύρω στα 200». Οι Σέρβοι γέλασαν και είπαν ότι τα λεφτά θα ήταν πολλά για να πάρει αυτά τα εισιτήρια. Ο οπαδός του Ολυμπιακού πήγε παραπέρα, έβγαλε από την τσέπη του κάποια λεφτά που είχαν μαζέψει φίλοι της ομάδας και τα έδωσε στους Σέρβους. Την ημέρα του ματς οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα ήταν μαζί στο γήπεδο. Αυτό ήταν. Μια αδελφική φιλία είχε γεννηθεί.

Το 1992 ο Ερυθρός Αστέρας ξανάρθε στην Ελλάδα για άλλο ένα ευρωπαϊκό ματς με τον Παναθηναϊκό. Οι στιγμές του 1986 αναβίωσαν. Οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν στο πλευρό των Σέρβων σε μια εξέδρα του ΟΑΚΑ, όπου δέσποζε ένα πανό που έγραφε: «Ερυθρέ Αστέρα, καλή τύχη. Θύρα 7». Αδέλφια έγιναν μέσω των οπαδών τους και οι δύο σύλλογοι.



Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Η ιστορία αυτή εξηγεί το πώς το σημερινό ματς είναι ντέρμπι και το πως η «Χάλα Πιονίρ» θα θυμίζει ηφαίστειο απόψε. Οι σερβικές αρχές, πάντως, έχουν πάρει τα μέτρα τους. Το κλειστό του Βελιγραδίου θα θυμίζει «αστακό». Σε όλες τις εισόδους (θα ανοίξουν σχεδόν 2,5 ώρες πριν από το ματς) θα γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, ενώ η παρουσία της αστυνομίας θα είναι εμφανέστατη.

Οι άνθρωποι του συλλόγου, εξάλλου, εξέδωσαν ανακοίνωση προχθές με την οποία ζητούσαν από τους οπαδούς τους να έχουν κόσμια συμπεριφορά, να αποφύγουν κάθε έκτροπο και κάθε ρίψη αντικειμένων, ενώ τους προειδοποιούσαν ότι οι ποινές σε περίπτωση επεισοδίων θα είναι πολύ μεγάλες.

Το γήπεδο, πάντως, θα είναι κατάμεστο από περίπου 8.500 κόσμο. Αν στις εξέδρες θα υπάρχει και παρουσία οπαδών του Ολυμπιακού; Κάποια σενάρια έλεγαν ότι ίσως να είναι έτσι, αλλά όλα αυτά θα φανούν απόψε μια και καλή στην πράξη.



«Αισθανόµαστε ΟΚ»
Ο Μάικ Μπατίστ (χρειάζεται µια εύστοχη βολή για να φτάσει τις 468 και ανέβει στην 10η θέση της σχετικής λίστας της ιστορίας Ευρωλίγκα) ξεκαθάρισε ότι το µατς θα είναι δύσκολο, αλλά η οµάδα βρίσκει τον δρόµο της. «Θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Πριν από λίγο καιρό είχαµε πολλούς τραυµατισµούς και τα παιδιά δεν ήταν στην καλύτερη σωµατική κατάσταση. Τώρα όλοι είµαστε εντάξει, αισθανόµαστε ΟΚ».



Το «µέλι» και ο «κρόταφος»
Ο παίκτης των Σέρβων Τσαρλς Τζένκινς έσταξε µέλι για τον Διαµαντίδη και τόνισε ότι είναι πρόκληση η αντιµετώπισή του, ενώ επισήµανε πως η οµάδα του είναι µε το πιστόλι στον κρόταφο. «Εχω ακούσει πως ο Διαµαντίδης είναι απ' τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Είµαστε µε την πλάτη στον τοίχο έπειτα τις αρχικές 2 ήττες, εποµένως δεν έχουµε άλλη επιλογή απ' το να κυνηγήσουµε τη νίκη».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου