Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Value bet, στοίχημα για έξυπνους παίκτες

Όποιος παίζει στοίχημα, θα έχει ακούσει ή διαβάσει για το λεγόμενο «value bet». Τι είναι όμως αυτός ο ορισμός και πόσο καλά τον γνωρίζουν όσοι τον χρησιμοποιούν;

Ο όρος «value bet», λοιπόν, αναφέρεται στον αυστηρά μαθηματικό τρόπο στοιχηματισμού. Όταν στοιχηματίζετε στο «value», στην αξία δηλαδή, δε δίνετε προσοχή στα κριτήρια όπως τη βαθμολογία, τη φόρμα, την προϊστορία, τους τραυματισμούς κλπ.

Με το συμβατικό τρόπο στοιχηματισμού, βρίσκετε αρχικά ένα αντικείμενο που πιστεύετε, κατόπιν ελέγχετε εάν οι άλλοι παράγοντες (φόρμα, βαθμολογία, αγωνιστικά νέα) συμφωνούν και ποντάρετε.

Το value betting απαιτεί έναν άλλο τρόπο σκέψης. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο του συμβατικού στοιχήματος. Δεν αναφέρεται στην επιλογή των ομάδων, αλλά στην επιλογή των πιθανοτήτων! Αυτό σημαίνει, ότι δεν είναι απαραίτητο να πιστέψετε στην ομάδα που βάζετε τα χρήματά σας. Εφ' όσον οι πιθανότητες που δίνονται είναι καλύτερες από την αυστηρά μαθηματική πιθανότητα επαλήθευσης, η ομάδα της επιλογής σας έχει «αξία».

Η αξία (Value) είναι ένα μαθηματικό μέγεθος που αξιολογεί την απόδοση: Είναι ένας δείκτης που αποτυπώνει το αναμενόμενο κέρδος του παίκτη. Χρησιμοποιεί τις αποδόσεις και τις πιθανότητες των σημείων μόνο, υποθέτοντας ότι όλες οι «ιδιαιτερότητες» κάθε αγώνα (π.χ βαθμολογία, φόρμα ομάδας κ.λ.π) έχουν ήδη αποτυπωθεί στις αποδόσεις. Η αξία ενός σημείου δίδεται από τον τύπο:



όπου probability είναι η υποκειμενική αξιολόγηση της πιθανότητας να εμφανιστεί το συγκεκριμένο σημείο.

Με άλλα λόγια, όταν η αξία είναι μεγαλύτερη του 1, τότε έχουμε ένα Value Bet, ενώ στην αντίθετη περίπτωση δεν είναι, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν πρόκειται να επαληθευτεί. Απλά, μαθηματικά δεν έχει αξία το ρίσκο που παίρνει κάποιος προκειμένου να το ποντάρει.



Απαραίτητες επισημάνσεις

1. Τα μεγάλα φαβορί σπάνια είναι καλά σημεία για valuebets, λόγω του φόβου των book για μεγάλα payouts εάν κερδίσουν. Μεγάλες ομάδες, όπως Μάντστεσερ Γ., Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν κλπ., σπάνια δίνονται σε καλές τιμές, επειδή οι book ξέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κοινού θα ποντάρει πάνω τους.

2. Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, η πραγματική αξία βρίσκεται συχνά υπό μορφή αουτσάιντερ. Οι book ξέρουν ότι οι παίκτες είναι πιθανότερο να στοιχηματίσουν στα φαβορί και επομένως οι τιμές είναι γενικά υψηλότερες στις αντιπάλους τους.

3. Η υπομονή είναι το κλειδί για την επιτυχία για όποιον ποντάρει σε value bets. Μην αλλάξετε τη στρατηγική σας, εάν χάσετε αρκετές φορές συνεχόμενα. Το κομβικό σημείο είναι ότι όταν κερδίσετε, η καθαρή νίκη σας θα ξεπεράσει τις συνολικές σας απώλειες.

4. Το Valuebetting θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική στην αρχή και το τέλος μιας εποχής. Τα αποτελέσματα είναι συχνά πιο απρόβλεπτα στην έναρξη και στο τελευταίο τέταρτο των πρωταθλημάτων και οι έξυπνοι παίκτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το «γεγονός» με την υιοθέτηση της valuebetting στρατηγικής στις αρχές του φθινοπώρου και στα τέλη της άνοιξης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου